Annonce
Elbobladet

Anne trodser psykisk sygdom og deler kageglæde: - Endorfinerne får mig til at glemme stik og overspisning

- Jeg er ikke særlig boglig, for jeg er både tal- og ordblind, men når jeg bruger mine hænder, er det som en symfoni i hovedet på mig, forklarer Anne Charlotte Trudslev Sørensen (t.v.), som her er taget et smut forbi Billunds Boghandel, hvor hun glæder indehaver Elsa Billund med lidt godt til ganen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Selvom man har sine udfordringer at se til i hverdagen, kan man sagtens forsøde andre personers hverdag. Anne Charlotte Trudslev Sørensen lider af social angst, men bagværk er blevet den bedste medicin mod den psykiske sygdom.

Fredericia: 49-årige Anne Charlotte Trudslev Sørensen har gået og tygget på en forespørgsel længe.

- Skal vi ikke prøve at kontakte ElboBladet, har aktivitetsmedarbejder på Stoppestedet, Vivi Fournaise, spurgt et par gange om året.

- Nej, har svaret konsekvent lydt fra Anne.

Annonce

Hun er psykisk syg og er derfor blevet visiteret til aktivitets- og samværstilbuddet, Stoppestedet, der holder til i Sjællandsgade på det gamle Sct. Joseph.

Og får man et nej fra Anne, der har social angst og lider af type 1 diabetes, skal man respektere det. Så det gjorde Vivi Fournaise.

Lige indtil Anne for nylig kom hen til Vivi og fortalte, hun var klar til at stille sig frem i ugeavisens spalter.

Solstrålehistorie

Du har måske stødt på Anne, når hun traver rundt i gågadebilledet med sin barnevogn. Sjældent er den tom, men det er ikke en baby, man finder i den.

Denne tirsdag er det en Miele-støvsuger fra Imerco, der ligger i vognen. For når man ikke har egen bil, men ynder at købe stort ind, er det jo praktisk med sådan en stor vogn.

Når man som Anne Charlotte Trudslev Sørensen ikke er bilejer, men ønsker at købe stort ind, må man tænke i alternative baner. Barnevognen er derfor blevet følgesvend på indkøbsturene i Fredericias gågade. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Store indkøb bliver det ofte til for Anne. Hun elsker at bage og bruger meget tid på det. De sidste tre års tid er hun hver fredag kommet med lækkerier til de andre på Stoppestedet, og netop den historie ønsker Vivi at hædre.

- Det er dejligt, at Stoppestedet kan gøre en forskel for dig, men ikke mindst gør du en forskel for Stoppestedet. Der er ikke mange, som har det overskud til at glæde andre mennesker, uanset om man er psykisk syg eller ej, konstaterer Vivi Fournaise og sender et stort smil i retning af Anne.

Annonce

Elsker at hjælpe andre

Anne er på ingen måde velhavende, når det kommer til økonomi, men det forhindrer hende ikke i at bruge af egen lomme for at glæde andre.

- Jeg tager kun penge for den fløde og nougat, jeg køber, så selvom jeg får at vide, at jeg burde tage flere penge for mine kager, så vælger jeg ikke at lytte til det. Det er mest af alt anerkendelsen, der betyder noget for mig.

- Så længe jeg har det, jeg selv skal bruge i hverdagen, kan resten af mine penge bruges til at hjælpe andre med min bagning. De kager, der er tilovers, går jeg rundt til butikkerne med, fortæller Anne.

Annonce

Giver til butikkerne

Det nyder en række af byens butikker glæde af. Cirka 15 butikker får besøg af Anne i ny og næ.

- Jeg vil gerne give butikkerne et skulderklap og fortælle dem, at de gør det godt og sige tak, fordi de behandler mig, som den jeg er, selvom det måske er lidt anderledes end andre kunder. I starten gengældte de mine kager med tak og ros, men nu er jeg begyndt at få julegaver og rabatter, siger Anne.

Hun tager sin mobiltelefon frem for at vise et foto. På billedet er der er kort og 200 kroner fra banken.

- Men det er altså de fine hilsner på kortet, som betyder noget for mig, understreger hun.

Når Anne Charlotte Trudslev Sørensen bladrer i kogebøgerne, nøjes hun ikke blot med at læse dem. Hun nærstuderer dem i en sådan grad, at hun sluger dem, som hendes frisør pointerede. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Et andet sted, Anne gerne tager forbi med en kage, er Billunds Boghandel. For cirka fem år siden havde Anne sit første møde med indehaver Elsa Billund, da de mødtes uden for forretningen.

- Jeg stod og kiggede på nogle kogebøger, da Elsa forærede mig en billig bog. Siden er jeg kommet her cirka hvert 14. dag, forklarer Anne, da hun besøger Billunds Boghandel med sin kagedåse.


