Annonce
Egtved Posten

Pas på dig selv

Annonce

Ågård: Jeg har været på motionsferie i varmen. 8 dage på Fuerteventura med 4 timers planlagt motion – hver dag. Som aktiv løber var det en fed oplevelse. Men også lidt skræmmende. For en del af træningen var henholdsvis Yoga og Meditation. Tidspunkter, hvor det var sjælen, der blev motioneret og udfordret. Mere om det senere.

Med en kalender, der sjældent levner plads til spontanitet, var det både befriende og skræmmende, at have tid til mig selv en hel uge. Befriende at nyde duften fra nye planter, den gode mad og havet, der bølgede mindre end hundrede meter fra hotellet. Skræmmende at opdage, at jeg nok har lidt for travlt; både i hverdagen og weekenden.

Det var en søgning på internettet, der bragte mig til sydens sol. Jeg blev fanget af tilbuddet om motion i selskab med andre, der har samme mål. Så mandag den 2. december stod jeg i Billund Lufthavn, spændt på hvem jeg skulle tilbringe den næste uge sammen med. Inden der var gået en halv time, var jeg bænket med adskillige rejseglade fæller. Nogle havde været på Playitas før, andre var novicer som jeg. Da dagen var omme, følte jeg allerede, at jeg ”hørte hjemme” i gruppen.

Hver morgen startede med lidt at spise, efterfulgt af yoga på stranden. Her blev både de stive muskler og led gennemarbejdet. Også sjælen fik en omgang, for det at sidde i bølgebruset og lade tankerne flyve, giver åndelig motion. Jeg nåede i løbet af ugen frem til, at jeg har for travlt med at være noget for andre. Så det kommende år vil helt sikkert byde på et farvel til nogle at de bestyrelsesposter, jeg bruger tid og kræfter på. Det giver plads til nye ansigter rundt omkring, og jeg vil forhåbentlig få mere tid til familien.

Min fysisk fik et positivt boost. Med hundredevis af armstrækkere, mavebøjninger og squat hver dag, blev musklerne godt ømme og strammet op. Det gav også ømme punkter, når ”glemte” muskler, gang på gang, blev sat i bevægelse. Når så sidemanden på græsset gav 5 omgange mere, fulgte jeg stædigt med. Regningen kom dagen efter, når ømheden meldte sig.

I pauserne kom der mange tanker på banen. Burde jeg ikke træne derhjemme? Med en slidt ryg er gode mave- og rygmuskler et must; noget jeg skal arbejde for at beholde. Fitness-center er en løsning, men lige nu er tiden ikke tid det. Så også her er en oprydning i kalenderen nødvendig. Alle rejser starter med det første skridt. Mit blev taget på Playitas; jeg skal bare huske at holde snuden i sporet.

Men hvorfor er det så svært at ændre på sit liv? Jeg vil nødigt skuffe andre, men det kan blive nødvendigt, når jeg vil ændre min dagligdag. Jeg har for otte år siden haft succes med at gå ned i vægt. Det krævede en trigger. Den gang var det målet om at gennemføre et marathonløb, der holdt mig til ilden. Denne gang bliver det ønsket om at se mere til min familie. Med seks børnebørn, tre svigerbørn, 4 børn og 3 bonusunger er der nok at se til. Det er mere end svært at dele sol og vind lige. Og det kræver en langsigtet plan at komme i mål. Men jeg er sikker på det lykkes.

For hundrede år siden var det fysiske arbejdsmiljø mere end ringe. Mange fik varige mén eller mistede livet på arbejdspladsen. I dag har vi et væld af tekniske hjælpemidler, så fysikken ikke lider under dét at arbejde. Til gengæld er vores måde at organisere arbejdet på, med til at skabe store mentale belastninger. Mange af dem, jeg omgiver mig med i hverdagen, giver udtryk for, at tiden er knap og det er svært at nå det, de gerne vil. Langt til jobbet, tempofyldt arbejdstid og få pauser slider på os.

Nu er vi tæt på jul og nytår. Her er der nogle fridage, hvor vi – måske – kan få ladet lidt op. For vi har traditioner for at mødes med familie og venner. Dejligt, men også krævende, når målet er at tilgodese alle hele vejen rundt. Så tænk på dig selv. Har du ikke overskuddet til gæstebud, er det bedre at sige Nej Tak. Eller måske snuppe et par timer, og så takke af.

Tænk på dig selv. Jeg ønsker jer alle en glædelig jul.

Klummeskribenten

Jan Lundsgaard, 60 år og bor i Ågård sammen med Hanne og hendes tre teenagebørn.

Lokalt er han engageret i Lokalrådet, Vandværket og grundejerforening.

Motionsløber; ses ofte med pandelampe på veje og stier.

Elsker at fortælle den gode historie fra hverdagen, eller sætte meninger til debat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce