Annonce
Egtved Posten

Nyt fra Lokalarkivet: Kold kaffe og leverpostej var nytårsmenu på Egtved Fattiggård

Egtved Lokalhistoriske Arkiv har desværre ikke billeder af Egtved Fattiggård. Men den 10.december 1887 indrykkede Egtved Sogneraad denne annonce i Kolding Folkeblad, hvor de søger ægtepar, der for 250 kroner om året vil overtage bestyrerpladsen på gården. Illustration: Egtved Lokalhistoriske Arkiv
For mindre end 100 år siden levede samfundets fattigste under kummerlige forhold. Det bevidner Egtved Lokalhistoriske Arkivs fortælling om Egtved Fattiggård.
Annonce

Egtved: Julen er hjerternes fest, og man gør i dag meget for, at alle danskere skal få en god jul. Sådan var det ikke altid, som følgende brev skrevet i Kolding 8. januar 1932 om forholdene på Egtved Fattiggård belyser.

Til Sogneraadet i Egtved.

Jeg undertegnede vil gerne oplyse Sogneraadet om Forholdene paa Egtved Fattiggaard. Jeg har opholdt mig der i 6 Uger, og jeg mener, at der trænges til en ordentlig Undersøgelse. For det første er Renligheden langt fra god, og der er meget i stykker. Kosten er forfærdelig sløj. Det eneste Paalæg vi får er Leverpaastej. Brødsuppe er en fast Ret.

Nytaarsaften fik vi Flæsk og Kartofler samt Sigtebrød og Leverpaastej. Saa tog Bestyreren og Hustru i Byen. Der blev sat en Kande Kaffe ind til os, som vi selv skulde varme. Men Kanden var for stor. Den kunde ikke komme ind i Kakkelovnen, saa vi maatte drikke den kold. Den gamle Niels Johansen er saa fuld af Lus, at han smitter vi andre. Samme Mand har det ikke gaadt, han gaar og truer med at hænge sig, for han siger, han kan ikke holde det ud. Bestyreren køber også Tøj af os. Han har købt en Overfrakke af mig for 15 Kr., som har kostet 50 Kr. og en gammel i Bytte. Han har ogsaa købt Tøj af Niels Johansen. Jeg mener, at disse Forhold burde undersøges. Jeg rejste derfra den 1. Februar, for der var ikke til at være for Lus.

Bestyreren fik 6 Tæpper udleveret, men der er kun kommet 2 ind til de Rejsende, saa jeg mener, at det trænger til at undersøges.

Med agtelse, Anders Hansen, p.t. Kolding.

Annonce

Ungt fattiglem druknede

Fattiggården var blevet opført i 1872, to år efter Egtved-Ødsted Sognekommune var blevet delt i to. Egtved Sogneråd købte 15 tdr. land nær Fuglsang Skov. På den ny opførte fattiggård blev anbragt både børn, voksne og oldinge inklusiv drukkenbolte og mentalt forstyrrede. Der fandtes ingen uddannelse til bestyrer af en fattiggård og ej heller faguddannet personale. I landsogne såsom Egtved blev opgaven typisk løst af et ægtepar med landbrugsbaggrund, hvor hustruen kunne stå for madlavningen og den øvrige husførelse, mens manden tog sig af økonomien, driften af gården ved hjælp af fattiglemmernes arbejdsindsat, ro og orden med videre. Sognerådet forsøgte at finde plejehjem til børnene eller leje deres arbejdskraft ud.


Kolding Avis udelukkede selvmord, fordi han druknede med al tøjet paa.


I sommeren 1904 var den 13-årige Thorvald Jørgensen blevet anbragt på fattiggården. Han druknede i en nærtliggende mergelgrav. Kolding Avis udelukkede selvmord, fordi han druknede med al tøjet paa, og tilskrev i stedet dødsulykken et uheld under lystfiskeri. I januar 1912 forsøgte en sengeliggende fattiglem kaldet ”Synge-Johan” at begå selvmord på fattiggården ved at skære halsen over på sig selv. Nej, det var langt fra fryd og gammen på Egtved Fattiggård i gamle dage.

Kolding Social-Demokrat bragte 27. marts 1919 et langt læserbrev om den dårlige opvarmning af rummene på fattiggården. Den lukkede efter den store socialreform i 1933. Gården blev siden omdøbt til ”Skovlund”. Den fik adressen Egtvedvej 12, og Egtved Rideklub fik til huse på adressen.

Opskrift på brødsuppe

En kogebog fra 1904 giver følgende luksusversion på brødsuppe:

Brødet sættes i Blød som til Øllebrød, koger til det er jævnt og røres derefter igennem Sigte, spædes med kogende Vand, som røres igennem den tilbageblevne Masse i Sigten for at faa Melstofferne rent fra Skallerne. Den afsiede Suppe koger nu lidt med Kanel og Citron og, om man vil, nogle Rosiner; tillaves med Sukker, Saft eller Vin. Flødeskum serveres til eller omrøres med Suppen i Terrinen.

Lyst til mere lokalhistorie?

Besøg
Egtved Lokalhistoriske Arkiv i Roberthus

Åbningstid: hver torsdag kl. 13-16 (lukket mellem jul og nytår).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Egtved Posten

Julen kom til Egtved i en Lupo

Annonce