Annonce
Elbobladet

Brug de lokale strande: Leg jer til større badesikkerhed

Under pandemien har mange skolebørn været afskåret svømmeundervisning. Derfor er det om muligt endnu vigtigere at øve badesikkerhed i år, siger livredderne. For de mindre børn handler det primært om at blive fortrolig med vandet - så skal svømmefærdighederne nok komme senere. Foto: Mette Mørk.
Leg og basale vandøvelser vil gøre barnet fortroligt med åbent vand og derved mere sikkert i havet. Læs her, hvordan I kan lege jer til større badesikkerhed

Sikkerhed: Der findes mere end 8000 kilometer kyststrækning i Danmark. Derfor er det en god idé at øve badesikkerhed med sine børn - og det behøver ikke at have karakter af pligt og kedelige øvelser.

Faktisk gøres det bedst gennem leg, siger Caroline Kleemann Falster, der er mangeårig livredder og nuværende udviklingskonsulent i åbent vand-svømning hos Dansk Svømmeunion.

- Forældrene spørger ofte: Hvornår skal børnene rigtigt lære at svømme? Men ved at lege i vandet får børnene en masse færdigheder, som gør dem fortrolige med vand - og dermed til endnu bedre svømmere, siger hun.

Annonce

For de mindste børn handler det i første ombæring om at være og bevæge sig i vandet. En øvelse kan være, at barnet ligger på ryggen og lader sig trække roligt gennem vandet af den voksne.

- For det første giver det en fortrolighed med vandet som element. For det andet øver barnet en vigtig grundfærdighed: nemlig at flyde, siger hun.

En anden vigtig øvelse er elementskifte - altså det at gå fra land til vand. Første skridt kan være forsigtigt at hælde vand over hovedet på barnet med en vandkande, så barnet vænner sig til vandkontakten og til at holde vejret.


Ved at lege i vandet får børnene en masse færdigheder, som gør dem fortrolige med vand - og dermed til endnu bedre svømmere.

Caroline Kleemann Falster, Dansk Svømmeunion


Lidt større børn kan hoppe fra en flydeplade eller en luftmadras ned i vandet, eller I kan lege 10-20-30 og dykke hovederne under sammen.

- Elementskifte er en afgørende færdighed, for hvis man ikke er vant til det, kan man gå i panik, hvis man glider eller bliver overrasket, siger Caroline Kleemann Falster.

Vigtig vejrtrækning

- Vejrtrækningen er også vigtig. Trin et kan være, at I trækker vejret ind, dykker munden under og blæser bobler som en krokodille med øjnene over vandspejlet. Når den er blevet rutine, kan I gentage samme øvelse med hovedet helt under. Essensen er, at barnet husker at trække vejret ind over og ikke nede i vandet, forklarer Caroline Kleemann Falster.

- Vejrtrækning er en afgørende svømmefærdighed. Hvis man først hyperventilerer, trækker man vand ned i lungerne, som gør det sværere at trække vejret - og så er man faktisk på vej til at drukne, siger hun.

Lidt større børn kan lære, hvordan de bedst hjælper.

- Kig rundt på stranden. Hvad kan I se om vindretningen, hvordan ser vandet ud, og hvor kunne det være farligt at bade, nævner Lasse Serup Jensby, mangeårig kystlivredder og driftsleder for Trygfonden Kystlivredning.

- Få en snak om, at det eksempelvis kan være farligt at bade ved høfder og moler, fordi der kan være udadgående strøm og ekstra dybt, siger han.

Alle strande har en grøn tavle med et redningsnummer. Fortæl barnet, at det skal bruges, hvis der skal ringes efter hjælp.

- Vi oplever, at folk svømmer ud for at redde en anden, men ikke selv har kræfter til at komme ind igen. Hvis ingen har set det, har vi pludselig to, som driver væk. Så start med at ringe 112, siger Lasse Serup Jensby.

Druknedøden ser ikke ud som i film

  • En drukneulykke ser ikke ud, som den gør på film. Eksempelvis råber folk sjældent, og ulykken kan let forveksles med leg.
  • Folk basker sjældent med armene over vandet. Derimod padler de som hundesvømning under vandet.
  • En person, der er ved at drukne, vil ofte læne hovedet tilbage, så munden er helt nede i vandniveau. Derfor kan det være svært at se, når det er ved at gå galt. Det sikreste er derfor, at du bader tæt ved dit barn.
  • Tal fra BUPL viser, at op mod halvdelen af børn under 15 år, som drukner, gør det inden for 25 meters afstand af en voksen. I nogle tilfælde kigger den voksne endda uden at vide, at den er gal.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Annonce
Annonce
Elbobladet

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Elbobladet

Fredericianer modtog pris: Tog hånd om nye medstuderende

Elbobladet

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Elbobladet

Bag disken: Bagermester Bjarne gør klar til at slå sit sidste brød op

Elbobladet

Fredericias træer: Peter Honorés ahorn på volden

Elbobladet

Det summer af glæde og spænding: Gågadesalon klar til åbning

Elbobladet

Præstens klumme: Det er mit legeme og blod - men ikke på en klam måde

Elbobladet

Få dine planter helskindet gennem ferien

Elbobladet

Sushikæde kommer til Fredericia: Forventer at åbne i næste måned

Elbobladet

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Elbobladet

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Elbobladet

Erritsø Y's Men's Klub i en coronatid

Elbobladet

Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Elbobladet

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Elbobladet

På den 2. side: Kært barn har ingen navne

Elbobladet

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Elbobladet

Ugens hund: Gæt, hvad jeg graver ned ude i haven - og hvor det ligger

Elbobladet

Michael solgte Hus Forbi foran Føtex: Nu er han ansat

Elbobladet

Det skal du vide, før du anlægger havedam

Elbobladet

Mange vander haven forkert: Sådan gør du i sommervarmen

Elbobladet

Bag disken: Optiker har skudt gang i en ombygning i millionklassen

Annonce