Annonce
Elbobladet

Bag disken: Roman brænder for mandlerne

Roman Boytchev har efterhånden tradition for at tage til Fredericia i årets sidste måneder, hvor han laver og serverer brændte mandler. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Roman Boytchev, der til dagligt bor i Grækenland, bruger årets to sidste måneder i mandelboden på rådhuspladsen. For femte år er sæsonarbejderen i Fredericia, som han glædes ved.
Annonce

Fredericia: Hvis du har været et smut forbi rådhuspladsen i den seneste måneds tid, kan du ikke have undgået at lægge mærke til mandelboden, som står på hjørnet af Jyllandsgade og Gothersgade.

Her står Roman Boytchev dagligt og sælger ud af sine brændte mandler.

For femte jul i træk er han at finde i Fredericias byliv, hvor han som ene mand sørger for, at handlende kan sætte tænderne i den søde julespise.

- Det er altid dejligt at være her. Folk er rare, siger han på engelsk og ler roligt.

- Brændte mandler smager dejligt. Det er en dansk tradition, og alle kan lide dem, siger han, imens han er ved at klargøre en ny portion i den dybe gryde, hvor der løbende bliver skrabet på siderne, så sukkeret ikke brænder sig fast.

- Folk er ikke helt i julestemning endnu, men det kommer de om en uges tid, siger Roman Boytchev.

Annonce

Velberejst

1. november begyndte Roman Boytchev sæsonarbejdet, han er hyret til. Ved udgangen af december er han færdig med årets arbejde i boden.

- Jeg bor i Grækenland, men har arbejdet i Irland i et halvt år, inden jeg kom hertil, forklarer Roman Boytchev, der dog ser frem til fire måneders ferie i begyndelsen af det nye år. Om turen går tilbage til Grækenland, ved han endnu ikke.

- Jeg kan godt lide livet med at rejse rundt, siger mandelsælgeren, der ikke har ægtefælle eller børn.

- Når man arbejder så meget, som jeg gør, og rejser rundt, har man ikke tid til familie, siger han.

Der gøres klar til en ny portion af de brændte mandler. Som billedet viser, bliver der løbende lavet mange poser, så han kan koncentrere sig om at sælge sin spise, når der er ekstra travlt i boden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

En pædagog med børn går forbi mandelboden

- Excuse me (undskyld mig, red.), udbryder Roman Boytchev med iver i stemmen. Han vil tilbyde en smagsprøve, men den vandrende flok hører det ikke i farten.

- Jeg synes, det er vigtigt, at børnene prøver at smage det, siger Roman Boytchev, som oplever stor forskel på, hvornår mandlerne sælger brændende godt.


Jeg synes, det er vigtigt, at børnene prøver at smage det.

Roman Boytchev


- Der kan være roligt i dagtimerne, men når folk får fri fra arbejde, bliver der ofte meget travlt, konstaterer han, inden en ældre dame stiller sig op til disken for at få stillet sin "brændte mandler"-trang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce