Annonce
Elbobladet

Affald i skoven smitter: Det giver mening at rydde op efter andre

En festlig dag i Treldeskoven er endt med flag og konfetti i skovbunden. Men nogle gange er der nogen, der samler op, når andre sviner. Det er godt, lyder det fra Miljøstyrelsen. Foto: Peter Friis Autzen
Hvis andre allerede har smidt affald i skoven, kommer man også lettere til at gøre det selv. Derfor har affalds-indsamling en effekt, lyder det fra Miljøstyrelsen.
Annonce

København: Selvom han aldrig bliver færdig, gør Olaf Christensen en forskel for både nærmiljøet og for klimaet, når han dagligt samler skrald op i Treldeskoven.

Det vurderer Kristine Amstrup fra Miljøstyrelsens enhed for cirkulær økonomi og affald.

- Han gør en rigtig fin indsats for sit lokalområde, siger Kristine Amstrup, som kan pege på flere gode effekter ud over dem umiddelbare forskønnelse af skov-oplevelsen.

- Når affald ender i naturen, kan det skade dyrelivet, fordi dyr kan komme til at spise affaldet eller blive viklet ind i det. Vi ved også fra forskellige undersøgelser, at henkastet affald forringer menneskers følelse af tryghed. Skulle plastikaffald ende i havmiljøet, udgør det en særlig problematik, fordi det kan nedbrydes til mikroplast. Og endelig udgør henkastet affald en uudnyttet ressource: Bliver øldåsen genanvendt i stedet for at blive smidt i naturen, sparer det verden for nogle af de ressourcer, der skulle bruges på at producere en ny dåse. Så det gør en forskel, at affaldet samles op, siger hun.


Vi ved, at i områder med meget affald, smider folk også mere affald.

Kristine Amstrup


Men lærer man så ikke bare skovsvinene at svine, fordi der altid kommer nogen og rydder op efter dem?

- Nej. Vi ved, at i områder med meget affald, smider folk også mere affald. Det problem bliver mindre, når affaldet fjernes. Men det skulle selvfølgelig slet ikke være endt i naturen i første omgang, siger Kristine Amstrup.

Annonce

Affaldssortering hjælper

Det kan måske virke besynderligt, men noget tyder på, at kommuner med grundig affaldssortering har mindre problemer med henkastet affald.

Det oplyser Hold Danmark Rent- organisationen, der samarbejder med en række kommuner om blandt andet at bekæmpe skovsvin og lignende.

I Fredericia sorterer genbrugspladserne affald i 62 fraktioner. Personalet står for dele af sorteringen, men borgerne sorterer selv i 53 fraktioner.

Under 42 procent af plastikken genbruges

Miljøstyrelsen holder øje med affald-produktionen i Danmark.

For eksempel viser styrelsens statistikker, at der i 2017 blev produceret 201.000 tons plastikembellage i Danmark. Men kun 84.000 tons plastikembellage blev indsamlet til genbrug.

Det betyder, at kun 42 procent af den danskproducerede plastikembellage blev indsamlet til genbrug. Og eftersom plastik af forskellige typer vanskeligt kan genbruges sammen, er den reelle genbrugsprocent endnu lavere. Et mere præcist tal vil fremgå af fremtidige statistikker.

Grundig sortering i husholdningen derhjemme og på genbrugspladserne er med til at fremme forståelsen for affaldshåndtering. Dermed er affaldssortering med til at begrænse skovsvineri og lignende, mener Fredericia Kommune.

Det er dog en betragtning, der ikke er bekræftet af tilbundsgående analyser, oplyser Hold Danmark rent.

Danmarks Naturfredningsforening samlede ved sidste års affaldsindsamling 156 tons henkastet affald fra vejkanter, skove, parker og andre steder. Heraf 110.000 dåser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fællessang med afstand

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Tur til Jelling og Albert i Vejle

Elbobladet

Jung kommer til byen

Elbobladet

Bysbarn viser fotokunst i Trinitatis

Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Elbobladet

Dobbelt jubilæum i dagplejen

Elbobladet

25 år med malerbøtter og pensler

Annonce