Annonce
Elbobladet

Bag disken: Sejersen fejrer rund fødselsdag - fylder 51 år

Tøjbutikken Sejersen i Vendersgade fejrer - med et års forsinkelse - sin 50 års fødselsdag. Butikken drives af Henriette Sejersen, der i sin tid overtog den fra sine forældre, Aase og Frits. Frits og Aase følger stadig med i butikkens drift - men kun på afstand og som glade forældre. Foto: Peter Friis Autzen
Det startede med et tilflytterpar og en bank, der ikke ville lege med. Det lyder måske som noget fra "Matador" - men det er det ikke.

Fredericia: For 51 år siden slog Frits og Aase Sejersen dørene op til deres egen herretøjsbutik, Sejersen. Den lå i Jyllandsgade i Fredericia - der, hvor Thiele ligger i dag.

Siden flyttede butikken rundt om hjørnet til Vendersgade, hvor den stadig ligger og drives af deres datter, Henriette Sejersen.

Sidste år fyldte butikken 50 år. Men corona-nedlukning kom i vejen for den planlagte fest. Så nu fejrer Henriette i stedet butikkens 51 års fødselsdag. Det sker fra 5. maj og dagene frem. Ikke med den store festivitas, for den slags skal man passe på med for tiden. Men derimod med gode tilbud, lidt hygge med gamle avisudklip og sager i butikken - og selvfølgelig en masse smil og glade snakke.

Gennem de 51 år har butikken gennemgået en stor udvikling. Den er flyttet og siden også udvidet flere gange. Og lige fra starten har den været et familieforetagende.

Butiksfamiliens familiebutik

Henriette kan godt huske, hvordan hendes butikskarriere begyndte.

- Jeg var fem eller seks år, da min mor kom med en stor stak bukser og lagde den på gulvet foran mig. Så skulle jeg sætte klistermærker på dem, siger Henriette og husker tilbage.

Måske var hun også med endnu tidligere, men buksebjerget er hendes første minde om butiksarbejde.


Bankdirektøren sagde, at der ikke var brug for en butik som vores i Fredericia. Han tog fejl.

Frits Sejersen


Aase og Frits kan huske endnu længere tilbage.

- Vi var fra Silkeborg, og Frits var førstemand i en fin butik dér. Men vi ville have vores egen butik. Der var en til salg i Løgumkloster, en i Tørring og en i Fredericia. Vi valgte Fredericia, siger Aase.

Parret flyttede til fæstningsbyen og overtog butikken.

Her i Jyllandsgade lå butikken, da Fris og Aase overtog den for 51 år siden. Siden rykkede den rundt om hjørnet til Vendersgade, hvor den ligger i dag. Foto: Privatfoto

- Det var en anden tid, siger Frits og fortæller en næsten Korsbæk-agtig anekdote.

- En af vores leverandører ringede til den lokale bank for at høre, om vi var kreditværdige. Bankdirektøren svarede "vi har herretøjsbutikker nok i Fredericia. Dem skal De ikke handle med". Heldigvis lyttede leverandøren ikke til bankdirektøren - så han handlede med os i mange år og fortalte mig først om den samtale 25 år senere, siger Frits og griner uden at ville fortælle, hvilken bankdirektør der var tale om.

Annonce

Herretøj i en mandeverden

Da det blev tid til, at Frits og Aase gerne ville trappe ned, spurgte de først Henriettes storebror, Torben, der er uddannet i branchen, om han ville købe butikken. Men han havde for travlt med andre projekter.

- Så spurgte de mig i stedet, siger Henriette, der på det tidspunkt havde været tilknyttet butikken i flere år.

Det var en mandeverden, og den nye, unge, kvindelige ejer måtte bide fra sig.

Da Sejersen rykkede ind i Vendersgade, stod dette gamle kasseapparat klar til brug. Allerede dengang var det lidt forældet, men det blev brugt alligevel. Bogholderiet bestod af håndskrevne notaer, der lå ved siden af apperatet. En dag, hvor lille Henriette skulle tjekke kassebonen ved at læse op fra stakken af papir-lapper, tabte hun dem på gulvet. Den gjorde ikke arbejdet lettere - eller stemningen bedre efter en lang, travl dag. Foto: Peter Friis Autzen

- Når jeg skulle mødes med forhandlere og andre, var jeg altid den eneste kvinde i lokalet. Nogle af dem tænkte "hvad skal hun?". Sådan havde det været i mange år. Nogle år tidligere var jeg og min far til møde med forhandlere - og en af dem spurgte min far "har du taget din sekretær med?", siger Henriette, der stadig kan mærke ekkoet af den trodsighed, der kom op i hende i den forbindelse.

Den slags oplevelser ansporede hende til at forberede sig endnu bedre og altid vide nøjagtig, hvad hun havde med at gøre. Og efterhånden forstod leverandørerne, at det var chefen, de talte med. Selvom hun var en kvinde.

Annonce

Verdens bedste personale

Henriette overtog butikken i 1998. Datoen blev valgt ud fra, hvornår Henriette og hendes mand og børn flyttede fra Gårslev til Fredericia. Dagen efter havde hun foden under egen disk.

Tiden flyver, og årene løber hurtigt på. Derfor er både Frits, Aase og Henriette glade for de mange avisudklip og fotos, der i forbindelse med jubilæet udstilles i butikken. De sætter gang i mange minder.

For Henriette er det dejligt at have besøg af sine forældre i butikken, ligesom hun glæder sig over, at både mand og børn tit giver en hånd med i den travle butiks-tilværelse, som jo griber ind i langt, langt flere timer end de kendte åbningstider.

Men der er også nogle andre, der skal have at vide, hvor vigtige de er.

- Jeg har verdens bedste personale. Uden dem kunne alt det her slet ikke lade sig gøre. De er simpelthen verdens bedste, siger Henriette og bliver synlig rørt, mens hun peger på journalistens notesblok.

- Det skal du huske at skrive i artiklen: Verdens bedste!

Også i anledning af 25 års fødselsdagen for 26 år siden blev Henriette, Aase og Frits fotograferet. I dag hænger fotoet på butikkens udklips-tavler, som kan ses i butikken i forbindelse med fødselsdagen. Foto: Privatfoto
Tøjbutikken Sejersen i Vendersgade fejrer - med et års forsinkelse - sin 50 års fødselsdag. Butikken drives af Henriette Sejersen, der i sin tid overtog den fra sine forældre, Aase og Frits. Foto Peter Friis Autzen
Tøjbutikken Sejersen i Vendersgade fejrer - med et års forsinkelse - sin 50 års fødselsdag. Butikken drives af Henriette Sejersen, der i sin tid overtog den fra sine forældre, Aase og Frits. Foto Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce