Annonce
Egtved Posten

Tårnhøje gaspriser får endnu flere til at efterlyse fjernvarme: Nu håber to sogne på tværs af kommunegrænse at komme med på den grønnere varmekilde

Tvis graver fjernvarmeledninger ned mellem Jelling og Vejle. Foto: Mette Mørk
En arbejdsgruppe i Ågård-Gravens vil forsøge at sætte skub i planer om muligheden for at blive tilkoblet fjernevarme i området.

Egtved-området: Boligejere i Ågård-Gravens-området kan måske se frem til at kunne varme deres boliger op med fjernvarme. En både billigere og mere grøn varmekilde end den gas, de fleste husstande i øjeblikket er tilknyttet.

- Vi har lige i sidste uge nedsat en ny arbejdsgruppe, der skal forsøge at skubbe gang i at få fjernvarme til vores område. Vi ved på nuværende tidspunkt endnu ikke, hvordan interessen for tilslutning til fjernvarme er, men vi tror på, at der må være en god interesse. Mange af os er gaskunder i dag, og vi ved godt, at der er en tidshorisont for udfasning af gas, og samtidig oplever vi i øjeblikket de vanvittig høje priser på gas, fortæller Preben Boye Jørgensen, som er medlem af fjernvarme-arbejdsgruppen i Ågård-Gravens-området.

Mange af os er gaskunder i dag, og vi ved godt, at der er en tidshorisont for udfasning af gas, og samtidig oplever i vi øjeblikket de vanvittig høje priser på gas.

Preben Boye Jørgensen

Netop de høje gas- og elpriser har fået mange husejere til at undersøge muligheden for at blive tilkoblet fjernvarme.

Annonce

- Som politiker får jeg lige nu rigtig, rigtig mange henvendelser om fjernvarme. Det er nok det, som fylder allermest i øjeblikket, siger Lars Schmidt (V), der udover at være næstformand i klima-, natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune også er formand for det fælleskommunalt ejede fjernvarmetransmissionsselskab Tvis.

I øjeblikket er Billund Fjernvarme i gang med anlægsarbejde, der skal sørge for fjernvarme i Vandel.

- Men også områder som Ødsted-Jerev-Nr. Vilstrup viser stor interesse for fjernvarme lige nu, fortæller Lars Schmidt.

Halvdelen skal ønske tilslutning

Et af de lokalområder, der kan blive det næste til at blive tilkoblet fjernvarme, er altså området ved Ågård-Gravens sammen med Vester Nebel.

- Reelt set er det et Kolding-projekt, som nu kan komme borgerne i Ågård-Gravens til gavn. Trefor har allerede fjernvarmeforsyning i Kolding Nord, og man har derfor i første omgang koncentreret sig om at få undersøgt, om der var tilstrækkelig opbakning til fjernvarmen i Alminde som et stort landsbysamfund, der ligger tæt på det eksisterende ledningsnet. Og et tilstrækkeligt antal husstande i Alminde har netop sagt ja til fjernvarmen. Dermed er vejen banet for, at de næste lokalsamfund mod nord også kan blive koblet på. Og det er her, Ågård-Gravens sammen med Vester Nebel og Viuf kommer ind i billedet, forklarer Lars Schmidt.

Da projektet løber over en kommunegrænse er der aftalt en koordinering mellem de to kommuner.

- De relevante husstande vil først i maj få tilsendt et brev i E-Boks, hvor kommunerne sammen med Trefor beder om en uforpligtende tilkendegivelse af interessen for at blive tilsluttet fjernvarme. I Alminde var kravet, at minimum 50 procent af husstandene gav en positiv tilkendegivelse, og jeg tænker, at vi minimum skal have samme antal tilkendegivelser herfra området, vurderer Lars Schmidt.

For at gøre husejere og institutioner i Ågård-Gravens-området klogere på fjernvarme, og hvad det vil koste at blive tilsluttet, er arbejdsgruppen ved at planlægge et borgermøde på Ågård Efterskole torsdag 5. maj.

- Her vil vi forsøge at svare på, hvad det vil koste at blive tilsluttet fjernvarme, hvad tidshorisonten vil være, og hvad der ellers måtte være af spørgsmål. Vores opgave som arbejdsgruppe bliver at være med til at udbrede kendskabet til fordelene ved fjernvarme og svare på spørgsmål, så husejerne er i stand til at træffe et valg, forklarer Preben Boye Jørgensen.

Annonce

Håber på fjernvarme i 2024

Det er nemlig op til hver enkelt husstand at beslutte, om man ønsker at blive tilsluttet fjernvarme.

- Der er ikke tilslutningspligt til fjernvarmen. Husejerne i vores område står overfor et svært valg. Skal man vælge fjernvarmen som den sikre løsning, selvom der kan gå lidt tid, før rørene når frem, og der også er tilslutningsomkostninger. Eller skal man basere sig på individuelle løsninger som eksempelvis varmepumper, hvor man så typisk vil være bundet til og afhængig af en energikilde, eksempelvis el, forklarer Lars Schmidt.

Men selvom interessen for fjernvarme måtte være stor, er det ikke ensbetydende med, at der straks kan anlægges fjernvarme i området.

- Man skal være lidt tålmodig, for inden det er projekteret, og der er indhentet tilbud, går der hurtigt et-to år. De foreløbige meldinger er, at vi nok er henne i 2024, før der begynder at ske noget. Men der sker ikke noget, hvis vi ikke gør noget. Så derfor vil vi nu i arbejdsgruppen forsøge at sætte skub i planerne om at få fjernvarme til Ågård-Gravens, siger Preben Boye Jørgensen.

Annonce
Egtved Posten

Mindeord om Kristian Hjorth Møller Jensen

Annonce
Egtved Posten

Forelskede Ditte og Jesper har vundet et meget utraditionelt bryllup: - Jeg meldte os til konkurrencen, uden at han vidste det, siger den kommende brud

Annonce
Egtved Posten

Cykelklub har fået tag over hovedet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Engang var det en gammel kro: Nu åbner i stedet et moderne tech-hotel med 18 værelser

Egtved Posten

Sine overrakte anti-brok-wienerbrød til glade entreprenører: 'Jeg blev så træt af andres brok og besluttede at samle ind som en tak for indsatsen'

Egtved Posten

'Vi skal bare slå os løs i de dage': Arrangører afslører dobbelt-op på næsten spritnyt festivalkoncept

Egtved Posten

'Naboens lille Lene' skriver mindeord om sin reservebedste: 21. marts blev himlen beriget med denne fantastiske, livsglade og livskloge Anna Lise Henriksen

Egtved Posten

Running Dinner griber om sig. Hele 200 er allerede tilmeldte, men der er plads til flere, siger arrangørerne

Egtved Posten

Bankede modstanderne til sidst: Stolte piger lod sig udfordre, prioriterede fællesskabet og vandt guld til trods

Annonce