Annonce
Elbobladet

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Jobbet som kassemedarbejder, tjener eller telefonsælger kan sagtens give dig vigtige kompetencer til din videre jobsøgning, lyder det samstemmende fra to rekrutteringseksperter. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Sæt dig ind i, hvilke kompetencer studiejobbet faktisk har givet dig, og brug det til at lande det første job.

Når du skal ud at lande det første job efter studiet, har du næppe det mest fyldige cv.

Men faktisk kan almindelige ungdoms- og studiejob som kassemedarbejder eller tjener sagtens have givet dig vigtige kompetencer til din videre karriere.

Det gælder bare om at lære at spotte og italesætte dem. Det fortæller Hans Henrik Davidsen, som er rekrutteringsdirektør i det landsdækkende vikar- og rekrutteringsbureau Randstad.

Annonce

- De fleste job indeholder et element af salg, at møde kunder og give dem en god oplevelse. Om det så er hen over disken eller i et callcenter er ikke så afgørende, det er erfaringen med kontakt til kunder, siger Hans Henrik Davidsen.

- Har man en forståelse for det kommercielle univers, er det stort set altid et plus, tilføjer han.

Forretningssans er relevant

Og det er ikke det eneste, der er at hente fra studiejobbet eksempelvis på en café eller på en bar.

Du lærer nemlig også at indgå i et fællesskab og får forståelse for alle de led, der skal få den forretningsmæssige kæde til at fungere.

Det fortæller Morten Ballisager, som er direktør i Konsulenthuset Ballisager, der beskæftiger sig med rekruttering og karriererådgivning.

- På universitetet taler man meget om det studierelevante job. Men så glemmer man lidt dem, der kan give forretningssans. Og forretningssans er en af de ting, nyuddannede ofte bliver skudt i skoene, at de mangler, når de skal ud at have det første rigtige job, siger Morten Ballisager.

- Det er en meget relevant ting, hvis man kan udfolde det i sin jobsøgning, tilføjer han.

Eksempler på kompetencer fra studiejobs

  • Fastfoodmedarbejder: Internationale fastfoodrestauranter giver indsigt i en konceptstyret virksomhed, hvor kundeoplevelse, procesoptimering og effektivitet er i højsædet. Du lærer at arbejde hurtigt og effektivt med kunden i fokus. Samtidig arbejder du tæt med et team - også i pressede situationer.
  • Facer eller telefonsælger: Her får du erfaring med at tage en afvisning med et smil - og kæmpe videre. Du får støvet de kommunikative evner af, lærer at læse forskellige typer af mennesker og får indsigt i grundlæggende salgsteknikker.
  • Tjener: Du er vant til lange vagter, et højt aktivitetsniveau, detaljeorientering, ordentlighed, mangeartede opgaver, multitasking og at yde en god kundeservice. Du lærer at håndtere alle slags mennesker - både blandt kunder og kolleger.
  • Kassemedarbejder: Du lærer at tage fat, være ansigt udadtil, være selvstændig og yde god kundeservice. Det er en opgave med stort ansvar for kundernes oplevelse af forretningen.
  • Salg og kundeservice: Du lærer at håndtere alle slags mennesker og får brugt dine kommunikative evner. Du skal tænke løsningsorienteret og kunne håndtere konflikter. Man arbejder ofte i et hektisk og krævende miljø, hvor det er afgørende, at man kan bevare roen og være imødekommende - men også sætte grænser.

Han nævner som eksempel, at man som tjener arbejder i front med kunder med en vis kompleksitet. Der er mange forskellige behov, der skal opfyldes, der opstår hurtigt situationer, der skal håndteres, der skal laves konfliktløsning og ydes kundeservice.

Annonce

Kundeforståelse er guld værd

Derudover er man nødt til at have forståelse for alt det personale, der befinder sig "bagved", og hvordan man får samarbejdet til at glide.

- Der lærer man at arbejde sammen med nogle, der er vigtige for værdikæden. For eksempel at etablere et godt samarbejde med opvaskeren, så man selv kan servicere en kunde, siger Morten Ballisager og fortsætter:

- Det er sådan nogle ting, en arbejdsgiver godt kan blive imponeret over. Altså at man kan se det i en sammenhæng, kan se værdikæderne og forstå, hvad hver enkelt bidrager med på holdet.

Kundeforståelse, forretningsforståelse og evnen til at indgå i et fællesskab er kompetencer, der er guld værd for mange arbejdsgivere.

Kunsten er bare at finde ind til de konkrete kompetencer fra jobbet i servicebranchen eller en dagligvarebutik og brede dem ud under jobtitlen på sit cv.

- Når vi har dem i hænderne, prøver vi at folde både deres egne refleksioner og konkrete erfaring mere ud. Hvad lærte du af jobbet? Hvad har det givet dig i rygsækken? Er der noget af den erfaring fra eksempelvis bageriet, der kan være et aktiv i forhold til et fremtidigt job?, siger Hans Henrik Davidsen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Annonce
Annonce
Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Elbobladet

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Elbobladet

Efter flere års skattejagt: Henry har endelig, endelig, endelig fundet sin skat

Elbobladet

Sensommerhaven: Få insekter og sommerfugle til at flokkes

Elbobladet

Musicalteater får konkurrence: Musik, dans og skuespil om verdenskendt stemme

Elbobladet

Ny æra for gågade: Vendersgade skal være Løvestrøget igen

Elbobladet

Læser I med, kvinder? Lingerikæde åbner butik i gågaden

Elbobladet

Disse tre ting opbevarer du muligvis forkert

Elbobladet

Flaskepost fundet efter 100 år i mur: Nu har den fået sin egen glasmontre

Elbobladet

Præstens klumme: Er det blevet tid til at smadre tallerkner?

Elbobladet

Surfshop i Kanalbyen udvider med sauna og stor café

Elbobladet

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Elbobladet

Lovelyn støtter voldsramt kvinde: Nyt netværk hjælper kvinder med at få et nyt liv uden vold

Elbobladet

Gavlhuset glæder sig til Kreative Dage

Elbobladet

Ugens hund: Måske har Ludwig en kyllingeknogle i maven

Elbobladet

Snart skal du købe din bil over nettet, forudser branchefolk

Elbobladet

Når man skal gennem mudder og vand - hvor gemmer man så sit guldglimmer til brug på målstregen? Ladies Mud Race er tilbage med smil, grin, skidt og motion

Elbobladet

Skær ned på dit usunde saltforbrug i maden

Annonce