Annonce
Elbobladet

Bag disken: 50 år med dametøj, opture, udfordringer og masser af hjerteblod

Susanne Vinstrup er indehaver af Ørntoft, som fylder 50 år. Foto Peter Friis Auzten
Et halvt århundrede med tøj og tilbehør. Ørntoft i Vendersgade fejrer en af de helt store fødselsdage.
Annonce

Fredericia: En af Fredericias ældste og mest etablerede butikker fylder 50 år. Ørntoft i Vendersgade har i et halvt århundrede klædt kvinder og damer på. Det skal fejres - men ikke med stor fest, musik og lagkage, som indehaver Susanne Vinstrup ellers kunne have lyst til. For den slags går ikke i coronatid.

- Vi skal nok finde på noget. Men ikke noget, der samler alt for mange mennesker på én gang. Det går ikke for tiden, siger Susanne, der har stået i spidsen for butikken i 27½ år efter at have overtaget efter Flemming Ørntoft.

Meget har ændret sig siden da, men der er faktisk også nogle ting, der stadig er som dengang.

For eksempel har Susanne professionelle dekoratører til at stå for butiksvinduerne.


Coronaen har kostet mine butikker et omsætningstab på et par millioner kroner. Det er ikke småting, vi taler om.

Susanne Vinstrup, indehaver


- I gamle dage var her dekoratører på hver eneste dag. Dét er der trods alt ikke længere. Nu er de her hver 14. dag - og de er vildt dygtige. Det sker tit, at folk står og beundrer vores udstillingsvinduer, siger Susanne, mens hun bladrer i en stak fotos fra butikkens lange fortid.

- Her er et fra overtagelsen. Det er mig og Flemming Ørntoft. Og her er et fra 25 års fødselsdagen med lagkage og kagekonkurrence, siger Susanne og husker tilbage.

Annonce

Brand, krise og gode år

Susanne har været selvstændig, siden hun var 21 år. På det tidspunkt havde hun allerede arbejdet i butik i seks år.

- Med min fars hjælp fik jeg en kassekredit på 10.000 kroner, og jeg lå vågen om natten, hvis jeg trak hundrede kroner på kassekreditten. I dag er tallene anderledes, siger Susanne, som lærte noget vigtigt af den økonomisk forsigtige start.

- Jeg har for eksempel altid sørget for, at mit lager ikke bliver for stort. Jeg har set flere kolleger gå ned på at have låst for store værdier på lageret, siger hun.

Med så mange års erfaring kender Susanne både til kriser og til gode tider.

Susanne Vinstrup er indehaver af Ørntoft, som fylder 50. Her er hun sammen med Flemming Ørntoft på dagen, hvor hun overtog hans butik. Foto Peter Friis Auzten

- Efter syv dårlige år kommer syv gode, siger man jo. Lige nu er Vendersgade inde i en af sine dårlige perioder. Men det skal nok vende. Og så er der coronaen, som også gør ondt, siger hun og slår fast, at pandemien har kostet hende hårdt på omsætningen.

- I mine tre butikker (Ørntoft og nabobutikken Milano samt Horsens-butikken Ann-Å) har jeg mistet omsætning for et par millioner kroner. Så det er altså ikke småting, vi taler om, siger Susanne.

Allerede kort efter hendes overtagelse løb Ørntoft-butikken ind i et af sine første hårde slag.

- Vi havde en brand. Den gang var det moderne med guld-stearinlys. Men de spruttede, og der gik ild i en juledekoration. En mand, der brugte telefonboksen lige udenfor butikken, opdagede ilden sent om aftenen lillejuleaften. Jeg var for første gang i årevis på juleferie hos familien i Skagen. Det var en træls opringning at få. Alt i butikken var sodet til, siger Susanne og finder også et foto frem fra den gang.

Annonce

Hjem til Jørgen

For tre år siden blev Susannes mand, Jørgen, syg. Så syg, at hun besluttede at sælge hendes daværende butik i Kolding for at kunne være mere sammen med ham i hans sidste tid.

- Det var en kæmpe beslutning. Jeg tog beslutningen hen over en nat og fortalte ham det om morgenen. Først syntes Jørgen, at det var at gøre for meget ud af det. Men senere blev han glad for det, siger Susanne, der måtte tage afsked med Jørgen for 2½ år siden.

- Få dage senere var jeg tilbage på arbejdet. Det skulle jeg bare.

Kort efter at have overtaget butikken, blev Susanne ringet op om en brand, der sodede hele butikken til. Privatfoto

Jørgen og Susannes søn, Benn, er også i faget. Han bestyrer butikken i Horsens og skal formentlig også med til jubilæet i Fredericia.

Hold øje med Ørntofts annonce i Elbobladet for yderligere info om fejringen, når tid og program bliver fastlagt.

For 25 år siden blev der også holdt fødselsdagsfest. Dengang var det med lagkage og kagekonkurrence. Her skærer Susanne for, mens dommerne står klar til at smage og bedømme. Foto Peter Friis Auzten
Butikkens baglokaler er et gammel bankchef-kontor med højt til loftet og masser af plads. Her har Susanne fundet en stak gamle fotos. Foto Peter Friis Auzten
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Elbobladet

Julemand med visir?: Borgmester lover masser af juleri med en juleby under trygge coronavilkår

Annonce