Annonce
Egtved Posten

Lottes brød vandt: Nu har Egtved fået sit eget “Egtvedpige Brød”

Lotte Brunbjerg blev søndag kåret til vinderen af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød. Dan Mejsner fra Egtved Bageri var dommeren og brødet kan man nu købe i en periode hos bageren under navnet "Egtvedpigebrød". Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
I dag, søndag 21. februar, starter fejringen af, at det er 100 år siden Egtvedpigen blev fundet. Dagen er blevet skudt godt i gang med kåringen af vinderen bag Egtveds nye bronzealderbrød.

Egtved: På en mild og solbestrålet søndag formiddag med flag langs byens gader i Egtved, kunne Dan Mejsner fra Egtved Bageri offentliggøre vinderen af byens bronzealderbrødkonkurrence, som er blevet sat i søen i samarbejde med Egtvedpigens Venner og Egtved Handelsforening.

I alt var der blevet indsendt 12 bud på, hvordan det kommende “Egtvedpige Brød” skulle være, ud fra kriterier, som sprødhed, god krumme og lignende. Der var et krav om, at der i brødet skulle indgå enten spelt, rug, hirse, byg, hvede, honning og æble. Eller flere af dem. Det var nemlig ingredienser, som også var tilgængelige i bronzealderen, hvor Egtvedpigen levede.

Søndag 21. februar blev vinderne af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød, kåret. Dan Mejsner (tv) fra Egtved Bageri var den imponerede dommer. Ved siden af ham står Tina Schmidt der fik en tredjeplads, den næste er Ea Mette Jacobsen - hun fik en andenplads. Og så er der Lotte Brunbjerg, som løb med førstepladsen. Birgit Thomsen (yderst tv) fra Egtvedpigens Venner stod sammen med handelsforeningen og bageren bag hele begivenheden i anledningen af 100-års jubilæet for fundet af den over 3000 år gamle Egtvedpige. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Det har virkelig været nogle flotte opskrifter, som er blevet sendt ind. Og nu har jeg så udvalgt en første-, anden- og tredjeplads. Alle tre er virkelig nogle gode brød, men førstepladsen skiller sig meget ud, fortæller Dan Mejsner, der samtidig forklarer, at både anden og tredjepladsens brød er sindssygt gode - begge med blandt andet god krumme og skorpe.

Tredjepladsen gik til Tina Schmidt og andenpladsen fik Ea Mette Jacobsen.

- Jeg er virkelig imponeret, lød det fra bageren, som for øvrig på lidt usædvanlig vis måtte udvælge vinderbrødene i konkurrencen ud fra opskrifter og fotografier - kombineret med hans egen erfaring og viden, plus retningslinjer og regler inden for bagerverdenen. Coronasituationen tillader nemlig ikke, at de fysiske brød kunne indleveres til konkurrencen.

Annonce

Lottes brød vandt

- Men altså vinderbrødet må simpelthen være lavet at en professionel hjemmebager, for hold da op, hvor er det godt. Det har det rigtige “spring”, det rigtige snit og en virkelig flot krumme, proklamerer Dan Mejsner lige inden han afslører, at vinderen der løber med førstepladsen og dermed også æren af at få sit brød navngivet som “Egtvedpige Brød”, er den 32-årige Lotte Brunbjerg.

Lotte Brunbjergs vinderbrød. Privatfoto

Og Dan Mejsner tilføjer:

- Lotte har sammen med en surdej brugt revne æbler og honning, og den kombination er perfekt i forhold til brødets syrlighed, det salte og det søde, og så har det den helt rigtige konsistens.

Annonce

Og Lotte er glad

Den glade vinder af brødkonkurrencens førsteplads er selv lidt af en Egtvedpige, for rent faktisk er hun opvokset to kilometer fra Egtvedpigens gravhøj, og har ganske sikkert trådt sine barnesko i samme område, som bronzealderfolket gjorde for over 3000 år siden.

Lotte Brunbjeg har siden boet en del år i blandt andet Odense, men er nu flyttet tilbage til Egtved, hvor hun bor sammen med sin mand og deres to børn.

Hun er uddannet laborant, hvilket faktisk ikke er så dumt endda i forhold til interessen for at kombinere interessen for kemi og afvejning af forskellige elementer, når man skal bage brød.

Lotte Brunbjerg blev søndag kåret til vinderen af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød. Dan Mejsner fra Egtved Bageri var dommeren og brødet kan man nu købe i en periode hos bageren. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Jeg elsker at bage brød, og har gjort det i mange år. Men det er først et år siden, at jeg begyndte at arbejde med surdej, og det er jo en helt ny verden, fortæller brødkonkurrencevinderen, der i sit vinderbrød har inkluderet alle bronzeladerens kendte råvarer.

Sådan beskriver Lotte Brunbjerg selv sit brød: Det har en fin sødme fra æble og honning, som giver brødet en lidt fugtig blød krumme. Rugkerne giver lidt ekstra at tygge i. Spelt- og bygmelet giver brødet en lidt nøddeagtig duft, og hirsen sammen med afbagningen giver brødet en god skorpe fuld af smag, som samtidig holder på fugten, så brødet ikke bliver tørt. Det er samtidig et brød med masser af smag, sødme, lethed og flere gode næringsstoffer fra meltyperne og surdejen.

Annonce

Køb det hos bageren

Fra mandag morgen i uge otte kan man købe vinderbrødet hos Egtved Bageri, hvor Dan Mejsner har været i gang med at følge Lotte Brunbjergs opskrift. Bare spørg efter “Egtvedpige Brødet”, så kan du, kære læser, også smage på alt det, som du lige har læst om.

Gevinsterne til de tre bage-entusiaster var gavekort fra Egtved Handelsforening.

Hos Egtvedpigens Venner er de glade for nu at kunne skyde fejringen af 100-års jubilæet i gang - dog mere stilfærdigt end ellers planlagt, men der er mere i vente.

- Vi har faktisk mange spændende ting på programmet, og når vi når lidt længere frem, vil I opleve flere tiltag fra vores side, lyder det fra Birgit Thomsen fra Egtvedpigens Venner, der samtidig glæder sig over dagens gode begivenhed og de mange flag i byens gader.

Lottes vinderbrød

Her er Lotte Brunbjergs opskrift på “Egtvedpige Brød”

Hvedesurdej:

50 gram surdej

50 gram cand, 29 grader

50 gram hvedemel

Bronzealderbrød:

350 gram vand, 29 grader

125 gram moden hvedesurdej

50 gram speltmel, stenkværnet

50 gram bygmel, stenkværnet

400 gram hvedemel

50 gram rugkerner, knækkede og valsede

50 gram kogende vand til iblødsætning af rugkernerne

50 gram revet æble med skræl

50 gram honning

13 gram salt

Til drys: hirseflager

Der findes en længere beskrivelse på, hvordan fremgangsmåden er for bagningen af brødet. Det er dog for langt at bringe her i avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce