Annonce
Elbobladet

Bolig: Få bugt med havens invasive planter

Japansk pileurt er meget svær at bekæmpe på grund af dens omfattende rodnet og kraftige vækst. Noget af det bedste, man kan gøre, er at forhindre den i at etablere bestande. Dette kan gøres, ved at nyetablerede planter rykkes op eller rodstikkes - og vær opmærksom på, at selv små dele af rodnettet kan være grobund for en ny bestand, skriver Miljøstyrelsen.
Japansk pileurt og gyldenris kan overtage din have, hvis ikke du yder en indsats for at holde planterne nede.
Annonce

Haven: De hører ikke oprindeligt hjemme i Danmark, men alligevel er de såkaldt invasive planter japansk pileurt og gyldenris efterhånden at finde rigtig mange steder i den danske natur.

Og selv om de grønne og gule planter ser ganske uskyldige ud, bør du ikke lade stå til, hvis du ser dem i din have.

- De kan gøre stor skade på havens biodiversitet, siger anlægsgartner og landskabsarkitekt Berit Rørbøl, som er haveekspert hos Videncentret Bolius.

Det skyldes, at de kan udkonkurrere en del af de planter, du ellers har i haven, og gøre det svært for nye planter at etablere sig.

Du skal især holde øje med den japanske pileurt, som har kraftige stængler og kan blive 2,5-3 meter høj.

- Den tager plads fra andre planter og skygger for dem. Og så kan den faktisk også gøre skade på belægninger og inventar, fortæller Berit Rørbøl.

Vil du have bugt med dem, er det nu, du skal i gang. Ligesom eksempelvis stauder visner de nemlig om vinteren og dukker op igen til foråret.

Men forbered dig på en lang og sej kamp.

- Japansk pileurt kan blive ved og ved med at skyde, forklarer Gerbrich Koudenburg, som er AC-fuldmægtig i Miljøstyrelsen, hvor hun blandt andet arbejder med invasive arter.

- Man skal grave en virkelig stor del af rodnettet op, og der er stadig en risiko for, at den skyder igen, fortsætter hun.

Der skal nemlig ikke særlig mange rester af rødderne til, før planten er i fuld gang med at brede sig på ny. Så få så meget som muligt af planten med op - og forbered dig på at give haven endnu en tur til foråret.

Gyldenris er til gengæld nemmere at bekæmpe. Også her er den mest effektive metode ifølge Miljøstyrelsen at hive den op med rod.

Du kan kende gyldenrisplanten på dens gule blomster og stilkede, savtakkede blade. Den kan blive maksimalt en meter høj, og blomsterne måler typisk 6-12 millimeter i diameter.

- Og den kan man i princippet lade være en del af sit staudebed, hvis den dukker op der. Man skal bare holde øje med den og sørge for, at den ikke breder sig, siger Berit Rørbøl.

Hvis gyldenris eller den japanske pileurt breder sig for meget, går det blandt andet ud over dyrelivet i din have.

Når du skal skille dig af med de uønskede planter, så gør det med omtanke. Du må ikke bare smide haveaffaldet i en grøftekant, for så risikerer du blot, at planten breder sig andre steder i naturen.

- Få brændt den japanske pileurt i stedet for at smide den i naturen eller på komposten. Hvis den flyttes, så pak den godt ind på vej mod forbrændingen, så det ikke drysser ud på vejene, råder Gerbrich Koudenburg.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Se systing, skibe og skilderier

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Ugens hund: Lucy spiste fars medicin

Elbobladet

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Annonce