Annonce
Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding er begge arkæologer og museumsinspektører ved VejleMuseerne. Og de glæder sig om nogen til at kunne få lov til at grave i jorden i håb om at finde spændende fund fra fortiden. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
I den kommende tid skal der graves i en bronzealdergravhøj nær Egtvedpigens Grav. Arkæologer indbyder borgerne til at bidrage til arkæologisk detektivarbejde, så de blandt andet kan blive klogere på en højstatusbegravelse af en mand, som foregik for flere tusinde år siden.

Egtved: For 100 år siden blev Egtvedpigen fundet i en gravhøj ved Egtved Holt. Her stødte Peder Platz og hans arbejdshold på en gammel egetræskiste, som viste sig at indeholde de jordiske rester af en ung pige, der døde for over 3000 år siden. Egtvedpigen.

Takket været Peder Platz og arkæologen Thomas Thomsen lykkedes det dengang at sikre fundet, som viste sig at være meget velbevaret. I dag bliver det regnet for et af de vigtigste bronzealderfund overhovedet - ikke bare i Danmark, men faktisk i hele verden.

I de kommende uger, fra 8. til 22. september, inviterer arkæologerne Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding, sammen med deres kolleger fra VejleMuseerne, alle interesserede med på endnu et udgravningseventyr, når der indbydes til borgerudgravning ved en overpløjet gravhøj på en mark nærmest et stenkast fra Egtvedpigens Grav.

Annonce

Meget spændte

- Vi er virkelig spændte på at se, hvad der gemmer sig i jorden herude ved den overpløjede bronzealdergravhøj. Faktisk fandt man i 1881 et bronzealdersværd ved højen, så hvem ved, hvad der ellers kan gemme sig i jorden, lyder det fra de to arkæologer, der i disse dage går rundt ude ved gravhøjen for at tilrettelægge de sidste detaljer, siger de.

Vi er virkelig spændte på at se, hvad der gemmer sig i jorden herude ved den overpløjede bronzealdergravhøj.

Louise Felding og Katrine Balsgaard Juul

De er ikke blot spændte, men de glæder sig også til, udgravningen sættes i gang. For dem, som arkæologer, hører det ikke til hverdagskost at kunne få lov til at grave i en overpløjet gravhøj fra bronzealderen, og selv de mindste fund, som man måske ville kunne gøre i området, kan være med til at gøre både dem og hele verdenssamfundet klogere på tiden, hvor Egtvedpigen levede.

- Og ikke mindst kan borgerne jo være med til at bidrage til et arkæologisk detektivarbejde om, hvad der egentligt skete med den mandsbegravelse, der sandsynligvis er foregået ved denne her høj, og det er jo virkelig interessant, tilføjer Louise Felding.

Annonce

Hvad mon man kan finde?

Eftersom det er i en overpløjet gravhøj, at der nu skal graves, er det ifølge de to arkæologer ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en velbevaret gravkiste med indhold ligesom Egtvedpigen, for i og med at graven gennem tiden er blevet forstyrret, er det ret sikkert, at det har påvirket “tingenes” tilstand.

- Men muligt er det at finde spor og ikke mindst stensætninger, og vi kan forske i de forskellige jordlag, som vil komme frem, når der skal graves, fortæller Katrine Balsgaard Juul og Louise Felding, og de tilføjer:

- Vi håber blandt andet at kunne se resterne af en jernkappe og forskellige al-lag, som vi kan læse meget ud fra, men det er da ikke usandsynligt også at støde på for eksempel en ragekniv af bronze eller en armring, men der er jo naturligvis ikke nogen sikkerhed for.

Arkæologerne forklarer samtidig, at der ved udgravningen også vil være meget at komme efter i forhold til at kunne tage jordprøver til kulstof 14-datering.

- Eventuelle rester af stenbrolægninger og randstene kan for eksempel også være med til at gøre os klogere på, hvor stor gravhøjen har været, siger de to arkæologer, hvis fingre mildest talt kribler for at komme i gang med at forske ved gravhøjen, og samtidig glæder de sig meget til at kunne få selskab af borgere, der kunne have lyst til at kigge forbi og være med.

Hvis man ønsker at deltage på udgravningen, skal man booke en billet via Vejlemuseernes hjemmeside, og så er der rundvisninger hver dag klokken 11 online og klokken 14 på udgravningen for alle interesserede.

Annonce

Metaldetektorer, skovle og skeer

Udover hverdagene, hvor alle under borgerudgravningen er velkomne til at deltage, vil der også være åbent hus i weekenden 11.-12. september. Her bliver arkæologerne blive assisteret af den amatørarkæologiske forening Flintøksen fra Vejle, som blandt andet består af medlemmer, der er specialister i at bruge metaldetektorer.

Metaldetektorer, skovle, skeer og solde (arkæologiske sier, red.) vil også være noget af det, som man som helt almindelig borger vil kunne prøve at få i hånden, hvis man har lyst til at deltage aktivt i borgerudgravningen.

- Har man interessen og er nysgerrig efter at blive klogere på arkæologi, så er man meget velkommen til at være med, og også selvom man bare gerne vil komme og se, hvad det hele handler om, forklarer arkæologerne, der også har indbudt elever fra 5. klasse på Egtved Skole og børnehaven Solsikken-Tusindfryd til at komme og være med på udvalgte dage; de samme børn, som på flere forskellige kreative måder har bidraget til 100-års fejringen i år af fundet for Egtvedpigen.

Nyttige fakta

  • Borgerudgravningen af gravhøjen fra bronzealderen finder sted i anledningen af 100-års jubilæet for fundet af Egtvedpigen, og det er VejleMuseerne, som står bag. Projektet er støttet af Region Syds Kulturpulje.
  • Borgerudgravningen finder sted 8.-22. september alle hverdage klokken 9-15. Der vil løbende være rundvisninger, både online (kl. 11 via Vejlemuseernes facebookside) og ude ved stedet (kl. 14). Torsdag 9. september og torsdag den 16. september er der aftenrundvisning klokken 19, og der skal bookes billet til aftenrundvisningen.
  • Højen er beliggende på marken over for Egtvedpigens Grav. Parkering foregår derfor ved Egtvedpigens Grav, Egtved Holt 12, 6040 Egtved. Herfra er der en kort gåtur til udgravningen.
  • Weekenden 11.-12. september holdes åbent hus på udgravningen klokken 10-16 begge dage.
  • Det er muligt at tilmelde sig som gravende deltager på udgravningen via Vejlemuseernes hjemmeside: www.vejlemuseerne.dk /arrangementer/borgerudgravning/
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Lars Schmidt (V)

Egtved Posten

Byrådsmedlem efter tv-indslag: Cykelstier er ikke overflødige - heller ikke i landområderne

Egtved Posten

Derfor mister Vester Nebel sin eneste selvstændige bager: - Jeg har i en periode haft en arbejdsdag på 17 timer, og det holder ingen jo til

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Svend Erik Nielsen (DF)

Annonce