Annonce
Egtved Posten

Nytårsfortsæt version II

Annonce

Ågård: Det er et lidt specielt nytår i år. Vi forlader et årti og går ind i et nyt. Jeg tænker, at det kan være anledningen til at gøre noget anderledes. Lave et andet slags nytårsfortsæt. Noget der gavner og glæder andre.

Et "normalt" nytårsfortsæt drejer sig om mig selv. Jeg skal tabe mig, holde op med at ryge, løbe et marathon; ja, listen er uendelig. Tænk nu, hvis vi så på de mennesker, der er omkring os. Og så lavede et nytårsfortsæt, der satte fokus på dem.

Her på Silkevænget har vi hele december haft ”åben carport”. Vi har besøgt hinanden hver eftermiddag, værterne har givet et lille traktement og vi har alle fået snakket på kryds og tværs. Vi har talt om, at vi skal "holde gryden i kog". Et forslag var, at lave fællesspisning en gang om måneden. Med almindelig hverdagsmad og tænke på, at vi her kan dyrke samværet og mange af os slipper for at stå ved komfuret. Det vil både gavne og glæde. Et oplagt emne til et nytårsfortsæt – at få sat det skib i søen.

Jeg havde, mens jeg boede i Bramdrupdam, en ældre mand som nabo. En vinter, hvor der var rigeligt med sne, fortsatte jeg rydningen af fortovet på hans side af hækken. Jeg brugte vel et kvarters tid ekstra, men den glæde jeg skabte var ubetalelig. Både for ham, og ikke mindst hans voksne børn. Nu var de trygge ved, at der blev holdt ekstra øje med deres far. Det tror jeg, vi hver især skal være lidt bedre til at huske på. Og det har ikke noget med naboens alder at gøre. Også børnefamilier eller fortravlede seniorer kan have et behov. Måske kan jeg gøre gavn ved at køre skraldespanden ud til vejen. Eller tilbyde at lufte hunden, hvis familiens hverdag er presset.

Vi er altid parate, når tingene synligt spidser til. Sygdom eller andre livskriser skærper vores opmærksomhed. Det er straks sværere at se behov, når hverdagshjulet drejer rundt. I bund og grund er det jo den simple løsning at tale sammen. Spørge lidt ind til hvordan livet former sig. Uden at være anmassende. Og så acceptere, hvis der ikke er "hul igennem". Nogle mennesker har ikke lyst eller brug for nabokontakt. Det er deres eget valg, som skal respekteres.

Det kan også være idrætsforeningen, skolen eller noget helt tredje, der kalder på en hånd. Og har du overskud, så spørg. Der er mange opgaver, som venter på at blive løst. Når de rigtige kompetencer er til stede. På Ø. Starup Skole har vi talt om, at der må være mange spændende og vidende mennesker udenfor murene. Dem skal vi have aktiveret, så de bringe hverdagslivet ind i skolen. De kan lave en anderledes undervisning, som giver nyt liv og energi for de unge. Og for lærerne.

Kære læser. Tænk et par minutter over, hvad DU kan gøre for andre i 2020. Hvis vi alle gør det, så bliver det fantastisk hjælpsomt, berigende og aktivt år.

Godt nytår til jer alle.

Klummeskribenten

Jan Lundsgaard, 60 år og bor i Ågård sammen med Hanne og hendes tre teenagebørn.

Lokalt er han engageret i Lokalrådet, Vandværket og grundejerforening.

Motionsløber; ses ofte med pandelampe på veje og stier.

Elsker at fortælle den gode historie fra hverdagen, eller sætte meninger til debat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Blomster fra en glad dreng

Annonce