Annonce
Elbobladet

Bag disken: Bagermester Bjarne gør klar til at slå sit sidste brød op

Bjarne Wetche nærmer sig sin sidste dag som bagermester. Med udgangen af juli har han solgt Wetches Bageri på Vesterbrogade til Vejle-kollegerne P. A. Andersen & Sønner. Foto: Peter Friis Autzen
38 år som bager er forbi. Bjarne Wetche har solgt sit bageri på Vesterbrogade og har planer om at kunne sove længe. Helt til klokken seks.

Fredericia: - Det bliver underligt at tage brød ud af ovnen sidste gang. Og vemodigt.

Bjarne Wetche bladrer i en stak fotos fra sit liv som bager på Vesterbrogade. Snart er det liv slut for ham: Med udgangen af juli måned sælger han sit livsværk til kollegerne fra Vejle, P. A. Andersen & Sønner.

Vi sidder i det lille personalekøkken bag i Wetches bageri. I det fjerne kan dørklokken i butikken høres. Den er sjældent stille ret længe ad gangen. Forbi vinduet i døren stryger nogle af de omkring 20 ansatte frem og tilbage med friske sager fra bageriet, som skal ud i butikken - og tomme bakker den anden vej.

Annonce

Klokken er otte, hvilket er langt op ad formiddagen for en bager. I Bjarnes kontor står et par flyttekasser, der venter på at blive foldet ud og fyldt op.

- Jeg har allerede fyldt et par stykker, siger Bjarne.

Han ved godt, at det ikke kun er kassernes indhold, han tager med sig hjem. Det er også et bagerhjerte, der skal finde noget nyt at gå op. Og det er ikke sikkert, at dét bliver let.

Svenskerhår og ansvar

Bjarne var en skoletræt knægt på 16 år, da han i 1983 fik lærerplads i bageriet.

- Jeg var nervøs op til min første dag. Der var så meget pres på i bageriet og så meget at lære, at jeg var i tvivl om, hvordan jeg nogensinde skulle lære det altsammen. Og om jeg nogensinde ville blive god til det, siger han.


Jeg kunne lige så godt være blevet tømrer.

Bjarne Wetche, afgående bagermester


Første dag var mandag 1. august 1983.

- Og jeg havde svenskerhår, siger Bjarne og kører en hånd gennem sine 53-årige lokker. De er blevet lidt grå i det - og det skyldes ikke kun, at han arbejder i et melet miljø.

Bjarne blev godt til det. Og meget imod sin mors forventninger lærte han også at møde tidligt ind. Fra første dag var mødetiden klokken halv fire.

Hvad skete der ellers i 1983 - året, hvor Bjarne Wetche slog sit første brød op?

  • I radioen - hvor Danmarks Radio netop i 1983 får sit monopol udfordret af lokalradioer uden reklamer - storhitter "It's Raining Men" med Weather Girls og "99 Luftballons" med Nena.
  • Poul Schlüter fejrer sit første år som statsminister.
  • Den amerikanske præsident, Ronald Reagan, betegner Sovjetunionen "ondskabens imperium".
  • Madonna udsender sit første album. Det samme gør Metallica.
  • Det danske fodboldlandshold slår Grækenland 2-0 - på mål af Allan Simonsen og Preben Elkjær - og kvalificerer sig til EM for første gang i 20 år.

- I dag står jeg op klokken kvart over to. Jeg har faktisk aldrig været god til at stå op om morgenen, men jeg er blevet lidt bedre til det med årene, siger Bjarne, som efter 1. august ser frem til at sove længe.

- Helt til klokken seks. Eller måske endda syv, siger han.

Annonce

Bager ved et tilfælde

At det netop var et bageri, der lagde læreplads til Bjarne og hans svenskerhår, var lidt af et tilfælde.

- Jeg var skoletræt og skulle bare ud at finde en læreplads. Ungdomsarbejdsløsheden var enorm, så man tog den plads, man kunne få - og jeg kunne altså få plads som bager. Så sådan blev det.

Flyttekasserne står klar på Bjarnes kontor. Flere af dem er allerede blevet fyldt og fragtet med hjem til Erritsø. Men der er stadig en del at pakke. Foto: Peter Friis Autzen

Sikke heldigt, at du ved sådan et tilfælde fandt din rette hylde.

- Ja, jeg kunne lige så godt være endt som tømrer. Men uanset hvad var jeg blevet selvstændig. Det kunne jeg meget hurtigt mærke, at jeg gerne ville.

Og det blev han så i 1994, hvor han købte bageriet af sin gamle mester Bendt Thomsen. Siden har han udvidet og investeret og udviklet og knoklet. Og stiftet familie.

- Jeg har tre børn. Og også et barnebarn, Oscar på halvandet år. Og jeg kan se, at mine kunder har fået børn. Nogle af dem, der kom her efter romkugler, da de var små, kommer nu med deres egne børn. Det er pudsigt at tænke på.

Annonce

Livet efter bageriet

Livet som bager og selvstændig med stort lokalengagement har budt Bjarne mange gode oplevelser og gode dage.

- Tilværelsen som selvstændig kan godt være ensom. Der er nogle ting, du ikke kan dele med andre, og når der skal tages store beslutninger, kan jeg godt vågne op om natten. Men jeg fortryder ikke noget. Tværtimod har jeg været virkelig glad for at være selvstændig. Og jeg har også nydt at engagere mig i byen, hvilket jeg har brugt en del energi på.

Som arbejdsgiver har Bjarne haft mange medarbejdere gennem sin butik og bageri. Og han har forsøgt at være chef på samme måde, som hans mester var det. Det handler blandt andet om at vise tillid og lade medarbejderne løfte et ansvar

I 1994 overtog Bjarne bageriet fra sin gamle mester, Bendt Thomsen. Bjarne lærte meget af Thomsen - også om ledelse og værdier. De to holdt kontakten indtil Thomsens død. Privatfoto

Har du været en skrap chef?

- Nej, det synes jeg ikke. Men jeg kan omvendt heller ikke rose en medarbejder for dårligt arbejde. Jeg har spurgt "ville du tage det der med hjem og servere det for din mor? Hvis nej: Så skal Fru Jensen ude i butikken heller ikke have det." Sådan er det i bagerfaget: Hvis man begår en fejl - og det gør vi alle - så kan produktet ikke sælges. Det kan man ikke snakke sig udenom, siger Bjarne.

Hvornår er det fedest at være bager?

- Dét er ikke let at svare på. Men noget af det bedste ved bagerfaget er, at der er kontant afregning: Du kan med det samme se, om du har gjort et godt eller dårligt stykke arbejde. Så det er måske fedest, når man tager brødet ud af ovnen. I det øjeblik kan du virkelig se frugten af dit arbejde, siger han.

Du har en båd at sejle i og spiller også amatørteater. Men hvad skal du ellers lave, nu du stopper som bagermester?

- Det ved jeg ikke. Jeg har tænkt mig at holde fri i august. Og så må vi se. Jeg har jo tillagt mig en hel del viden og erfaring gennem årene, som må kunne bruges til noget. Og der har da også være henvendelser. Men du må vente og se. Vi må vente at se.

Det er ikke mange fotos, der er blevet glemt fra de tidlige år i bageriet. Men nogle er blevet gemt i en gammel fotolomme, som Bjarne her bladrer igennem. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Annonce
Annonce
Elbobladet

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Elbobladet

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Elbobladet

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Elbobladet

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Elbobladet

Se video og billeder: Julelysene på Rådhuset blev tændt på et hemmeligt tidspunkt

Elbobladet

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Elbobladet

Sådan kan du gøre julen mere klimavenlig

Elbobladet

Erritsø Fællesskole får skolemælkspenge til affaldshåndtering

Elbobladet

Dessertcafé åbnet i stilhed: To dage inden premieren var kælderen oversvømmet

Elbobladet

Så er Lucullus genåbnet: - Vi glæder os helt vildt til at møde de lokale

Elbobladet

Fernisering af udstilling om Jørgen Røjel

Elbobladet

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Elbobladet

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Elbobladet

Juletræets tænding er hemmelig i år: Corona aflyser bestemt klokkeslæt

Elbobladet

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Elbobladet

Du behøver ikke vente til black friday: Flere butikker tyvstarter tilbudsfredag

Elbobladet

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Elbobladet

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Elbobladet

Pas på fælderne ved de afdragsfrie lån

Elbobladet

Derfor bliver der slukket for vandet i renden i Gothersgade tidligere end normalt

Elbobladet

Planter fra Tyskland og Belgien slår rod i Kanalbyen: Snart kan du ikke se byen for bare træer

Annonce