Annonce
Elbobladet

Borgmester: - Vi skal sikre bymidten i fremtiden

Sådan må midtbyen gerne tage sig ud noget oftere: Masser af mennesker, der får slukket shoppe-tørsten i de lokale butikker. Arkivfoto
Øget nethandel truer handlen i mange provinsbyer. Derfor er der i næste års kommunale budget øremærket penge til et forum, hvor kommunen, erhvervslivet, detailhandlen og andre parter samarbejder om, at Fredericia også i fremtiden er en handelsby.
Annonce

Fredericia: Hvordan kan gågaden bindes sammen med Kanalbyen og havnen? Hvordan skaber man liv og aktivitet i bymidten? Hvordan kan man sørge for, at flere af forretningsejerne i bymidten får glæde af de mange tilskuere, som Fredericia Teater trækker til byen, hver gang de sætter en musical op.

Dét er nogle af de emner, som borgmester Jacob Bjerregaard (S) forestiller sig, at de parter, der bliver en del af Fredericia Byforum, skal beskæftige sig med. Borgmesteren understreger, at Fredericia Byforum på nuværende tidspunkt endnu blot er streger på tegnebrættet, så det ligger endnu ikke fast, hvem der skal sidde med om bordet og hvad pengene skal bruges til. Forligspartierne bag det budgetforlig, som Fredericia Byråd behandler på et ekstraordinært byrådsmøde onsdag den 30.oktober, har prioriteret, at der i den nye samarbejdsaftale, som Fredericia Kommune laver med LO-Fagbevægelsen og erhvervslivet inden udgangen af 2019, skal afsættes tre millioner kroner årligt til et byforum.

- Vi har i budgettet vedtaget de økonomiske rammer – nu skal vi fylde mere i de her rammer. Byforum er en del af den samarbejdsaftale, vi skal lave med erhvervslivet inden årets udgang. Nu skal vi sætte os ned og forhandle om, hvordan vi griber det an, siger Jacob Bjerregaard.

I mange butikker er det hårdt arbejde at få det til at løbe rundt. Vi skal være med til at understøtte, at det i fremtiden kan svare sige at drive forretning.

Jacob Bjerregaard (S), borgmester

Annonce

Sikre en aktiv bykerne

Den øgede nethandel, som sætter detailhandlen i mange provinsbyer under pres i disse år, er årsagen til, at politikerne prioriterer et nyt forum. Opgaven bliver nemlig at imødegå presset fra nethandel og sikre liv og aktivitet i midtbyen, står der i budgetforliget. Og selvom Fredericia ikke lige nu er under hårdt pres, er der grund til at tage affære, mener borgmesteren.

Hvorfor prioriterer I at bruge tre millioner kroner om året på at skabe liv og aktivitet nu, hvor det går godt med den nuværende indsats?

- Der er mange danske købstæder, der lider rigtig meget. Og ser vi fem år tilbage, så led Fredericia også rigtig meget. Det glæder mig, at den indsats, vi har lavet de senere år, har virket. Men vi er også nødt til at se fremad, siger Jacob Bjerregaard og tilføjer:

- I mange butikker er det hårdt arbejde at få det til at løbe rundt. Vi skal være med til at understøtte, at det i fremtiden kan svare sige at drive forretning.

Annonce

Ingen ved, hvad der venter

Nethandlen udgør i dag cirka 15 procent af den samlede detailhandel. En analyse lavet af Institut for Centerplanlægning viser, at øges nethandlen med 30 eller 50 procent de næste ti år, så vil der i 2030 kun være 59 eller 29 byer med fysiske detailbutikker tilbage af de 109 handelsbyer, der er på landkortet i dag. Selvom analysen viser, at Fredericia højst sandsynligt er at finde på kortet over handelsbyer i 2030, mener borgmesteren ikke, at det giver anledning til at hvile på laurbærene.

- Analyser giver gisninger, men vi ved reelt ikke, hvad der venter om fem eller ti år. Det kan virkelig gå hurtigt med at miste en aktiv bykerne. Derfor skal vi være på forkant for at sikre en levende bymidte i fremtiden, siger Jacob Bjerregaard.

Selvom der endnu er et par måneder til, at skitserne for Fredericia Byforum er færdigtegnede, har Bjerregaard gjort sig nogle tanker til, hvad det nye forum skal beskæftige sig med.

- Vi skal kigge på vores struktur. Vi har nogle unikke muligheder for at binde havnen sammen med gågaden. Og vi skal kigge på, hvordan vi trækker borgere ind til bymidten. Kan vi gøre noget for, at detailhandlen får glæde af de mange teatergæster, der hvert år kommer til byen, siger borgmesteren og tilføjer:

- Og så skal vi have input fra folk, der bruger byen. Det er meget vigtigt at høre, hvad de, der handler her, lægger vægt på.

Hvad er et byforum?

Det er sat penge af til et byforum på det kommunale budget.

I Fredericia får byforum til opgave at sikre, at der også i 2030 er fysiske butikker i Fredericias midtby.

Byforum er et samarbejdsforum, hvor kommunen, erhvervslivet, detailhandlen og andre parter koordinerer og samarbejder med fokus på målet om at imødegå presset fra nethandel og skabe liv og aktivitet i bymidten.

- Ser vi fem år tilbage, så led Fredericia rigtig meget. Det glæder mig, at den indsats, vi har lavet de senere år, har virket, men vi er også nødt til at se fremad, lyder det fra borgmester Jacob Bjerregaard om baggrunden for, at der i budgetforliget er øremærket tre millioner kroner til et byforum, som er et samarbejdsforum, der skal styrke liv og aktivitet i bykernen. Arkivfoto
Fredericias kommende byforum er endnu på tegnebrættet, men det bliver et led i den samarbejdsaftale, som Fredericia Kommune skal forhandle på plads med erhvervslivets parter inden årets udgang. Arkivfoto fra generalforsamling i Business Fredericia
Annonce
Annonce
Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

25 år med malerbøtter og pensler

Elbobladet

Oplev flotte naturbilleder

Elbobladet

Drop-in-dåb i Fredericia Provsti

Elbobladet

Mad med mening og Karen Grøn

Elbobladet

En helt ny gammel motor

Annonce