Jeg får så mange endorfiner i hovedet, når jeg gør folk glade med mine kager, at jeg glemmer alt om at stikke mig selv og spise alt for meget chokolade, som jeg førhen har gjort. Anerkendelsen af at gøre noget godt, betyder alt for mig. Den kan man ikke købe for penge.

Anne Charlotte Trudslev Sørensen


Og den - og ikke mindst Anne - skaber begejstring i butikken.

- Anne er et unikum og en helt fantastisk person. Det er altid et af ugens højdepunkter, når hun kommer ind med sin kagedåse, fortæller Elsa Billund, der fra tid til anden lægger en kogebog eller to frem til Anne som tak.

- Til at begynde med havde jeg cirka 10 kogebøger, men nu er jeg oppe på cirka 100, forklarer Anne stolt.

Annonce

Glædesrus

Anne har prøvet lidt af hvert i sit liv og har blandt andet været i misbrug og haft problemer med svær overvægt. I sine teenageår tog hun kokkeuddannelsen, men måtte opgive tre måneder før hun kunne iføre sig kokkehuen.

- Jeg er tal- og ordblind. Dengang, jeg var ung, var man retarderet, hvis man var ordblind, og så var der ikke de hjælpemidler, der er i dag, pointerer hun.

Fem hurtige til Anne Charlotte Trudslev Sørensen

Yndlingskagen?

- En fransk citrontærte, som består af en mørdej, citroncreme og marengs.

Favoritingrediens?

- Vanilje, og det skal ikke være den billige af slagsen.

Yndlingsdesserten?

- Jeg elsker medaljen. Og skal det være mere uformelt er varm kakao med boller også altid et hit.

Bedste bageoplevelse?

- Når man laver fyldte chokolader, og de hopper perfekt ud af formene. Så hopper og danser jeg af glæde. Det er ren lykke.

Favorit-madprogram?

- Den store bagedyst. Generelt ser jeg ikke meget fjernsyn, så det er det eneste madprogram jeg ser. Derudover følger jeg også med i NCIS og Vild med dans.

Det har dog ikke forhindret hende i at arbejde med mad, som er en af hendes helt store passioner.

- Jeg får så mange endorfiner i hovedet, når jeg gør folk glade med mine kager, at jeg glemmer alt om at stikke mig selv og spise alt for meget chokolade, som jeg førhen har gjort. Anerkendelsen af at gøre noget godt, betyder alt for mig. Den kan man ikke købe for penge, siger hun.

Annonce

Ingen bloggerkarriere

Fredagstraditionen med kage på Stoppestedet har gjort, at Anne nu tør socialisere sig på Stoppestedet. Da hun for ni år siden begyndte at komme på Stoppestedet, gik turen fluks gennem fællesrummene for at komme hen til glasværkstedet, hvor hun sad i et par timer.

Nu kommer hun gerne op til fire gange om ugen på Stoppestedet og mænger sig blandt andre i fællesrummet. Sommetider inviterer hun sågar nogle af de andre brugere fra Stoppestedet til fællesspisning. Hver gang bliver maden komplimenteret, forklarer Anne med et smil.

Hver fredag klokken 10 åbner Anne Charlotte Trudslev Sørensen sin kagedåse hos Stoppestedet i Sjællandsgade. Klokken 11 er den lukket igen, hvorefter hun gerne går en tur i gågaden for at skabe positivitet blandt nogle af byens forretninger. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Men selvom hun godt kan lide at eksperimentere og har fået at vide, at hun laver bedre romkugler end dem fra Nørre Aaby, skal man ikke forvente nogen kogebog eller madblog i fremtiden.

- Jeg vil hellere, at opskrifterne kommer naturligt til mig, i stedet for at det skal være et krav, at jeg skal komme med et specifikt antal opskrifter om ugen. Det pres kan jeg ikke klare, siger Anne.

Annonce

Vigtigt budskab

Så indtil videre forbliver det Stoppestedet samt byens butikker og bosteder, der nyder godt af de søde sager fra Annes hænder og hoved.

Ligesom ElboBladets udsendte i dagens anledning gør, så historien om Anne kan foreviges. For selvom hun har brugt år på at få modet til at stå frem, synes hun, at der er et vigtigt budskab, der skal fortælles.

- Mange danskere har et forskruet billede af, hvordan psykisk syge ser ud og opfører sig, og det tabu vil jeg gerne bryde, til trods for at det er svært, siger hun.

- Jeg passer mine to sygdomme samt mit hjem og får hjemmelavet mad hver dag. Jeg spiser ikke for at leve, men lever for at spise. Og så får jeg sund mad og går op i at motionere. Selvom jeg godt kan forstå, at ikke alle psykisk syge har samme overskud som mig, så håber jeg, at de på et tidspunkt i livet kommer til det stadie. For alle fortjener et godt liv og at blive set på med samme respekt, som den jeg oplever, når jeg er ude i byens butikker, siger Anne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce