Annonce
Egtved Posten

Kunsten kommer endnu tættere på eleverne

Kul giver sorte fingre, men man kan modellere sine tegninger, lidt ligesom når man arbejder med ler, fortæller Lene Noer - og så går eleverne igang med at prøve. Foto: Mette Mørk
Billedkunstner Lene Noer er rykket ind på Egtved Skole. Nu skal eleverne lære, hvordan det føles at skabe kunst som rigtige kunstnere.

Egtved: - I gør simpelthen sådan her… knæk! Nu har I et godt stykke kul i hånden, og så skal vi i gang med at trylle, lyder det fra den professionelle billedkunstner Lene Noer.

Det er hendes første dag på Egtved Skole under konceptet "Artist in residence", som er støttet af Statens Kunstfond og faciliteret af Spotlight under Vejle Kommune. Her vil hun sammen med eleverne på 6. årgang en dag om ugen gennem et år skabe dybfølt, autentisk og ikke mindst fagligt funderet kunst.

Annonce

Kunsten bringes ud

- Wow, hvor er du dygtig. Det er for sejt, kan man høre eleverne sige.

De er tændte, opmærksomme og åbne, mens Lene Noer tegner og fortæller. Med enkle virkemidler som er et stort ark hvidt tegnepapir og et stykke kul glidende på den brede side hen over papiret skaber hun på nul komma fem et portræt.

- En, to, tre, trylle… sådan kan man modellere et portræt med lys og skygge. Dét, som er længst væk, er de mørkeste områder, og de lyse områder er de, som træder frem. Se her med næsen. Det er jo nærmest som et bjerg. I tegner kløfterne rundt om som det mørke og vupti, så har I en næse, illustrerer kunstneren levende og engageret.

Det varer ikke længe, inden hele klassens godt 25 elever sætter i gang med deres egne portrætter. De er koncentreret om opgaven og ikke én taber hverken interessen eller tålmodigheden.

Annonce

At lære på en ny måde

- Det er bare rigtigt spændende, at vi kan få lov til at blive undervist af en rigtig kunstner. Hun viser os noget, som vi ikke har prøvet før, siger elev Freja Skovgaard Bode Drost.

Lene Noer tegner og forklarer, inden hun sætter børnene i gang med næste udfordring. Foto: Mette Mørk

Både hun og et par af de klassekammerater, som sidder lige ved siden af hende, nikker i enighed samtidigt med, at de er godt optagede af at modellere ansigter frem på papiret med sorte fingre fra de kulstykker, som de tegner med.


Det er bare rigtigt spændende, at vi kan få lov til at blive undervist af en rigtig kunstner. Hun viser os noget, som vi ikke har prøvet før

Freja Skovgaard Bode Drost, elev i 6. klasse


- Noget af det, som jeg virkelig gerne vil give eleverne, er at turde gøre noget, der er anderledes. De skal turde folde sig ud og blomstre og gøre noget originalt, og de må gerne se sig selv og det, de laver, som en del af samfundet, ja en del af hele verden, fortæller Lene Noer.

Når hun er på Egtved Skole, underviser hun 6. årgang i to hold. Et om formiddagen og et frem til eftermiddag. Begge hold får derfor hver tirsdag flere timers koncentreret undervisning, hvilket også er anderledes fra den hverdag, de er vant til.

Lene Noer er samtidig imponeret over elevernes åbenhed:

- Eleverne er meget opmærksomme, og de er åbne for det, de får af vide. De har haft nogle gode billedkunstundervisere, tror jeg.

Annonce

Vægt på lokale og dygtige kunstnere

Louise Kastrup Lindgaard er projektkoordinator ved Spotlight og Xeneriet i Vejle Kommune, og hun har været med til at sætte "Artist in residence"-projektet i søen.

Lene Noer går selv foran i de fleste øvelser, så hun får eleverne med i de kreative udfordringer på Egtved Skole. Her en øvelse, hvor man kigger på en person midt på gulvet ved at kigge gennem benene og tegner, mens man har hovedet nedad. Foto: Mette Mørk

- Udover Lene Noer er det også Claus Ejner, som er en del af vores projekt. Vi har lagt vægt på, at det skal være lokale, professionelle kunstnere, der skal ud til et antal skoler og institutioner i kommunen. Og så er det samtidig rigtig vigtigt, at kunstnerne kan formidle, kan tale til børnene, og at de brænder for det her, og det ved vi bare, at begge kunstnere gør, fortæller Louise Kastrup Lindgaard.

Og hun tilføjer:

- Som man også kan fornemme i dag i undervisningen her i Egtved, så fanger Lene Noer elevernes opmærksomhed med det samme. Hun er bare så god, og hun har mange års erfaring med kunst og børn, så vi har virkelig tiltro til, at det nok skal blive et godt forløb her på Egtved Skole.

Annonce

VejleMuseerne og Egtvedpigen

Udover det vigtige formål med hele projektet, som handler om børns møde med kunsten, er der også en særlig udstilling for øje ude i horisonten.

- Til næste år fejres 100 års jubilæet for Egtvedpigens fund, og derfor vil eleverne også komme til at skulle skabe værker til en udstilling om Egtvedpigen og bronzealderen på Kulturmuseet i Spinderihallerne, siger Louise Kastrup Lindgaard, der tydeligvis glædes over tanken ved, at børnene på skolen ikke alene kommer tættere på kunsten, men også får muligheden for at sætte sig selv i spil rent samfundsmæssigt ved at skulle være med til at udtrykke sig kunstnerisk om en vigtig lokal historisk fortælling.

Formålet Artist in residence

“Artist in residence”-projektet er støttet af Statens Kunstfond, og det er Spotlight under Vejle Kommune, der faciliterer projektet.

Formålet med residence-opholdet for de to kunstnere Claus Ejner og Lene Noer er gennem deres virke og professionalisme at sætte øget fokus på børns møde med kunsten.

Med Spotlight-festivalen som motor for projektet ønskes et øget fokus på at bringe kunsten ud til Vejle Kommunes skoler og institutioner. Det gøres gennem spændende workshops og længerevarende forløb, hvor børnenes nysgerrighed udfordres af de professionelle kunstneres virke og viden, og hvor læring gennem kunsten forankres gennem de længere forløb og gentagne møder med kunstnerne.

Sideløbende med projekterne i Spotlight-regi, inddrages kunstnerne i samarbejder med kommunens kulturinstitutioner og eksterne samarbejdspartnere, blandt andre Vejle Museerne, Xeneriet og Kongernes Jelling. Ønsket er at udvikle nye måder at formidle kunst og kulturfag på, hvilket på sigt kan sikre et blomstrende kulturliv i Vejle Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce