Annonce
Elbobladet

10 ting der skader indeklimaet på børneværelset

Nogle gange kan dårligt indeklima ses - andre gange kan det ikke. Arkivfoto: Morten Pape
Indeklimaet på mange børneværelser er dårligt. Læs, hvilke 10 indeklimasyndere der er værst, og få fem gode råd til at forbedre indeklimaet på børneværelset.
Annonce

1. Åbn døren om natten

Lad døren til børneværelset stå åben om natten, mens barnet sover - også selvom I har et ventilationssystem i boligen. Står døren på klem, bør den være mindst 20 centimeter åben. En åben dør om natten sikrer, at luften på børneværelset bliver blandet med luft fra resten af boligen.

2. Dårlig luft

Luften i børneværelset bliver dårlig, hvis du ikke lufter ud. Luft ud 2-3 gange om dagen på børneværelset i 5-10 minutter med gennemtræk, så den dårlige luft skiftes ud med ny, frisk luft.

3. Støv fra dyne og pude

Støv hvirvles op og rundt i værelset, hver gang barnet eller forældrene rører ved pude og dyne. Vask sengetøjet cirka hver 14. dag ved minimum 60 grader, og ryst dagligt dyne og pude grundigt ud af vinduet i den friske luft.

4. Støv i gulvtæppet

Gulvtæpper hygger og dæmper støj på børneværelset, men de er ikke særlig indeklimavenlige. Bank derfor gulvtæppet jævnligt, støvsug det - eller bedre endnu fjern det helt, hvis det er muligt.

5. Beskidt gulv

Børn opholder sig og leger typisk direkte på gulvet. Derfor er det også vigtigt, at der dels bliver støvsuget ofte, dels er til at komme til - for jo lettere og hurtigere et rum er at støvsuge, jo lettere er det at få det gjort.

6. Tændt elektronik

Slut elektronikken i børneværelset mest muligt - for elektroniske apparater afgiver gasser, når de opvarmes, bliver opladt eller står på stand by. Og kemikalierne, som elektronikken afgiver, trækker vi ned i lungerne, når vi sover.

Derudover kan støv samle sig i apparaterne, som dermed kan binde kemikalierne dertil. Fjern derfor støvet fra elektronik jævnligt.

7. Afgasning fra legetøj og maling

Helt nyt legetøj kan afgasse kemikalier, så sørg for at vaske nyt legetøj, bamser med mere inden brug, hvis det overhovedet er muligt. Lad det også gerne afgasse i frisk luft.

Vær også opmærksom på eventuelle ftalater i ældre søskendes legetøj. Kig evt. efter legetøj, der er Svanemærket eller CE-mærket.

Maling og spraydåser afgasser meget, og konserveringsstofferne i malingen giver flere og flere tilfælde af allergi. Vær derfor påpasselig med, hvilken maling du anvender i børneværelset - køb evt. svanemærket maling. Og lad ikke børn sove og opholde sig i længere tid i nymalede værelser - luft godt ud gennem længere tid, når et værelse er blevet malet.

8. Støv i reolen

Støv og andet skidt ophobes ofte bagest i reolen. Tag derfor alt legetøj ud fra reolen en gang i mellem, så du kan støve godt af og gøre grundigt rent.

9. Nyt tøj

Skadelige stoffer fra tøj kan også sprede sig. Tøj kan bl.a. indeholde farvestoffer, optisk hvidt, phthalater (tryk på tøjet) og imprægneringsmidler. Vask tøjet inden brug, så evt. skadelige stoffer skylles ud, eller vælg tøj, der er mærket med "Tiltro til tekstiler", hvor der er sat grænser for, hvor mange kemiske stoffer der må være i tøjet.

10. Afgasning fra nye møbler

Nye møbler som seng, stol og skrivebord afgiver skadelige, kemiske gasser. Lad derfor møblerne afgasse udenfor, for eksempel i en garage, hvis det er muligt, eller i et andet rum indenfor, som ikke bruges så meget. Luft grundigt ud, når møblerne er placeret i børneværelset.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Syng Sammen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Elbobladet

Du store kineser

Elbobladet

Der blev sat priser ved Røde Kors

Annonce