Annonce
Egtved Posten

Klumme: Når skolen lukker

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: Jeg læser i et opslag på Facebook, at Vandel skole risikerer at lukke. Derfor går en stor gruppe af lokale foreninger i brechen for at bevare skolen. Det er både flot, prisværdigt og nødvendigt.

Vores lokalsamfund står på nogle stærke søjler. Et aktivt og attraktivt foreningsliv, dagligvarehandel, og børnehave/skole. De er vigtige fundamenter, for at bevare et godt og sundt nærmiljø.

I Vandel er de ramt af manglende elever på skolen. Det er set mange andre steder i landet. Et lille samfund, der ikke har det nødvendige børnetal, til at holde liv i børnepasning og folkeskole. Årsagerne skal findes, for at ændre på tilstanden. Jeg ved ikke nok om Vandel til at give et bud på deres udfordring.

Generelt set, er der ofte to grunde. Den ene er, at borgerne bliver ældre, og der ikke flytter børnefamilier til området. Den anden er, at skolen bliver fravalgt. Lige meget hvad, så skal der handles hurtigt. Ellers mister byen sit eksistensgrundlag og dør stille og roligt.

I Vandel må de i arbejdstøjet. De skal overbevise politikerne i Vejle om, at der er basis for at drive skolen videre. En af mulighederne er en kombination med børnehaven. Ikke tosset, for kundegruppen er den samme; børn. Godt nok i forskellige aldre, men med et skoleskifte efter 3. klasse er det ikke umuligt.

Der er også en stor opgave i, at fortælle de gode historier om skolen og byen. Sådan at der kommer nogle tilflyttere. Enten med børn eller nogen, der forventes at få det. De skal have let ved at se mulighederne for et godt liv i byen eller omegnen. Og historierne findes, de skal ”bare” fortælles.

Klummeskribenten

Jan Lundsgaard, årgang 1959, bor i Ågård sammen med Hanne og hendes tre teenagebørn. Lokalt er han engageret i Lokalrådet, Vandværket og grundejerforening. Motionsløber. Ses ofte med pandelampe på veje og stier. Elsker at fortælle den gode historie fra hverdagen, eller sætte meninger til debat.

Her i Ågård-Gravens har vi haft succes med at sætte fokus på de gode historier. Jeg var for fem-seks år siden med til et møde mellem politikere og borgere i byen. Her talte vi blandt andet om bosætning, og fik hvisket i øret, at vi selv skulle være udfarende. ”Gør opmærksom på jer selv”, sagde byrådsmedlem Lars Schmidt. Vi tog ham på ordet, og fik startet en lille effektiv kommunikationsgruppe. Den lever i bedste velgående, og vi har fået skabt en synlighed og sammenhængskraft, jeg er imponeret over. Hjemmeside, FaceBook, små artikler fra lokalområdet i Egtved-Posten; det hele kogt sammen giver en god cocktail.

Kære borgere i Vandel og omegn. Se på jer selv sådan lidt udefra. Og stil jer selv spørgsmålene. Hvad er der af spændende og gode ting i byen? Hvorfor skal børnefamilier bo lige netop i Vandel? Og kan vi gøre noget lidt anderledes, så vi bliver endnu mere lækre? Det hele er i stor udstrækning op til jer selv. I Kolding kommune mistede en landsbyskole elever som en utæt spand. Og de resterende forældre valgte i stor stil at flytte deres børn til privatskole. Så de stemte med fødderne, og lukkede derved selv den lille skole i byen. Det må I gøre alt for at undgå sker i Vandel.

Jeg er sikker på, at der findes driftige mennesker, som vil gøre en kæmpe indsats for skolen, og for byen. Sørg for at gøre det koordineret og langsigtet. Så vil I se resultaterne, og I kan langt bedre påvirke de folkevalgte, når I selv byder ind.

God arbejdslyst. Held og lykke med opgaven, I vil opdage det er givende og tilmed sjovt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce