Annonce
Egtved Posten

Lis Kristiansen, Egtved, 90 år

Lis Kristiansen fra Egtved kan 8. december fejre 90 års fødselsdag. Privatfoto
Annonce

Egtved: Anna Elisabeth Kristiansen (Lis) blev født 8. december 1929 i Villerslev i Thy. Lis Kristiansens forældre var Magda og Henry Willam Østergaard. Henry blev siden købmand i Ydby, en lille stationsby tæt på Hurup i Thy. Her i det lille hus bagved købmandsforretningen voksede Lis (Anna Elisabeth Dybdahl Østergaard) op med sine tre yngre søskende, Mogens, Erik og lillesøster Ingrid, der blev født da Lis var 14 år gammel. De fire søskende har gennem livet bevaret et nært og godt forhold til hinanden. Erik døde som 65-årig i 1998. Lis Kristiansen oplevede krigen som ganske ung pige i Ydby og genkalder sig tydeligt stemninger og oplevelser fra krigens tid. Allerede som ganske ung kom Lis i huset første gang. Det var hos teglværksejer Hansen i Ydby. Det var ikke langt væk hjemmefra - kun få huse oppe ad gaden, men stadig en stor udfordring for så ung en pige. Efter læretid i købmandsforretningen i Ydby fulgte en begivenhedsrig tid som blandt andet ung pige hos mejeribestyrer Grønborg på Alderslyst Mejeri i Silkeborg, hos en bager i Vestervig og som butiksassistent hos købmand Hedegaard i Skave ved Holstebro. Et ophold på Askov Højskole blev det også til. Et halvt år blev tilbragt på sygeplejehøjskolen i Ubberup ved Kalundborg, efterfulgt af to år som elev på Holstebro sygehus. Uddannelsen blev dog afbrudt, da Lis valgte at rejse hjem for at hjælpe til i købmandsforretningen hos sin far og med pasningen af de små søskende. Lis' mor var syg og som den ældste i søskendeflokken følte Lis et naturligt ansvar for at hjælpe i familien, når der var svære perioder.

I 1958 mødte Lis sit livs kærlighed Johannes Kristiansen, der i 1952 havde etableret sig som praktiserende dyrlæge i Egtved. De blev gift i 1959 og byggede deres nye hjem på Vinkelgårdsvej i Egtved. Snart kom tre børn til - Niels Henrik i 1961, Anne Mette i 1964 og Hanne i 1965.

Sammen opbyggede og drev Lis og Johannes en velfungerende dyrlægepraksis indtil Johannes Kristiansen i 1989 afhændede praksis for at gå på pension. De fik næsten 25 gode år sammen som pensionister inden Johannes døde i 2013. Lis Kristiansen har levet et særdeles virksomt liv - aktiv og engageret - blandt andet som kirkeværge i menighedsrådet ved Egtved Kirke. Altid nysgerrig på at lære gennem blandt andet deltagelse i folkeuniversitetets forelæsningsrækker i Egtved og Vejle. Med en stor husholdning og en stor have, der skulle passes sideløbende med familien og arbejdet som medhjælpende hustru i dyrlægepraksis, har dagligdagen også været præget af mange menneskers gode hjælp. Lis har altid sat stor pris på de mennesker, der på denne måde er kommet og stadig kommer i huset på Vinkelgårdsvej. Hun har værdsat indsatsen og er fra en tid, hvor det var naturligt at byde håndværkere eller andre på formiddagskaffe, hjemmebagt franskbrød og pålæg, når de var i huset. I mange tilfælde blev det til livslange bekendtskaber og venskaber til gensidig gavn og glæde.

Som Thybo savnede Lis naturligt havet; med sommerhuset i Henne fik hun igen vind og saltvand - og huset blev for både Lis og Johannes et fristed i en ofte travl hverdag.

Lis Kristiansen lægger et stort engagement i sine egne børn og børnebørn. Utallige er turene, som Lis og Johannes tog til Birkerød, Malling og Saksild for at passe de syv børnebørn, når de var syge.

Og nu går turene også den anden vej med omsorg og stort engagement fra børnebørnene i deres mormors og farmors velbefindende. Ringen er sluttet og nu fylder Lis Kristiansen 90 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce