Annonce
Egtved Posten

Storbrand på Randbøl Hede i weekenden

Branden på Randbøl Hede begyndte lige her ved dette trangiasæt. Foto: Palle Anholm Søderberg
En større naturbrand brød løs på Randbøl Hede lørdag eftermiddag. Røgsøjlen kunne tydeligt ses fra flere kilometers afstand, og mere end 50 brandfolk var i arbejde. Branden er nu slukket, og brandårsag fundet.

Randbøl: Lørdag eftermiddag udbrød en større brand på Randbøl Hede, og TrekantBrand havde indsat enheder fra ni stationer med mere end 50 brandfolk, som foretog slukningsarbejdet.

Indsendte billeder fra folk i nærområdet gjorde det klart, at den enorme røgsøjle kunne ses så langt væk som i Egtved og i Billund Lufthavn.

Også Sydøstjyllands Politi var til stede ved branden, som indledningsvist viste sig svær at få overblik over grundet det store brændende areal.

- Det er en større brand, men den er ikke ud af kontrol, sagde vagtchef Henrik Dam, da politiet omkring klokken 17 havde fået nogenlunde styr på omfanget.

Massiv tilstedeværelse fortsatte

Det er anden gang på tre år, der er udbrudt en større brand på Randbøl Hede.

I maj 2018 kæmpede 120 brandfolk uafbrudt i tre døgn med at slukke en voldsom brand.

Da den sidste ild var helt slukket, var cirka 410 hektar skov og natur brændt af, herunder 350 hektar statsejede hedearealer, som Naturstyrelsen forvalter.

Branden efterlod godt to tredjedele af Randbøl Hede helt sort.

Så galt ser det heldigvis ikke ud til at gå denne gang. Kort før klokken 18:30 kom TrekantBrand med en opmuntrende opdatering.

- Efter en massiv indsats har vi nu så godt overblik over branden, at vi har indsat punktslukning af mindre brande i området. Vi forbliver massivt til stede for at sikre mod genopblusning i området, lød det i et tweet.

Brandfolk fra stationerne Billund, Egtved, Vejen, Skodborg, Jels, Bredsten, Fredericia, Kolding og Lunderskov hjalp til ved slukningsarbejdet, som også blev gjort lettere af, at en drone blev sendt i luften til at hjælpe med overblikket.

Annonce

Fire bekendte på vandretur forårsagede storbrand

Brandårsagen har man også fundet frem til. Ilden er opstået ved, at fire bekendte på vandretur ville lave en kop kaffe.

- De medbringer det, der hedder et trangia stormkøkken, hvor man varmer vand op ved brug af brandbar væske eller en tablet. I naturen vælger de så, at de vil varme vand op til kaffe, og i den forbindelse opstår der ild i lyngen, siger vagtchef Hans Hoffensetz.

Avisens udsendte spottede lørdag et sodet trangia sæt og en tændstikæske på stedet.

Ifølge vagtchefen forsøgte de fire venner selv at slukke ilden, men beplantningen var så tør, at branden bredte sig. Derfor alarmerede de brandvæsnet.

En 45-årig kvinde er nu sigtet i sagen.

- Man må slet ikke bruge afbrænding derude, da der er forbud fra marts til oktober. Vi må advare om, at man på nogen måde gør brug af den slags, for vi har set, hvordan det kan udvikle sig, siger Hans Hoffensetz.


Man må slet ikke bruge afbrænding derude, da der er forbud fra marts til oktober. Vi må advare om, at man på nogen måde gør brug af den slags, for vi har set, hvordan det kan udvikle sig

Hans Hoffensetz, vagtchef Sydøstjyllands Politi


Kvinden er sigtet ifølge beredskabsloven for uagtsom brug af ild. Hun kan nu formentlig se frem til en bødestraf.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Mindeord om Ole Have

Egtved Posten

Udstilling: Se min kjole

Egtved Posten

Krolfklub klar til sæsonstart

Annonce