Annonce
Egtved Posten

Randbøldalmuseet klar til at åbne med ny udstilling

Fabriksanlægget set fra sydvest med Det Hvide Palæ i forgrunden og klædefabrikken bagved. Bagerst ligger magasinhuset, som i dag huser Randbøldalmuseet. Foto: Vejle Stadsarkiv
I forbindelse med sæsonåbningen af Randbøldalmuseet åbnes en ny udstilling om Randbøldals historie som Jyllands første industrilandsby.
Annonce

Randbøldal: Når Randbøldalmuseet åbner til en ny sæson lørdag 14. marts klokken 13, kan man opleve en ny, permanent udstilling.

Den nye udstilling har fået navnet "Randbøldal - Jyllands første industrilandsby". Her kan man høre om den historie, der knytter sig til det sted, hvor Randbøldalmuseet ligger i dag. Her lå engang Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. På fabrikken blev der produceret papir frem til 1846 og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å.

Udstillingen fortæller historien bag papir- og klædefabrikken og den industrielle produktion i Randbøldal fra 1732 til 1983.

- Den nye udstilling fortæller historien om, hvordan industrialiseringen i Danmark ikke altid begyndte i byerne, men i nogle tilfælde også opstod på landet - ovenikøbet meget tidligere end i byerne. Men det er også en fortælling om, hvordan industrien i høj grad formede de lokale samfund, som de eksisterede i, og hvordan en lille jysk landsby kom til at huse to fabrikker, der på forskellige tidspunkter var Danmarks førende inden for papir- og tekstilproduktion, fortæller museumsinspektør Rasmus Skovgaard Jakobsen i en pressemeddelelse.

Annonce

Efterkommer åbner udstillingen

Gehrdt de Lichtenberg var en drifitig storkøbmand og godsejer fra Horsens og manden bag den første fabrik i Randbøldal - og den første papirindustri i Jylland. Han nåede at eje en lang række herregårde, blandt andet Engelsholm og Bidstrup. Flere af dem står endnu i dag som på Lichtenbergs tid, og i dag er efterkommer Geert F. H. de Lichtenberg niende generation på Bidstrup Gods.

På åbningsdagen har VejleMuseerne inviteret godsejer Geert F. H. de Lichtenberg til at åbne udstillingen sammen med formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune Dan Arnløv Jørgensen.

For de yngste familiemedlemmer er det muligt at besøge vandeksperimenterne og farvelægge tegninger i den nyåbnede udstilling.

Man kan også kigge indenfor i væve- og papirværkstederne, hvor man har mulighed for at prøve de gamle håndværk. Åbningsfesten har gratis adgang. Museet er vært for kaffe og kage. /vfo

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce