Annonce
Egtved Posten

Ydmyg og frydefuld: Sankthansvise med i Højskolesangbogen

Mette Kathrine Jensen Stærk er oprindeligt fra Egtved. Hun har skrevet melodien til en sankthansvise, som er optaget i den nye Højskolesangbogen. Pressefoto (Tuala Hjarnoe)
Mette Kathrine Jensen Stærk, med rødder i Egtved, er helt oppe i skyerne. Hun er medskaber af en sankthansvise, der nu er blevet optaget i Højskolesangbogen.
Annonce

Egtved: - Vi går nærmest rundt og kluk-ler hele tiden, tænk, at vores sang har fået lov til at være med. Det er stort for os, lyder det fra rigsspillemand og folkemusiker, Mette Kathrine Jensen Stærk.

Hun har komponeret musikken, og Martin Rauff-Nielsen har skrevet teksten til sankthansvisen "Døber, sanger, knægte, flammer", som er blevet optaget i den netop udkomne 19. udgave af Højskolesangbogen.

Mette Kathrine Jensen Stærk er en del af trioen Zenobia, der har dybe rødder i Egtved, og det er da også Zenobia der siden 2015 har haft “Døber, sanger, knægte, flammer” med på deres repertoire.

Annonce

Højskolesangbogen, noget særligt

Højskolesangbogens 19. udgave udkom 12. november i år. Den består af 601 klassiske og nye fællessange. Heraf er 151 nye sange, ud af en bruttoliste på 3000, blevet optaget, og 121 gamle sange er blevet taget ud. Første udgave af Højskolesangbogen udkom i 1894.

- Det er virkelig noget særligt, at vi nu er kommet i Højskolesangbogen. Den har været en del af mit liv, siden jeg var en lille pige, hvor min mor altid lærte mig sange derfra, og senere sang vi fra den i skolen og på efterskolen. Den har nærmest altid været en del af mit liv, forklarer en glad og stolt Mette Kathrine Jensen Stærk, og hun tilføjer:


Så det gør mig både ydmyg og frydefuld. Alle cellerne i kroppen holder en fest lige nu. Tænk, at vores sang nu er med i selveste Højskolesangbogen.

Mette Kathrine Jensen Stærk, rigsspillemand, folkemusiker og komponist


- Så det gør mig både ydmyg og frydefuld. Alle cellerne i kroppen holder en fest lige nu. Tænk, at vores sang nu er med i selveste Højskolesangbogen.

Annonce

Døberen, sangeren, knægten og flammerne

Martin Rauff-Nielsens og Mette Kathrine Jensen Stæks sankthansvise er tænkt som en fællessang rundt om bålet. Teksten er skrevet ud fra følelsen af samhørighed med de mange generationer, der gennem tiden har stået foran bålet og de generationer, der senere vil komme. Ordet ”døber”, der indleder første vers med linjen ”Døber, det er din sommerfest”, henviser til Johannes Døberen, som har lagt navn til sankthansfejringen i Danmark.

Mette Kathrine Jensen Stærks forankring i folkemusikken og i Zenobia skinner også igennem i sankthansvisens melodi, der både er enkel at lære at synge og endda danse til.

Annonce

Tre sankthanssange

I den nye udgave af Højskolesangbogen er der nu medtaget tre sankthanssange. Udover den nu nyeste “Døber, sanger, knægte, flammer”, finder man “Midsommervisen” af Holger Drachmann, som både kan synges på melodien, komponeret af P.E. Lange-Müller og den nyere, mere rytmiske melodi af Shu-bi-dua, og så er der “Midsommerteltet” af Johannes V. Jensen.

- Vi håber meget på, at vores sang kan få en plads sammen de mere kendte sange, når der til sankthans synges omkring bålet. Det ville virkelig være skøn, siger Mette Kathrine Jensen Stærk afsluttende.

Døber, sanger, knægte, flammer

1. Døber, det er din sommerfest,

åbenblå er din aftenhimmel.

Stjerne kender stjerne bedst,

over tusinde strandbåls vrimmel.

2. Sanger, kom med din gløderøst,

genkomsthvid som en kirkekalkning.

Sangen fra vort fælles bryst

favner sommernattens alting.

Døber, sanger, knægte, flammer,

minder; her har vi stået før.

Døber, sanger, knægte, flammer,

midsommerlys i mit hjerte.

3. Knægte, tænd i det tørre strik,

tændstikgult er det græs I brænder.

Fædre møder fædres blik,

følger deres ungers hænder.

4. Flammer, æd af det tørre træ,

fortidsgrå er den røg der ryger.

Vinter venter eft er dræ,

som en sommerlivet stryger.

Døber, sanger, knægte, flammer,

minder; her har vi stået før.

Døber, sanger, knægte, flammer,

midsommerlys i mit hjerte.

5. Minder, her har vi stået før,

nostalguld som et lys i skygge.

Ind og ud af sommerens dør,

bål at brænde, bål at bygge.

Døber, sanger, knægte, flammer,

minder; her har vi stået før.

Døber, sanger, knægte, flammer,

midsommerlys i mit hjerte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Annonce