Annonce
Egtved Posten

Småt er godt – og dog?

Annonce

Ågård: Tidens trend har i en del år været fusioner. Vi skal være store, så bliver vi automatisk stærke. Så skidt med omkostningerne. Er vi på jobmarkedet, må mange medarbejdere enten se sig afskediget eller flyttet til et andet sted i landet. For topledelsen handler det om resultater på bundlinjen, for ejerne ligeså. De ansatte ser nok noget anderledes på målet.

Ind imellem er det dog bedre at være stor og vågen end lille og ”doven”. Et af de områder, som kræver større og større enheder, er vores drikkevandsforsyning. Der bliver fundet stadig flere kemikalier i vandet. Fortidens synder, som vi ikke kan ændre på. Det giver automatisk en stigende arbejdsbyrde for de mennesker, der er i ledelsen af vandværkerne. Her i området har vi mange små og mindre vandselskaber. De er i tidernes morgen dannet af initiativrige borgere, der ville sikre rent vand i hanerne. Og det er stadig formålet med vores lokale vandværker.

Det er derfor, de fire vandværker i Bølling, Brakker, Ågård-Gravens og Ø. Starup har tænkt tanken – ”lad os forene kræfterne til gavn for vores forbrugere”. De har inviteret forbrugerne, som også er ejerne, til orienteringsmøde på Ø. Starup Skole 4. februar. Her kommer både baggrund og fremtidsplanerne på bordet. Med backup fra både Vejle Kommune og brancheforeningen Danske Vandværker. Vandforsyning er ikke bare at suge grundvand op, og sende det ud i rørene til forbrugerne. Det skal behandles og kvalitetssikres. Der er en mængde regler, som skal overholdes. For at sikre det rene vand. For at sikre forbrugerne. For at stille alle så lige som muligt. Nogle af jer vil sikkert tænke: ”Det kan vi da sagtens selv løse i vores eget vandværk – som vi altid har gjort”. Både ja og nej. Lige her og nu måske. Men nok ikke i morgen eller overmorgen.

Alle fire bestyrelser har set ind i fremtiden. Vores nuværende boringer kan blive alvorligt forurenet. Så meget, at de må lukkes. Og hvad så? De fleste af os henter vand, hvor der er dyrket afgrøder tæt på gennem adskillige år. Det giver nedsivning af sprøjtegifte, som med tiden blander sig med grundvandet. Det vand, som vi får ud i hanerne.

En ny vandboring er dyr. Og vil være svær at finanserne for et lille vandværk med få forbrugere. Her er det godt at være større. Vi er flere skuldre til at løfte opgaven og vi får alle sammen glæde af investeringen i nyt udstyr.

Samarbejde indenfor vandforsyningen sker jævnligt. Det kan både Danske Vandværker og Vejle kommune fortælle mere om på mødet. Hvad det betyder for den enkelte forbruger, og ikke mindst for det lokalsamfund, hvor vandforsyningen er et livsvigtigt grundlag.

Der er selvfølgelig andre muligheder. TreFor står på spring for at overtage vores rørledninger. De har store vandværker, der er koblet sammen. Det giver rigeligt med drikkevand. Som er godt – og dyrt.

Ved at forblive så lokale som muligt, opnår vi flere fordele. Vi bestemmer i høj grad selv prisen på vandet. Og vi bestemmer, hvem der skal styre vores vandforsyning. Nemlig på den årlige generalforsamling.

Her kan alle forbrugere stille op, stemme og give deres mening til kende. Direkte til den valgte bestyrelse, af mennesker fra lokalområdet, og som selv er forbrugere af vandet.

Det er ægte nærdemokrati. I det små. Men heller ikke for småt.

Husk at komme til orienteringsmødet 4. februar på Ø. Starup Skole.

Klummeskribenten

Jan Lundsgaard, 60 år og bor i Ågård sammen med Hanne og hendes tre teenagebørn.

Lokalt er han engageret i Lokalrådet, Vandværket og grundejerforening.

Motionsløber; ses ofte med pandelampe på veje og stier.

Elsker at fortælle den gode historie fra hverdagen, eller sætte meninger til debat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce