Annonce
Egtved Posten

Nyt fra lokalarkivet: En farlig og meget voldsom brand ved Liegårds plantage i 1956

Liegårdbranden ved Egtved i 1956. Egtved Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Kurt Petersen
Annonce

Egtved: Som nygift oplevede jeg en voldsom brand en varm forårsdag for mange år siden. Søndag 22. april 1956 var vi cyklet til mit barndomshjem Spjarupgård, men på vejen mødte der os en kraftig røgsky, som vi kunne se stammede fra en mark i Spjarup. Jeg husker endnu, at det havde været et meget tørt forår, og derfor var jordbunden som en brandbombe. Senere hørte vi, at der havde siddet et par og nydt deres kaffe i vejgrøften, og det har sikkert været uagtsomhed med ild der forårsagede den store brand, der på kort sigt truede den store plantage på Liegård, og dermed også de nærliggende statsskove, som Liegård stødte op til.

På ganske kort tid samlede der sig en mængde frivillige til slukningsarbejdet, men der var ikke meget at stille op for os, inden der kom hjælp fra brandvæsenet. Inden længe var der dog hjælp, da der kom udrykning fra både Vejle, Kolding og Grindsted, men situationens alvor fik hurtigt brandvæsenet til at hidkalde CF kolonnen fra Haderslev, da var branden allerede sprunget over til skoven ved Liegård, der lå nabo til Mads Jepsens ejendom i Spjarup, hvor branden var startet.

Avisudklip fra Vejle Amts Folkeblad (23.04.1956)

Branden var voldsom og jog med lynets fart gennem skov og jordbund, men ret hurtigt blev man enige om, at den eneste måde at forsøge en standsning var at tænde modild. Det blev så sat i værk langs en vej, hvor vi frivillige blev sat til at påse ilden ikke overskred vejen. Men strategien gav resultat og langsomt ebbede ilden ud i vindsiden. Jeg blev dog opfordret til at gå brandvagt om natten, og vi blev trakteret med kaffe og kage af forpagter Laurids Knudsen, Liegård, der var lykkelig for at der kun i alt brændte cirka 40 tønder land. Vi var dog alle trætte og ret chokerede ovenpå strabadserne dagen efter.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Læserbrev: Vi har brug for hinanden

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Lys i mørket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Julekoncert i Bredsten Kirke

Annonce