Annonce
Egtved Posten

Ny butik klæder dig på til at lave mad over bål

Victoria og Gabriel Bancila har selv en stor passion for at lave mad over bål. Den passion vil de gerne være med til at give videre gennem deres nye butik Elegarden, hvor de sælger udstyr til netop madlavning over bål. Foto: Mette Mørk
Victoria og Gabriel Bancila har åbnet butikken Elegarden, hvor de sælger udstyr til madlavning over bål og støbejernspander og -gryder.

Egtved: Det er en helt anden oplevelse at stå ude i naturen og lave mad over bål, end det er at stå ved komfuret hjemme i køkkenet.

Det ved Victoria og Gabriel Bancila, som oprindeligt stammer fra Rumænien, hvor der det er meget mere udbredt at tilberede mad over bål, end det er her i Danmark. Men fordi det ikke er særlig udbredt i Danmark, kan det være svært at finde det rigtige udstyr til de udendørs kokkerier.

Men det kan man nu i Egtved, hvor parret har åbnet butikken Elegarden, der netop forhandler udstyr til madlavning over bål som eksempelvis støbejernspander og -gryder af forskellig størrelse og stativer til at stille over bålet, der kan holde gryder eller pander.

Annonce

- Vi havde selv meget svært ved at finde den slags i Danmark. Man kan godt finde lidt i nogle af større butikker som Bauhaus, men udvalget er ikke ret stort. Derfor måtte vi finde det, vi ønskede, på nettet, fortæller de.

Heraf opstod idéen med i første omgang at starte en webshop. Men gradvist udvidede de varesortimentet og fik efterhånden brug for mere plads. Nu har de lejet sig ind i butikslokalet i Østergade 4, hvor de har indrettet en lille, hyggelig butik.

Sundere og bedre for pengepungen

For parret er det tænkt som en hobbyvirksomhed. Det handler ikke om at tjene store penge. Det handler i stedet om at være med til at udbrede en passion, nemlig madlavning over bål.

- I Østeuropa er det meget almindeligt, at man mødes flere familier og laver mad sammen over bål. Det er en helt anden oplevelse at stå ude i naturen og få frisk luft, mens man laver mad. Og så sidder man ved bålet og spiser sammen bagefter, forklarer Gabriel Bancila.

Samtidig vil de gerne være med til at gøre folk klogere på fordelene ved at bruge støbejernspander- og gryder.

- De almindelige pander, mange køber, er som regel belagt med teflon eller noget tilsvarende. Men hvis man slider hul i det nogen steder, så kommer der partikler fra metallet inden under med i maden, og det er ikke godt for sundheden, forklarer Victoria Bancila og tilføjer:

- Samtidig holder sådan en almindelig pande måske to år, og så har man brug for en ny. Det er heller ikke godt for miljøet.

Med det rigtige udstyr, som eksempelvis et stativ, der kan holde gryden, er det nemt og hyggeligt at lave mad over bål. Foto: Mette Mørk

I stedet er en pande i støbejern bedre for både sundhed og miljø - og pengepung.

- Hvis man passer på sin støbejernspande eller -gryde, så kan de holde i hvert fald 30 år, siger hun.

Annonce

Sælger kun støbejern

Hos Elegarden sælger parret derfor heller ikke andre former for pander og gryder end dem, der er fremstillet af støbejern. Til gengæld har de forskellige typer og størrelser, så der er noget for de fleste.

Dem kan man komme og se nærmere på i butikken, eller man kan se dem på deres webshop. Desuden har parret oprettet en YouTube-profil, hvor de blandt andet deler opskrifter, tips og tricks til udendørs madlavning over bål.

- Vi vil gerne klæde folk på til at lave mad udendørs. For maden smager bare anderledes, når man står udenfor og laver den, og det er noget, der bringer folk sammen, siger de.

Pander af støbejern er både sundere, bedre for miljøet og giver en bedre smag mener parret. Derfor sælger de kun pander og gryder af støbejern i deres forretning. Derudover har de blandt andet også forskellige knive, skærebrætter og andet, der er nyttigt at have. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Indlæg: Kampesten fra langdyssen i Lihmskov blev brugt til privatbane

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Læserbrev: Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Fem gratis oplevelser til din ferie: Det behøver ikke være kedeligt at gå på museum, se her hvorfor

Egtved Posten

De alleryngste i Vejle Kommune skal være mikroforskere

Egtved Posten

Klumme: Ferie - hvorfor har vi det?

Egtved Posten

Jazz I Trekanten udpeges til Netværksspillested

Egtved Posten

Naturkomiteen har gjort et fantastisk stykke arbejde

Egtved Posten

Tusind tak for feedback: Læsere har fortalt, hvad de synes om Egtved Posten

Egtved Posten

Festival i nyt setup aflyst to år i streg, men arrangører melder klar til næste år

Egtved Posten

Se videoen: Mølkjær Kros 130 år gamle lindetræ falder til jorden med et brag

Egtved Posten

Havde en kæmpe interesse i sine medmennesker og var kendt ansigt i byen: Torben er nu død, 75 år gammel

Egtved Posten

Lykke er vild med mennesker og nærhed: Nu er hun blevet en central del af lokalsamfundet i Firehøjeland

Egtved Posten

Klumme: Flytter vi fokus?

Egtved Posten

Erfaren præst med stor viden om Søren Kierkegaard indsættes ved Balle Valgmenighed

Egtved Posten

Byparken skal have et løft: Skole, hal og sognegård går sammen om projekt for millioner

Egtved Posten

Egtved kan noget: Byrådspolitikere på bytur med sengehygge, optimisme og godt til gane og mave

Egtved Posten

Museum tager bogstavligt talt tråden op til genforeningen

Egtved Posten

Fejring, fed musik og kædeoverrækkelser: Ny præsident og ny guvernør på én dag hos Rotary Egtved

Egtved Posten

Tusindvis af liter vand løber stadig ud i ingenting: Varmeværk har endnu ikke haft held til at finde brud

Egtved Posten

De nærmest uundværlige: Det er godt at blive brugt og anerkendt

Egtved Posten

Ny sammenslutning vil tale børnenes og de unges sag

Egtved Posten

10 unge gutter er klar med ny festival for unge

Egtved Posten

Nye testtider i Egtved: Snart kan du kun blive testet én gang om ugen

Annonce