Annonce
Elbobladet

Bjarne fik nok af tabu: Gik rundt til alle sin fars venner og fortalte om hans sygdom

Bjarne Tingskov Mosegaard (til højre) har samlet 5000 kroner ind til Demensfællesskabet, som han har fået et forhold til, efter at hans far har fået en demenssygdom. Herren til venstre er ikke Bjarnes far. Privatfoto
Det er ubærligt at se et familiemedlem forsvinde ind i demensens tåger. Men det er vigtigt, at man ikke går og putter med det - man er nødt til at fortælle åbent om situationen og sygdommen, mener Bjarne T. Mosegaard fra Fredericia.

Fredericia: - Min far har altid talt med alle og enhver, han møder, når han er rundt i byen. På gaden og i butikker. Så da hans demens begyndte at forandre ham, gik jeg rundt og forklarede det til alle dem, han kunne risikere at møde på sin vej. Jeg gav dem alle sammen klar besked. Så de ikke undrede sig og blev nervøse, hvis han opførte sig underligt overfor dem.

Bjarne Tingskov Mosegaard kan godt huske fornemmelsen af at "springe ud" som pårørende til en dement. Det tog det meste af en dag. Og det var ikke sjovt.

- Min mor var heller ikke så begejstret. Hun mente måske ikke, at det var helt så nødvendigt at sige det til så mange. Mine forældre er vokset op i en tid, hvor man ikke talte om sine sygdomme, og hvor man måske mere forsøgte at skjule det. Men det nytter ikke, at demens er et tabu. Flere og flere rammes af demenssygdomme, og det hjælper ikke noget ikke at snakke om det, siger Bjarne.

Annonce

Det er tre år siden, Bjarnes far fik sin diagnose. Og i begyndelsen var Bjarne også selv ved at falde i "det snakker vi ikke om"-fælden.

- Når jeg kom gående gennem byen og på afstand så nogle af min fars venner, forsøgte jeg at undgå øjenkontakt og samtale. Nogle gange gik jeg over på den anden side af gaden. Fordi jeg ikke havde lyst til at svare på spørgsmål om min far. Sådan var det i en tid - indtil vi fik meldt klart ud.

Demens ændrer alt. Og det rammer flere og flere.

Bjarne Tingskov Mosegaard, sin fars søn

Bjarne blev godt modtaget på sin rundtur, og de fleste var glade for at blive orienteret, så de bedre kunne forstå den mand, de havde snakket med gennem mange år.

- Det er livsændrende, når et familiemedlem rammes af demens. Det påvirker alt, og det er meget, meget hårdt. Især for ægtefællen, som jo "har" den demente 24 timer i døgnet. Og man kan ikke altid tale med den demente om det - for nogle gange kan han ikke huske, hvad vi talte om for to minutter siden. Andre gange kan han huske alt, siger Bjarne, der i begyndelsen også følte en berøringsangst overfor sin far, som afholdt ham fra at være sammen med sin far.

- Men det er jo helt forkert. Det eneste, jeg fik ud af det, var at spilde et halvt år. Som vi ikke kan få tilbage.

Samlede ind til sagen

Det var i 2018, at Bjarnes fars tilstand fik et navn. Siden har Bjarne mødt Demensfællesskabet Lillebælt, der med aktiviteter, støtte og arrangementer forsøger at gøre tilværelsen lidt lettere for de demente og deres pårørende.

- Jeg har tidligere været en del af Team Rynkeby, så jeg har lidt erfaring med at samle penge ind. Derfor besluttede jeg at samle ind til Demensfællesskabet, siger han.

Bjarne er spinning-instruktør i sin fritid. Og han meddelte deltagerne på sine hold, at hvis de gav et bidrag, ville han doble op. Og så lagde han selv et startbeløb i "raslebøssen" som bestod af et mobilepay-nummer.

Det viste sig, at de svedende spinning-motionister gerne ville være med.

- Det blev til 5.000 kroner, siger Bjarne med overraskelse i stemmen. Han havde ikke regnet med så stort et beløb.

Annonce

Oplevelser og indtryk

Demenskonsulent Pia Heesch Andersen fra Demensfællesskabet Lillebælt tog imod de 5000 kroner fra Bjarnes indsamling i forbindelse med årets sidste fællessang. Hun blev meget overrasket over beløbets størrelse.

- Wow! Tænk, at vi i disse tider kunne slutte året af med en så skøn overraskelse, lyder det fra Pia.

Det er endnu ikke afgjort, hvad pengene skal bruges på. Men det kommer til at handle om oplevelser og indtryk - noget Demensfællesskabet allerede gør sig meget i, fordi det holder gang i minderne og smilene hos de demente og deres pårørende.

- Det kunne måske være en dagstur til fængslet i Horsens. Eller noget tilsvarende, siger Pia Heesch Andersen.

Demenskonsulent Pia Heesch Andersen tog imod de 5000 kroner fra Bjarne Tingskov Mosegaards indsamling. Privatfoto
Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce