Annonce
Elbobladet

Bag disken: Efter 20 år har Annette stadig ikke tabt tråden

Annette Kristensen har i 20 år stået bag disken - og symaskinen - i Sy- & Stofcentret på Vesterbrogade. Foto: Peter Friis Autzen
I 20 år har Annette Kristensen drevet Sy- & Stofcenteret i Fredericia. Og hun glæder sig stadig til at møde ind hver morgen.

Fredericia: Gulvet i systuen bag Sy & Stofcentret på Vesterbrogade er slidt igennem. Der er hul i linoleummet, hvor Annette Kristensen plejer at sidde ved symaskinen.

På væggen hænger hundredvis af ruller med tråd i forskellige farver og tykkelser. Langs den ene væg står et industri-strygebræt og summer lidt. Ved en anden væg står en skæremaskine klar til at skære stof til. Og ovenpå et skab står et tv med TV2 News.

Fra symaskinen kan Annette se ned i butikken, der ligger et par trappetrin længere ned ved gadeplan. Hendes plads er nøjagtig i midten af butikkens kvadratmeter. Herfra har hun styret sin forretning i 20 år.

Annonce


Det er ikke kun gamle damer, der handler her. Også unge kvinder og store piger. Og også mænd.

Annette Kristensen


- Jeg overtog butikken 31. december 2000. Så da jeg åbnede efter nytår 2001, var det i min egen butik, siger Annette og husker tilbage.

- Den gang havde jeg allerede i ni-ti måneder lejet mig ind i baglokalet som systue, og da Bente Jørgensen så ville sælge sin butik, slog jeg til. Vi er stadig venner.

Annette er uddannet mønsterkonstruktør efter at have gennemført den treårige uddannelse på Sy- og Tilskærerskolen i Vejle. Undervejs var hun i praktik hos Bente på Vesterbrogade i Vejle. Så da Annette overtog butikken, var det næsten som at vende hjem. Ret hurtigt udvidede hun sortimentet - blandt andet med garn. Og hun underviser også hold i at sy.

Ikke to ens dage

Inden Annette blev mønsterkonstruktør, var hun omkring andre jobs. Som købmand, på fabrik og med rengøring for eksempel.

- Men jeg har aldrig haft en chef i længere tid end to år, siger hun.

I de sidste 20 år har hun været sin egen chef og fået dét til at balancere sammen med familielivet med Lars i Børkop. Deres to store børn er flyttet hjemmefra. Morten går på musicalakademiet, og Malene er selvstændig med blomsterhandel - blandt andet på torvedage i Fredericia.

Annette elsker sit arbejde og har svært ved at sætte fingeren på, hvad der helt præcist er det bedste ved en dag i butikken og systuen.

- Men det er sjovt, når der er travlt og fart på. Når der er mange kunder i butikken, får jeg også lavet mest på systuen - man skulle måske tro, at det var omvendt, siger hun.


Jeg har solgt masser af stof og elastikker til mundbind i år.

Annette Kristensen


Det er hårdt arbejde at være selvstændig med en alene-butik. Men Annette føler sig ikke presset.

- Bogholderi-arbejdet er træls. Men derudover er jeg bare glad for mit arbejde og min butik.Og jeg kender ikke ordet stress - min læge er helt forundret over mit blodtryk, siger hun med et bredt smil.

Hun glæder sig over dagenes forskellighed.

- Der er ikke to ens dage her. Og det kan jeg godt lide.

Annonce

Hjælper, hvor hun kan

Hos Annette kan man både finde stof og stof til eftertanke. Det sidste i den forstand, at hun gerne giver gode råd og vejledning til folk, der er løbet ind i problemer med deres sytøj. Eller har tabt tråden.

- Det er ikke altid, at jeg sælger noget til de mennesker, jeg hjælper. Men mange af dem vender tilbage og handler så bare en anden dag. Og jeg hjælper gerne, hvor jeg kan, siger Annette.

I en systue må man ikke gå ned på tråd. Og det gør Annette da heller ikke. Foto: Peter Friis Autzen

Dog siger hun fra, hvis en kunde beder hende lyn-reparere noget og siger "bare hurtigt - det behøver ikke at være pænt".

- Hvis ikke det skal være pænt, så skal man ikke bede mig om at lave det. Jeg bryder mig ikke om at levere noget, der ikke er i orden, siger Annette.

Annonce

Altid på arbejde

Det er ikke ret tit, at Annette holder fri. Men når hun gør, har hun svært ved at slukke for sin indre syerske.

- Jeg ser tøj og syninger alle vegne. Hvis jeg ser en model, tænker jeg straks i mønstre og udvikling. Og jeg kan spotte en syning på laaang afstand. Hvis jeg besøger en anden by, skal jeg ind i samtlige tøjbutikker og garnbutikker. Det må være en arbejdsskade, siger hun.

Selv om natten kan hendes sy- og stof-interesse slå igennem.

- Jeg kan godt drømme om at sy. Især hvis jeg har været på messe og har glemt at købe noget, kan jeg drømme om det om natten, siger hun og griner lidt af sig selv.

Annette har planer for fejringen af sin 20 års-dag. Men detaljerne er ikke klar endnu.

Butikken bugner af stof, garn, mønstre og alt muligt andet. Men selvom den er tætpakket, er der stadig plads til et smil. Foto: Peter Friis Autzen
Gulvet i systuen bærer tydeligt præg af de mange tusinde reparationer og andre opgaver, der er udført her gennem årene. Foto: Peter Friis Autzen
Den røde tråd har for Annette altid været kærligheden til mønstre og til at sy. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce