Annonce
Elbobladet

Arkivar: Man bliver grebet af det - og bliver aldrig færdig

Arkivar Lisbeth Lykke ved Lokalhistorisk Arkivs hylder med kirkebogs-kopier. Foto: Peter Friis Autzen
Lokalhistorisk Arkiv hjælper ofte slægtsforskere med at grave i gamle informationer for at finde historien om deres forfædre.
Annonce

Fredericia: Lokalhistorisk Arkiv For Fredericia og Omegn ligger på Frederik III's Vej 6. Det er en adresse, rigtig mange slægtsforskere kan på rygraden. Her kan man nemlig få hjælp og vejledning, når man leder efter oplysninger om sine forfædre.

- Slægtsforskning har altid været populært, men i de senere år er det virkelig vokset, siger arkivar Lisbeth Lykke.

På arkivets tre ugentlige åbningsdage kommer der altid mindst én slægtsforsker på besøg. Nogle af dem er nybegyndere og usikre på, hvordan de skal komme i gang. Andre er erfarne og allerede langt nede i arkivets materialer - og har hjemmefra og på forhånd udtømt de efterhånden mange digitale arkiver.

- Mange starter med at finde basale navne og data på fortidens familiemedlemmer. Men nysgerrigheden vokser hurtigt, når man finder de personlige beretninger. Det kender jeg også fra min egen slægtsforskning: Man bliver virkelig grebet af det, siger Lisbeth Lykke.

Annonce

Fredericia-muligheder

De lokalhistoriske muligheder i Fredericia er gode. Ud over kirkebøger, som finde i kopieret form på arkivet, er der militærhistoriske optegnelser - herunder de såkaldte lægds-ruller, som, er detaljerede opgørelser over folks militærtjeneste.

- Vi har også opgørelser fra diverse folketællinger, hvor myndighederne har banket på folks døre og talt op af hensyn til skatteopgørelser og lignende. Den ældste er fra 1801, siger Lisbeth Lykke.

Retsprotokoller, virksomhedsregnskaber, medlemslister, telefonbøger, vejviser, matrikel-fortegnelser og meget andet gør det også muligt at søge informationer. De nye regler om beskyttelse af persondata begrænser enkelte søgninger - men det er mest de nye arkiver som eksempelvis kirkebøger indenfor de sidste 50 år.

- Folk kan bruge hele dage på at lede efter én bestemt oplysning. Når så de finder den fem minutter før vores lukketid, får de lyst til at fortsætte ud på aftenen. Den begejstring smitter, og så bliver vi andre også grebet af det, siger Lisbeth og smiler.

Mens hun taler, finder hun en kirkebog fra 1849 frem. Her står - med sirlig og næsten ulæselig gotisk håndskrift - noteret en lang række navne på soldater. "Død ved skudsår," står der ved de fleste af dem.

Her slutter søgningen for nogle slægtsforskere. Men ikke for alle.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce