Annonce
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Det var oprindeligt meningen, at der fra Egtved by og til Egtvedpigens grav skulle have været et stort fakkeltog 21. februar, men også det må udskydes. Arkivfoto: Mette Mørk
I februar var det oprindeligt meningen, at storstilede og særlige arrangementer skulle starte markeringen af 100-året for fundet af Egtvedpigen, men det har coronasituationen lagt et låg henover. For nu.
Annonce

Egtved: 2021 er et stort år for for fortællingen om Egtvedpigen. Det er nemlig 100 år siden, man i februar fandt hendes lig begravet i en trækiste under en høj ved Egtved Holt. Og lige siden dengang, har videnskabelige, historiske og arkæologiske undersøgelser udviklet sig, og fortællingen om hende er blevet mere og mere relevant, og ikke mindst interessant.

Derfor har VejleMuseerne i samarbejde med Egtvedpigens Venner og Egtved Museumsforening gennem længere tid gjort forberedelser til fejringen af, at det i år er 100 år siden, vi begyndte at lære historien om Egtvedpigen at kende.


21. februar skulle vi have haft et fakkeltog inde fra Egtved og ud til Egtvedpigens grav, og der skulle have været en brødkonkurrence i samarbejde med bageren i Egtved. Vores første planlagte foredrag skulle have været med til at skyde det hele i gang

Birgit Thomsen, Egtvedpigens Venner


- 21. februar skulle vi have haft et fakkeltog inde fra Egtved og ud til Egtvedpigens grav, og der skulle have været en brødkonkurrence i samarbejde med bageren i Egtved. Vores første planlagte foredrag skulle have været med til at skyde det hele i gang, lyder det fra Birgit Thomsen, der er en del af Egtvedpigens Venners bestyrelse.

Og hun fortsætter:

- Men som situationen er lige nu med forsamlingsforbuddet frem til 28. februar, foreløbigt, så har vi besluttet at udskyde begivenhederne, til vi igen må samles. Det giver jo ikke mening ikke at kunne fejre jubilæet med fest og farver, fordi vi ikke kan være mange mennesker sammen. Og i forhold til, hvornår det så kan blive, ved vi ikke. Vi er lige så usikre på fremtiden, som alle andre.

Annonce

Udstillinger

Coronasituationen tillader ej heller i denne tid, at museer og andre kulturelle institutioner kan holde åbent for publikum, og også her ved ingen, hvornår det igen bliver muligt at byde indenfor. Men hos både VejleMuseerne og Egtved Museumsforening er man i fuld gang med forberedelserne til hver deres særudstillinger.

- Vi forbereder alt, hvad vi kan, for at vi kan fejre det her jubilæum. Det er jo mega vigtigt for både Egtvedborgerne, for VejleMuseerne og ja, for hele Danmark - på så mange parametre. Men vi må jo se, hvornår vi igen må mødes og være sammen. Vi er i hvert fald klar, fortæller Katrine Balsgaard Juul, der er museumsinspektør hos VejleMuseerne, hvor de blandt andet på Kulturmuseet i Spinderihallerne i Vejle er i fuld gang med at klargøre en særudstilling med den fantastiske historie om bronzealderens samfund, og om hvordan Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden.

Også VejleMuseerne barsler med foredrag og virtuelle oplevelser, og i februar vil de blandt andet begynde at lægge små bidder af foredrag ud på internettet og senere skal disse streames online, hvor man kan vælge enten at deltage i det virkelige eller i det virtuelle rum.

Hos Egtved Museumsforening er en særudstilling om Egtvedpigen tæt på at være helt klar, og også her glæder man sig til en skønne dag at kunne åbne dørene for publikum.

- Vi mangler kun at få ganske få ting på plads, og så er vores udstilling klar. Det bliver bare rigtig godt, fortæller Hans Jørgen Ladefoged, der er formand hos museumsforeningen.

Annonce

Sang og kunst

De tre foreninger arbejder også sammen med Egtved Skole og daginstitutionen Solsikken-Tusindfryd under ordningen “Dannelsesbroen” om tiltag i forhold til jubilæumsfejringen.

På skolen er man i gang med at skabe kunstværker sammen med billedkunstner Lene Noer, og der skal indspilles en helt ny Egtvedpige-sang, hvor også daginstitutionen tager del i løjerne. Men også her, vides endnu ikke, hvornår de igen kan mødes og arbejde videre med deres projekter.

Det er ganske vist, at tiden lige nu spiller en stor rolle i fejringen af 100-året for fundet af Egtvedpigen. Ingen ved hvornår vi i fremtiden kan mødes, men at det er 100 år siden, fundet skete, og at det er mere end 3000 år siden, denne pige levede.. Dét ved vi med ret stor sikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Annonce