Annonce
Elbobladet

Affald er noget, man samler op - ikke noget man smider

10. klasse fra Fredericia Friskole er afsted med skraldeposer for at rydde op i gården på den gamle Bülows Kaserne. Der er rigeligt at gøre i den forbindelse, men der er alligevel lige tid til et hurtigt gruppefoto. De er (fra venstre): Dicte Højmose, Victoria Thomsen, Kathrine Brygmann, Anna Laursen, Christian Phillipsen, Clara Simonsen og Ida Pawelczyk. Foto: Peter Friis Autzen
Man bliver aldrig færdig med at samle skrald. Men man kan hurtigt blive færdig med at smide det.

Fredericia: Hvad vil du helst kaldes: Et bysvin eller en duksedreng?

Når man samler affald op på gaden, risikerer man at blive betragtet som en dydsmønster. En duks, der gør alt det rigtige. Alt det, som de voksne siger. Dén risiko er teenagere programmeret til at gå langt udenom. Og dét er medvirkende til, at teenagere sjældent samler affald op på gaden.

Den sammenhæng kan i hvert fald nogle af Fredericia Friskoles 10. klasses-elever tale med om. ElboBladet møder dem i gården på den tidligere Bülows Kaserne. Her går de og samler skrald op. Og der er nok at tage af. Der ligger masser af cigaretskodder, cigaretpakker, plastik, pap, poser, mærkater, skruer, papir, dåser og andet. Meget af det ligger få meter fra skraldespande og containere. Noget er måske tabt. Andet er helt tydeligt smidt.

Annonce


Måske lader teenagere affaldet ligge, fordi vi ikke vil kaldes duksedreng.

Christian Phillipsen


Klassen er rykket ud, fordi Friskolen deltager i Naturfredningsforeningens affaldsindsamlings-kampagne. Det samme gør alle andre klasser fra Friskolen. Hele skolen rykker ud med affaldsposer for at rydde op efter hinanden og andre.

På fortovet bag nogle af de yngre klasser kan man se, at deres fokus ikke er helt udelt, for der ligger en del affald tilbage bag dem. Men Rom blev ikke bygget på én dag - og eftersom mange af eleverne i dag ser hinanden for første gang efter lang tid med fjernundervisning, kan man måske godt forstå, at de fokuserer næsten lige så meget på hinanden som på skraldet.

- Det er dejligt endelig at mødes. Og faktisk også helt rart, at vi får lidt frisk luft efter at have siddet ved computerskærmen i lang tid, siger 16-årige Christian Phillipsen.

Det handler om en holdning

Sammen med jævnaldrende Anna Laursen og resten af klassen har Christian fået til opgave at rydde op i kasernegården. Klasselærer Carsten Jensen går med hænderne i lommen og følger med i elevernes arbejde, indtil han kalder til samling inden døre, så alle kan få varmen.

Det er en fast tradition for Friskolen at rykke ud i forbindelse med affaldsindsamlingen. Og hen ad vejen er det med til at ændre de unges indstilling, vurderer Anna Laursen.

- Når vi er ude, får man virkelig øje på, hvor meget affald der ligger rundt omkring. Det lægger man måske først for alvor mærke til, når man er i gang med at samle det op. Jeg bliver i hvert fald overrasket. Også selvom jeg har været med mange gange, siger Anna.

Anna Laursen og Christian Phillipsen kunne godt tænke sig, at det blev mere socialt acceptabelt blandt teenagere at minde hinanden om at samle affald op. Foto: Peter Friis Autzen

Både hun og Christian kan godt mærke, hvordan klassisk teenager-trods gør det svært at tage projektets gode saml-op-vaner med sig ud i resten af deres ungdomsliv.

- Som teenager siger man tit "det gider jeg ikke", når de voksne siger, at man skal gøre et eller andet. Det er nok en af grundene til, at vi ikke altid retter på hinanden, når nogen smider eller taber noget affald, siger Christian.

Christian og Anna håber, at affaldsprojektet kan medvirke til at ændre holdningen til det at samle affald op på gaden - og til at minde hinanden om at beholde skraldet i lommen, indtil man kan smide det i en skraldespand.

Man behøver ikke at være et dydsmønster, bare fordi man ikke vil være et bysvin.

Selvom to klasser fra Friskolen lige har været forbi, ligger der stadig affald på gaden udenfor den gamle kaserne. Måske fordi mange af eleverne netop i dag ses for første gang i lang, lang tid. Foto: Peter Friis Autzen
Også inde mellem roserne langs fortovet ligger der rester, som nogen har tabt eller smidt. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

John kan fejre 40 år som mælkemand

Elbobladet

Happy jazz i Tøjhuset

Elbobladet

Ugens hund: Jeg indhentede mors kano

Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Annonce