Annonce
Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding er begge arkæologer og museumsinspektører ved VejleMuseerne. Og de glæder sig om nogen til at kunne få lov til at grave i jorden i håb om at finde spændende fund fra fortiden. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
I den kommende tid skal der graves i en bronzealdergravhøj nær Egtvedpigens Grav. Arkæologer indbyder borgerne til at bidrage til arkæologisk detektivarbejde, så de blandt andet kan blive klogere på en højstatusbegravelse af en mand, som foregik for flere tusinde år siden.

Egtved: For 100 år siden blev Egtvedpigen fundet i en gravhøj ved Egtved Holt. Her stødte Peder Platz og hans arbejdshold på en gammel egetræskiste, som viste sig at indeholde de jordiske rester af en ung pige, der døde for over 3000 år siden. Egtvedpigen.

Takket været Peder Platz og arkæologen Thomas Thomsen lykkedes det dengang at sikre fundet, som viste sig at være meget velbevaret. I dag bliver det regnet for et af de vigtigste bronzealderfund overhovedet - ikke bare i Danmark, men faktisk i hele verden.

I de kommende uger, fra 8. til 22. september, inviterer arkæologerne Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding, sammen med deres kolleger fra VejleMuseerne, alle interesserede med på endnu et udgravningseventyr, når der indbydes til borgerudgravning ved en overpløjet gravhøj på en mark nærmest et stenkast fra Egtvedpigens Grav.

Annonce

Meget spændte

- Vi er virkelig spændte på at se, hvad der gemmer sig i jorden herude ved den overpløjede bronzealdergravhøj. Faktisk fandt man i 1881 et bronzealdersværd ved højen, så hvem ved, hvad der ellers kan gemme sig i jorden, lyder det fra de to arkæologer, der i disse dage går rundt ude ved gravhøjen for at tilrettelægge de sidste detaljer, siger de.

Vi er virkelig spændte på at se, hvad der gemmer sig i jorden herude ved den overpløjede bronzealdergravhøj.

Louise Felding og Katrine Balsgaard Juul

De er ikke blot spændte, men de glæder sig også til, udgravningen sættes i gang. For dem, som arkæologer, hører det ikke til hverdagskost at kunne få lov til at grave i en overpløjet gravhøj fra bronzealderen, og selv de mindste fund, som man måske ville kunne gøre i området, kan være med til at gøre både dem og hele verdenssamfundet klogere på tiden, hvor Egtvedpigen levede.

- Og ikke mindst kan borgerne jo være med til at bidrage til et arkæologisk detektivarbejde om, hvad der egentligt skete med den mandsbegravelse, der sandsynligvis er foregået ved denne her høj, og det er jo virkelig interessant, tilføjer Louise Felding.

Annonce

Hvad mon man kan finde?

Eftersom det er i en overpløjet gravhøj, at der nu skal graves, er det ifølge de to arkæologer ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en velbevaret gravkiste med indhold ligesom Egtvedpigen, for i og med at graven gennem tiden er blevet forstyrret, er det ret sikkert, at det har påvirket “tingenes” tilstand.

- Men muligt er det at finde spor og ikke mindst stensætninger, og vi kan forske i de forskellige jordlag, som vil komme frem, når der skal graves, fortæller Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding, og de tilføjer:

- Vi håber blandt andet at kunne se resterne af en jernkappe og forskellige al-lag, som vi kan læse meget ud fra, men det er da ikke usandsynligt også at støde på for eksempel en ragekniv af bronze eller en armring, men der er jo naturligvis ikke nogen sikkerhed for.

Arkæologerne forklarer samtidig, at der ved udgravningen også vil være meget at komme efter i forhold til at kunne tage jordprøver til kulstof 14-datering.

- Eventuelle rester af stenbrolægninger og randstene kan for eksempel også være med til at gøre os klogere på, hvor stor gravhøjen har været, siger de to arkæologer, hvis fingre mildest talt kribler for at komme i gang med at forske ved gravhøjen, og samtidig glæder de sig meget til at kunne få selskab af borgere, der kunne have lyst til at kigge forbi og være med.

Hvis man ønsker at deltage på udgravningen, skal man booke en billet via Vejlemuseernes hjemmeside, og så er der rundvisninger hver dag klokken 11 online og klokken 14 på udgravningen for alle interesserede.

Annonce

Metaldetektorer, skovle og skeer

Udover hverdagene, hvor alle under borgerudgravningen er velkomne til at deltage, vil der også være åbent hus i weekenden 11.-12. september. Her bliver arkæologerne blive assisteret af den amatørarkæologiske forening Flintøksen fra Vejle, som blandt andet består af medlemmer, der er specialister i at bruge metaldetektorer.

Metaldetektorer, skovle, skeer og solde (arkæologiske sier, red.) vil også være noget af det, som man som helt almindelig borger vil kunne prøve at få i hånden, hvis man har lyst til at deltage aktivt i borgerudgravningen.

- Har man interessen og er nysgerrig efter at blive klogere på arkæologi, så er man meget velkommen til at være med, og også selvom man bare gerne vil komme og se, hvad det hele handler om, forklarer arkæologerne, der også har indbudt elever fra 5. klasse på Egtved Skole og børnehaven Solsikken-Tusindfryd til at komme og være med på udvalgte dage; de samme børn, som på flere forskellige kreative måder har bidraget til 100-års fejringen i år af fundet for Egtvedpigen.

Nyttige fakta

  • Borgerudgravningen af gravhøjen fra bronzealderen finder sted i anledningen af 100-års jubilæet for fundet af Egtvedpigen, og det er VejleMuseerne, som står bag. Projektet er støttet af Region Syds Kulturpulje.
  • Borgerudgravningen finder sted 8.-22. september alle hverdage klokken 9-15. Der vil løbende være rundvisninger, både online (kl. 11 via Vejlemuseernes facebookside) og ude ved stedet (kl. 14). Torsdag 9. september og torsdag den 16. september er der aftenrundvisning klokken 19, og der skal bookes billet til aftenrundvisningen.
  • Højen er beliggende på marken over for Egtvedpigens Grav. Parkering foregår derfor ved Egtvedpigens Grav, Egtved Holt 12, 6040 Egtved. Herfra er der en kort gåtur til udgravningen.
  • Weekenden 11.-12. september holdes åbent hus på udgravningen klokken 10-16 begge dage.
  • Det er muligt at tilmelde sig som gravende deltager på udgravningen via Vejlemuseernes hjemmeside: www.vejlemuseerne.dk /arrangementer/borgerudgravning/
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Eriks første sværd lå ved hans side om natten: - Begrænsningens kunst er vanskelig, men jeg kunne godt tænke mig en bronzekanon

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Annonce