Annonce
Egtved Posten

Pensionerede brandmænd taler ud om brandstations fremtid

Pensionerede brandmænd fra Egtved er bekymrede for deres forhenværende kollegers entusiasme og arbejdsglæde. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Forhenværende brandmænd, Bjarne og Jens Arne, hører frustrationer på vandrørene hos deres tidligere brandmandskolleger omkring Egtved Brandstations ve og vel i fremtiden. Og det skaber bekymring.

Egtved: - Da vi hørte om det, tænkte vi, at det da ikke kunne være rigtigt. Og sikken en urolighed og forvirring det har skabt, lyder det fra Bjarne B. Larsen og Jens Arne Skovbo Larsen. Begge har været ansat, hver i mere end 30 år, som brandmænd i Egtved. Nu er de pensionerede, men følger stadig med på sidelinjen og holder kontakt med deres forhenværende brandmandskolleger på Egtved Brandstation.

De har, siden Vejle Byråd kort før nytår besluttede sig for at trække beredskabet i Vejle Kommune ud af TrekantBrand, fulgt med i debatten i medierne, og de har samtidig fornemmet, at der hos deres forhenværende brandmandskolleger har opbygget sig en ulmende usikkerhed om deres arbejdsplads og deres muligheder for at yde den bedst mulige hjælp til borgerne.


Vi hører blandt andet, at brandmændene er bange for at blive glemt i processen med det kommende nye brandvæsen. Det er vigtigt, at deres lokale viden og ressourcer bliver inddraget

Bjarne B. Larsen og Jens Arne Skovbo Larsen


- Vi hører blandt andet, at brandmændene er bange for at blive glemt i processen med det kommende nye brandvæsen. Det er vigtigt, at deres lokale viden og ressourcer bliver inddraget, siger de to pensionerede brandmænd.

Og de fortsætter:

- Mange af os kan godt huske, hvordan det var i sin tid under det tidligere Vejle Brandvæsen, hvor blandt andet økonomien altid var presset. Og i det hele taget følte vi, at vi slet ikke blev taget ordentligt med i ligningen dengang. Men faktum er, at der går nogle drenge rundt i Egtved, Bredsten og Give, som virkelig besidder en stor portion faglighed og lokal viden – så tag dem for pokker nu med på råd.

Annonce

Nu var det endelig blevet godt

Selvom overgangen til at blive en del af TrekantBrand for nogle år siden ikke levede op til forventningerne, er der dog med tiden sket tilpasninger og det har nu udviklet sig til at være et ret godt setup, ifølge de lokale brandmænd.

- Det har taget nogle år at få det hele på plads, og samarbejdet TrekantBrands mange brandstationer imellem, har vist sig at være fyldt med mange fordele, både i forhold til udrykninger, øvelser og meget mere, forklarer Bjarne B. Larsen og Jens Arne Skovbo, der begge selv nåede at opleve fordelene, inden de gik på pension.

Begge udtrykker nu bekymring for deres forhenværende kollegers motivation. I januar 2022 bliver de en del af Vejle Kommunes nye brandvæsen og de træder dermed også ud af det fællesskab, som de nu er kommet til at holde af og se mange fordele i.

- Og man kan da ikke bare kaste alt det gode væk, som der er blevet bygget op nu, bare fordi gerne vil være herre i eget hus. Det er altså helt tosset, tilføjer Jens Arne Skovbo Larsen, der er spændt på at se, hvordan Vejle Kommune har tænkt sig at løse også den økonomiske side af det nye beredskab.

Og Bjarne B. Larsen stemmer i:

- Ja, der bliver da nok en del investeringer i starten, og oven i vil der jo stadig være driften, som nu. Det kan ikke blive helt billigt. jeg tror simpelthen ikke, at det her vil give nogle besparelser i længden.

- Egtved Brandstation har altid været en god brandstation med mange dygtige brandfolk, og dem er vi afhængige af i vores lokalområde. Og så er det bare så ærgerligt, at usikkerheden om fremtiden fylder hos dem, især fordi de er bange for ikke at blive inddraget i processen til at blive en del af et nyt beredskab, fortæller de to engagerede pensionerede brandmænd, hvis hjerter stadig banker for Egtved Brandstation.

Annonce

Byrådspolitikere opmærksomme

Men er der forståelse for, at Bjarne B. Larsen og Jens Arne Skovbos bekymringer? Og er der muligheder for, at Egtveds brandmænd kan blive lyttet til?

Det har avisen spurgt byrådspolitikere Lars Schmidt (V) og Søren Peschardt (A) om.

- Jeg har hørt flere tilkendegivelser fra byrådsmøderne om, at man er meget opmærksom på at få taget det bedste med fra det som eksisterer nu, med i dannelsen af det nye brandvæsen. Det skylder vi både befolkningen og brandstationerne. Og så skal der tages hensyn til brandstationernes forskelligheder. For eksempel er det i overvejende grad for eksempel gårdbrande og naturbrande der køres efter på Egtved-egnen, hvor det er helt anderledes inde i Vejle, siger Lars Schmidt, der godt kan forstå de lokale bekymringer om at deres behov og ønsker ikke bliver lyttet til, men i samme åndedrag bedyrer, at det er noget byrådspolitikerne, er opmærksomme på.

Også Søren Peschardt har stor forståelse for både bekymringer og frustrationer:

- Jeg kan rigtigt godt forstå bekymringerne, for der har da også været en uskøn proces i forhold til beslutningen om det nye beredskab i Vejle Kommune. Men nu er vi her, og det er det, som vi skal forholde os til. Det er mig meget magtpåliggende, at vi skal have de lokale brandmænd inddraget i dannelsen af det nye beredskab. Og jeg er faktisk glad for at høre, at de er så engagerede og byder ind med deres tanker og udfordrer politikerne. Nu kommer der et kæmpe arbejde foran os, og jeg håber, at de vil blive ved med at udfordre os og engagere sig, og vi skal sørge for at lytte og inddrage.

Historiske fakta

1974: Egtved Brandstation blev etableret (en del af Egtved Kommune)

2007: Blev en del af Vejle Brandvæsen ved kommunesammenlægningen

2016: Blev en del af TrekantBrand

2022: Bliver en del af Vejle Kommunes nye beredskab, som endnu ikke er blevet formelt navngivet

Beslutningen om udmeldelse af TrekantBrand blev truffet på et ekstraordinært byrådsmøde mellem jul og nytår 2020/2021. Her stemte et spinkelt flertal for at standse videre forhandlinger med det fælles selskab om den fremtidige økonomi.

Efterfølgende stemte 21 politikere for udmeldelse og for at sætte gang i arbejdet med et kommunalt beredskab i stedet.

Udmeldelsen træder i kraft 1. januar 2022. Dermed har politikere og embedsværk et år til at skabe det nye beredskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce