Annonce
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Det var oprindeligt meningen, at der fra Egtved by og til Egtvedpigens grav skulle have været et stort fakkeltog 21. februar, men også det må udskydes. Arkivfoto: Mette Mørk
I februar var det oprindeligt meningen, at storstilede og særlige arrangementer skulle starte markeringen af 100-året for fundet af Egtvedpigen, men det har coronasituationen lagt et låg henover. For nu.

Egtved: 2021 er et stort år for for fortællingen om Egtvedpigen. Det er nemlig 100 år siden, man i februar fandt hendes lig begravet i en trækiste under en høj ved Egtved Holt. Og lige siden dengang, har videnskabelige, historiske og arkæologiske undersøgelser udviklet sig, og fortællingen om hende er blevet mere og mere relevant, og ikke mindst interessant.

Derfor har VejleMuseerne i samarbejde med Egtvedpigens Venner og Egtved Museumsforening gennem længere tid gjort forberedelser til fejringen af, at det i år er 100 år siden, vi begyndte at lære historien om Egtvedpigen at kende.


Annonce

21. februar skulle vi have haft et fakkeltog inde fra Egtved og ud til Egtvedpigens grav, og der skulle have været en brødkonkurrence i samarbejde med bageren i Egtved. Vores første planlagte foredrag skulle have været med til at skyde det hele i gang

Birgit Thomsen, Egtvedpigens Venner


- 21. februar skulle vi have haft et fakkeltog inde fra Egtved og ud til Egtvedpigens grav, og der skulle have været en brødkonkurrence i samarbejde med bageren i Egtved. Vores første planlagte foredrag skulle have været med til at skyde det hele i gang, lyder det fra Birgit Thomsen, der er en del af Egtvedpigens Venners bestyrelse.

Og hun fortsætter:

- Men som situationen er lige nu med forsamlingsforbuddet frem til 28. februar, foreløbigt, så har vi besluttet at udskyde begivenhederne, til vi igen må samles. Det giver jo ikke mening ikke at kunne fejre jubilæet med fest og farver, fordi vi ikke kan være mange mennesker sammen. Og i forhold til, hvornår det så kan blive, ved vi ikke. Vi er lige så usikre på fremtiden, som alle andre.

Udstillinger

Coronasituationen tillader ej heller i denne tid, at museer og andre kulturelle institutioner kan holde åbent for publikum, og også her ved ingen, hvornår det igen bliver muligt at byde indenfor. Men hos både VejleMuseerne og Egtved Museumsforening er man i fuld gang med forberedelserne til hver deres særudstillinger.

- Vi forbereder alt, hvad vi kan, for at vi kan fejre det her jubilæum. Det er jo mega vigtigt for både Egtvedborgerne, for VejleMuseerne og ja, for hele Danmark - på så mange parametre. Men vi må jo se, hvornår vi igen må mødes og være sammen. Vi er i hvert fald klar, fortæller Katrine Balsgaard Juul, der er museumsinspektør hos VejleMuseerne, hvor de blandt andet på Kulturmuseet i Spinderihallerne i Vejle er i fuld gang med at klargøre en særudstilling med den fantastiske historie om bronzealderens samfund, og om hvordan Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden.

Også VejleMuseerne barsler med foredrag og virtuelle oplevelser, og i februar vil de blandt andet begynde at lægge små bidder af foredrag ud på internettet og senere skal disse streames online, hvor man kan vælge enten at deltage i det virkelige eller i det virtuelle rum.

Hos Egtved Museumsforening er en særudstilling om Egtvedpigen tæt på at være helt klar, og også her glæder man sig til en skønne dag at kunne åbne dørene for publikum.

- Vi mangler kun at få ganske få ting på plads, og så er vores udstilling klar. Det bliver bare rigtig godt, fortæller Hans Jørgen Ladefoged, der er formand hos museumsforeningen.

Annonce

Sang og kunst

De tre foreninger arbejder også sammen med Egtved Skole og daginstitutionen Solsikken-Tusindfryd under ordningen “Dannelsesbroen” om tiltag i forhold til jubilæumsfejringen.

På skolen er man i gang med at skabe kunstværker sammen med billedkunstner Lene Noer, og der skal indspilles en helt ny Egtvedpige-sang, hvor også daginstitutionen tager del i løjerne. Men også her, vides endnu ikke, hvornår de igen kan mødes og arbejde videre med deres projekter.

Det er ganske vist, at tiden lige nu spiller en stor rolle i fejringen af 100-året for fundet af Egtvedpigen. Ingen ved hvornår vi i fremtiden kan mødes, men at det er 100 år siden, fundet skete, og at det er mere end 3000 år siden, denne pige levede.. Dét ved vi med ret stor sikkerhed.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

I regn og slud, de kommer ud: Petanqueklubben spiller på kryds og tværs

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Indlæg: Kampesten fra langdyssen i Lihmskov blev brugt til privatbane

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Anni og Lars hitter med nyt tiltag på tankstationen: Kunderne kommer fra hele landet

Egtved Posten

Læserbrev: Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Egtved Posten

Fem gratis oplevelser til din ferie: Det behøver ikke være kedeligt at gå på museum, se her hvorfor

Egtved Posten

Her må farmand gerne lange kone og børn en lige højre: Hos Kim i Bredsten er der boksning for hele familien med hjertevarme og råstyrke

Egtved Posten

De alleryngste i Vejle Kommune skal være mikroforskere

Egtved Posten

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Egtved Posten

Klumme: Ferie - hvorfor har vi det?

Egtved Posten

Jazz I Trekanten udpeges til Netværksspillested

Egtved Posten

Tusind tak for feedback: Læsere har fortalt, hvad de synes om Egtved Posten

Egtved Posten

Havde en kæmpe interesse i sine medmennesker og var kendt ansigt i byen: Torben er nu død, 75 år gammel

Egtved Posten

Naturkomiteen har gjort et fantastisk stykke arbejde

Egtved Posten

Lykke er vild med mennesker og nærhed: Nu er hun blevet en central del af lokalsamfundet i Firehøjeland

Egtved Posten

Festival i nyt setup aflyst to år i streg, men arrangører melder klar til næste år

Egtved Posten

Erfaren præst med stor viden om Søren Kierkegaard indsættes ved Balle Valgmenighed

Egtved Posten

Se videoen: Mølkjær Kros 130 år gamle lindetræ falder til jorden med et brag

Egtved Posten

Egtved kan noget: Byrådspolitikere på bytur med sengehygge, optimisme og godt til gane og mave

Egtved Posten

Klumme: Flytter vi fokus?

Egtved Posten

Fejring, fed musik og kædeoverrækkelser: Ny præsident og ny guvernør på én dag hos Rotary Egtved

Egtved Posten

Byparken skal have et løft: Skole, hal og sognegård går sammen om projekt for millioner

Egtved Posten

Museum tager bogstavligt talt tråden op til genforeningen

Egtved Posten

De nærmest uundværlige: Det er godt at blive brugt og anerkendt

Annonce