Annonce
Egtved Posten

Pilotprojekt skal klarlægge muligheder for at fjerne forurening

I sidste uge begyndte man at grave de første skovlfulde forurenet slam op fra bunden af søen og lægge det til afvanding i en geopool. Tirsdag begynder man også at pumpe slam op i to afvandingscontainere for at se, hvilken metode der er bedst til oprensning. Foto: Vibeke Frost Oxholm
I sidste uge blev der sat gang i et nyt pilotprojekt i Randbøldal. Projektet skal gerne klarlægge den bedste og billigste måde at oprense de opstemmede søer, der er forurenet med malakitgrønt.
Annonce

Randbøldal: 13-14.000 kubikmeter slam forurenet med malakitgrønt og leucomalakitgrønt ligger på bunden i de opstemmede søer ved Randbøldal. Det skal fjernes. Det er der stor enighed om i Vejle Kommune, men det er ikke så ligetil.

Derfor blev der i sidste uge sat gang i et nyt pilotprojekt, der forhåbentlig giver et klarere billede af, hvordan man mest effektivt får bugt med forureningen.

- Det er dejligt, at der nu også sker noget handling. Projektet her skal gøre os klogere på, hvordan vi oprenser søerne bedst og mest effektivt, og samtidig hvad sådan en oprensning vil koste, siger formand i natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune, Karl Erik Lund (DF).

De foreløbige beregninger for, hvad en oprensning vil koste, ligger mellem 10,8 og 13,8 millioner kroner.

- Prisen afhænger af, om vi kan lede vandet tilbage i søerne, når vi har afvandet slammet, eller om det stadig er så forurenet, at det skal køres til et rensningsanlæg. Det er det, der er den store joker i den her sammenhæng, forklarer Finn Thoft Jensen, der er civilingeniør hos Teknik & Miljø i Vejle Kommune.

Beregninger viser, at der befinder sig et sted mellem 13.000 og 14.000 kubikmeter forurenet slam i de opstemmede søer. Slammet er helt sort, og det skyldes leucomalakitgrønt, der farver sort, har bundet sig til slammet, forklarer civilingeniør Finn Thoft Jensen. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Annonce

Flere metoder

Rent praktisk er der opstillet en såkaldt geopool samt to afvandingscontainere. I geopoolen graves slam op, mens slam pumpes op i afvandingscontainerne.

- I den ene afvandingscontainer afvander slammet selv. I den anden tilsætter vi noget polymer for at se, om det har nogen betydning for, hvor hurtigt slammet afvandes, og om det måske kan have en positiv betydning i forhold til, hvor rent vandet er efter afvanding, fortæller Finn Thoft Jensen.

Der vil løbende blive taget prøver. Når pilotprojektet efter cirka to uger er gennemført, bliver prøverne sendt afsted til nærmere analyse i Tyskland.

- Det er svært helt at sige, hvor lang tid det vil tage, før vi har det færdige resultat. Men vi håber at kunne præsentere foreløbige resultater på det sidste natur- og miljøudvalgsmøde inden sommerferien, mens politikerne nok må vente med at få den samlede rapport til efter sommerferien, vurderer han.

Annonce

Forureningen skal væk

Politikerne i natur- og miljøudvalget er spændte på at se resultatet af pilotprojektet.

- Det er vigtigt, at vi får fjernet forureningen, så vi kan beskytte både miljøet og understøtte dambrugserhvervene i området. Gennem årene har vi investeret mange penge og timer i naturgenopretning af Vejle å og ådalen, og så virker det helt forkert at have sådan noget skidt her, som er en bombe under vores natur, siger Karl Erik Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce