Annonce
Elbobladet

Brewpub brygger på festøl: Smagsdommere har fundet årets 6. juli-bryg

Normalt arbejder håndbrygger Rasmus Jochumsen med fem kilo malt, når han brygger. Da første portion af hans 6. juli-festøl skulle sættes over i Fredericia Brewpub var der 45-50 kilo malt i gryden. Privatfoto.
Fredericia Brewpub genoptager traditionen med at brygge en 6. juli-festøl. De inviterede håndbryggere til at give deres bud på en festøl.

Fredericia: Når Fredericia og byens borgere om godt tre måneder fejrer 6. juli, vil Fredericia Brewpub have en 6. juli-festøl på både fadølsanlægget og på flaske.

De to ejere af Fredericia Brewpub har siden de åbnede i efteråret 2019 ønsket at genoptage en traditionen med at få brygget en 6. juli-øl. I den anledning inviterede Fredericia Brewpub håndbryggere fra nær og fjern til at give deres bud på en god festøl.

De fik ni forslag, og et smagsdommerpanel bestående af interesserede øldrikkere samt Dorthe Brejndahl, der udover at være medejer af Fredericia Brewub også er certificeret øldommer.

Annonce

- Vinderen blev en tysk festbier, som er den øltype, man blandt andet drikker til den årlige oktoberfest, så det må siges at være den helt rette øltype til Fredericia, når vi i år fejrer 6. juli. Vinderen var den af de tre øl, der nåede finalen, som helt sikkert appellerer til det bredeste publikum, siger Alex Back Kristensen, der er medejer og daglig leder af pubben.

Bred folkelig appel var nemlig hovedkriteriet for festøllen.

- Der findes rigtig mange stilarter inden for øltyper. Vi ville ikke begrænse håndbryggerne i deres kreativitet. Dog skal øllet ikke være for mørk - og så skal det være en øl, som flertallet af os vil nyde at smage på, forklarer Alex Bach Kristensen.

Ølbryg i plastikspande

Manden bag årets festøl er Rasmus Jochumsen, der kender 6. juli-festen og Fredericia ganske godt, selvom han bor i Odense. Han er nemlig vokset op i Erritsø, og eftersom både søstre og forældre bor i Fredericia, holder han sig ajour med, hvad der sker i byen og kommunen, hvor han tilbragte barn- og ungdom.

- Jeg kunne ikke lade være med at deltage, for jeg synes, det kunne være sjovt at få bedømt min øl af en certificeret dommer. Familie og venner er jo ikke altid helt uvildige i deres bedømmelse, siger Ramus Jochumsen med en lille snert af fynsk accent og en stemme, der lig telefonen lyder, som om sidste bemærkning bliver leveret med et lunt smil.


Jeg startede med at brygge i helt almindelige gryder og plastikspande, men som med så mange andre hobbyer kan man jo købe sig fattig i udstyr.

Rasmus Jochumsen, håndbrygger og manden bag Fredericia Brewpubs 6.juli festøl


Det er tre år siden, at Rasmus Jochumsen kastede sig over ølbrygning på hobbyplan hjemme i køkkenet. Flere kolleger var håndbryggere, som det hedder, når man brygger øl derhjemme, og snakkede så meget om det, at Rasmus Jochumsen fik lyst at prøve.

- Jeg startede med at brygge i helt almindelige gryder og plastikspande, men som med så mange andre hobbyer kan man jo købe sig fattig i udstyr, fortæller Rasmus Jochumsen, der i dag har et 20 liters anlæg, som er en mindre udgave af det bryggeanlæg, Alex Bach Kristensen og Dorthe Brejndahl har i Fredericia Brewpub.

Annonce

Styr på håndværket

Selvom festøllen skulle være en øl, der vil falde i de flestes smag, er det ingen nem opgave for en brygger.

- En festbier er det helt rette valg til et arrangement som 6. juli-festen. Og det er faktisk svært at lave en simpel øl fremfor en spektakulær øl. Man er nødt til at have styr på sit håndværk, når nu der ikke er en stærk smag at gemme sig bag, forklarer Rasmus Jochumsen, der før påske var med til at sætte første portion over på Fredericia Brewpub.

Da det er en lagerøl, går der endnu et par uger, før han kan prøvesmage, om vinderøllen smager, som når han brygger den hjemme i Odense.

- Det er jo ikke bare at gange min opskrift med 10. Der er stadig mysterier i ølbrygning, som man ikke helt forstår. Vandet her er jo fra et andet vandværk, hvilket gør en forskel, fortæller Rasmus Jochumsen, der er spændt på, hvordan fredericianerne tager imod hans øl.

Festøllen vil blive solgt på fad hos Fredericia Brewpub, men det bliver også muligt at købe øllet med hjem på flaske.

En del af indtægterne fra salget af 6. juli-festøllet vil gå til 6. Juli Garden

Et dommerpanel bestående af Dorthe Brejndahl, medejer af Fredericia Brewpub og certificeret øldommer, samt tre ølentusiaster fandt i marts vinderen af de ni indsendte bud på en 6. juli festøl. Privatfoto
Annonce
Annonce
Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Annonce
Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Elbobladet

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Elbobladet

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Elbobladet

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Elbobladet

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Elbobladet

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Elbobladet

Se video og billeder: Julelysene på Rådhuset blev tændt på et hemmeligt tidspunkt

Elbobladet

Sådan kan du gøre julen mere klimavenlig

Elbobladet

Erritsø Fællesskole får skolemælkspenge til affaldshåndtering

Elbobladet

Dessertcafé åbnet i stilhed: To dage inden premieren var kælderen oversvømmet

Elbobladet

Fernisering af udstilling om Jørgen Røjel

Elbobladet

Så er Lucullus genåbnet: - Vi glæder os helt vildt til at møde de lokale

Elbobladet

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Elbobladet

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Elbobladet

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Elbobladet

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Elbobladet

Juletræets tænding er hemmelig i år: Corona aflyser bestemt klokkeslæt

Annonce