Annonce
Egtved Posten

Martin Bonde Eriksen er født som storbymenneske, men blev sognepræst på landet - Jeg oplever et menneskeliv på nært hold i Ødsted og Jerlev

40-årige sognepræst i Ødsted og Jerlev sogne, Martin Bonde Eriksen, har haft sit præsteembede i sognene i syv år. Særligt er det gudstjenesterne og deres forberedelser samt fælles salmesang og det tætte bånd til mennesker, som giver ham livsglæde i alle ugens dage. Og selvom han er født i Aarhus, trives han godt i omgivelserne på landet. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Den aarhusfødte sognepræst i Ødsted og Jerlev Sogne, Martin Bonde Eriksen, flyttede med sin kone til Ødsted Præstegård for syv år siden efter et par år som højskolelærer. Tiden som præst på landet har gjort ham til et velkendt ansigt blandt sognenes beboere, som han kommer tæt ind på livet af.
Annonce

Ødsted/Jerlev: En rengøringsassistent støvsuger Ødsted Præstegård, mens sognepræst Martin Bonde Eriksen byder på stempelkaffe i skyggen i haven, hvor der er ro og fuglefløjt.

Præstegården har været under en syv måneder lang renovering grundet fejl i byggeriet, så sognepræsten og hans kone og ægteparrets tre børn er stadig ved at vænne sig til at være hjemme igen.

Martin Bonde Eriksen er født i Højbjerg i det sydlige Aarhus for 40 år siden og opvokset, hvor man dagligt løber ind i sine naboer på gaden.

Efter afslutningen på teologistudiet i Aarhus i 2009 fik han job som højskolelærer på Løgumkloster Højskole i det sydjyske.

Et par år senere blev han sognepræst i Ødsted og Jerlev Sogne, hvilket han har været siden februar 2013. Og i præstekjolen føler han sig hjemme.

- Jeg søgte et præsteembede flere forskellige steder, som ikke udelukkende var på landet, men det var her muligheden bød sig. Jeg har siden fået et tæt tilhørsforhold til Ødsted og Jerlev, hvilket man får helt naturligt, når man er sognets præst. Det er en rar tanke, siger Martin Bonde Eriksen.

Det bedste ved jobbet er gudstjenesterne, fælles salmesang, og at man som præst kommer meget tæt ind på et menneskeliv og en familie. Det havde jeg måske også forudset på teologistudiet, men det kom alligevel bag på mig, da jeg blev sognepræst i Ødsted og Jerlev Sogne. Det er en enorm gave at blive inviteret ind i et menneskes liv, endda mere end jeg havde forventet i min tid på teologistudiet.

Martin Bonde Eriksen

Annonce

Storebror og lillebror

Hvis Martin Bonde Eriksen skulle kaste nogle kendetegn over Ødsted og Jerlev, så binder de sig til de stærke, frivillige kræfter og evnen til at tage fat i de ting, der kan gøres på egen hånd i de små bysamfund.

- Jeg mærker en lokal stolthed i Ødsted og Jerlev, selvom det er relativt små sogne. De kan ses som henholdsvis storebror og lillebror, da mange borgere forbinder sig til hinanden i de to byer. Der bliver værnet om det lokale og det frivillige arbejde i eksempelvis forenings- og idrætslivet, på skolen og i børnehaven, hvor mine børn blandt andre går. Jeg skal snart hjælpe til med at male børnehaven, og den form for arbejde værdsætter jeg, fordi det er noget vi kan være fælles om i en god sags tjeneste, fortæller Martin Bonde Eriksen.

De seneste syv år i Ødsted har bragt sognepræsten tæt på områdets mennesker, familier og ikke mindst naturperler. Nogle gange så tæt, at det er kommet bag på ham.

- Det bedste ved jobbet er gudstjenesterne, fælles salmesang, og at man som præst kommer meget tæt ind på et menneskeliv og en familie. Det havde jeg måske også forudset på teologistudiet, men det kom alligevel bag på mig, da jeg blev sognepræst i Ødsted og Jerlev Sogne. Det er en enorm gave at blive inviteret ind i et menneskes liv, endda mere end jeg havde forventet i min tid på teologistudiet, siger Martin Bonde Eriksen.

- Jeg har holdt barnedåb og begravelse for den samme familie, hvilket er noget ret særligt, når man selv har prøvet det. At lære familierne i sognene at kende er noget af det, som får mig til at ville blive i Ødsted i lang tid, siger Martin Bonde Eriksen.

Annonce

Venner er tættere på

Ødsted ligger mere centralt i forhold til sognepræstens tidligere bopæl ved Løgumkloster, hvilket betyder, at vennerne fra Aarhus har lettere ved at besøge sognepræsten.

- Det er bare nemmere at ses, når man har en nogenlunde central placering i landet. Det gør det svært at føle, at man er alene, siger Martin Bonde Eriksen.

- Man er selvfølgelig afhængig af en bil herude, og den tager min kone, der er præst nede i Haderslev. Jeg tager i stedet el-cyklen rundt i byen og til sognehuset over for Ødsted Kirke, hvor jeg har kontor, og ud til de mennesker og familier, som jeg har samtaler med.

Sognepræsten nyder også naturen, tæt på hvor han bor, særligt de smukke områder i Vejle Ådal, hvor der er nemt tilgængelig natur. Det er en naturperle, han har haft glæde af i alle årene, han har boet i Ødsted.

- Jeg vil være sognepræst i så lang tid som muligt og samtidig ikke afvise tanken om at blive højskolelærer igen. Fremtiden er i hvert fald spændende, siger Martin Bonde Eriksen og ler.

Tæt på Egtved-egnen

I denne uge har Egtved Posten og Vejle Amts Folkeblad udgivet tillægget ”Tæt på Egtved-egnen”. Her kan du læse særlige historier om mennesker, der holder af at bo på egnen. De fortæller om sig selv, og de fortæller, hvorfor de bor eller arbejder lige præcist her.
Denne artikel er en del af dette tillæg.

Bag sognepræst Martin Bonde Eriksen står laden, som er den sidste længe fra den oprindelige Ødsted Præstegård, der i sin tid var firelænget. Laden fra fra 1700-tallet, dengang præsterne også spenderede tid i landbruget. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Sognepræst Martin Bonde Eriksen blev i 2009 efter afslutningen på teologistudiet i Aarhus ansat som højskolelærer på Løgumkloster Højskole i det sydjyske. Og det er et job, han stadig ville kunne se sig selv i. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Når sognepræst Martin Bonde Eriksen vil nyde naturen, er det ofte de smukke områder i Vejle Ådal, der tiltrækker ham. Stedet er en naturperle, han har haft glæde af i alle sine syv år i Ødsted. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

20 år med mode og mennesker

Egtved Posten

Udstiller i kommunens kantine

Egtved Posten

Vi mangler deltidsbrandmænd

Egtved Posten

Klumme: Lyset er på vej

Annonce