Annonce
Elbobladet

Bryg din te som en professionel

Trækketiden afhænger af tebladene, og hvor varmt vandet er. Spørg din tehandler for at få et tidssspænd til den specifikke te. (Genrefoto)
Det kræver ikke ret meget at gå fra en bitter kopfuld til en fløjlsblød og smagfuld te. Her får du tekendernes bedste trick.
Annonce

Teblade, som er fulde af aroma. Den rigtige trækketid. Og ingen kedelig bitter eftersmag.

At brygge den perfekte kop te er noget nær en videnskab. Yao Chen vandt den seneste udgave af den danske Tea Masters Cup. Her bryggede hun te på helt traditionel vis - nemlig den kinesiske teceremoni.

Men tebrygningen behøver ikke at være et stort udstyrsstykke. Og Yao Chen har en række gode råd, så du kan tage tebrygningen derhjemme til det næste niveau.

- Det handler om at gøre sig umage og få det bedste ud af teen, siger Yao Chen.

Annonce

Gå efter hele blade

Og det første råd er, at du går efter hele blade. Altså hverken tebreve eller knust te i løsvægt. Dermed er der bevaret mest mulig aroma og smag.

Er bladene blevet knust eller hakket, bliver teen lettere bitter. Det skyldes, at overfladen på bladene bliver større, så den trækker hurtigere.

Husk at bruge sanserne, når du køber teblade.

- Hvis tebladene har masser af smag, kan de dufte af mange forskellige ting som tørret frugt, blomster eller chokolade, siger Yao Chen og tilføjer:

- Men de skal ikke dufte alt for kraftigt, for så indikerer det, at der er blandet olier eller essenser i. Det skal være en naturlig aroma.

Annonce

Vandet skal være i orden

Dernæst skal du ikke være nærig med bladene.

- Man skal ikke bruge for lidt, så jeg tager gerne mellem fem og otte gram på en gang, fortæller hun.

Bladene er vigtige. Men 99 procent af teen er altså vand. Og derfor er det langtfra ligegyldigt, hvad du hælder over.

Sådan lyder rådet fra Alexis Kaae, som er formand for Dansk Tesammenslutning, vicepræsident i European Speciality Tea Association og dommer ved internationale konkurrencer.

- Er vandet ikke i orden, så kan det være lige meget, hvor mange penge du bruger på te. Vandet skal ikke indeholde meget kalk eller magnesium. Man kan køre det igennem et filter eller en særlig kande, der filtrerer det.

Opbevar teen ordentligt

* Opbevaringen er vigtig for, at teen holder sig og bevarer sin aroma.

* Du vil ofte få te i en papirpose hos en forhandler. Men det er til transport - ikke til opbevaring.

* Derhjemme bør du opbevare teen i en hermetisk lukket dåse. Bruger du glas, skal det være mørkt, eller også skal teen stå i et mørkt skab, så den ikke bliver nedbrudt af lyset.

* Teen skal derudover være beskyttet mod fugt og ilt.

* Undtagelsen er en fermenteret te - kaldet pu erh-te. Den skal have lov til at reagere med luften for at udvikle sig.

Kilde: formand for Dansk Tesammenslutning Alexis Kaae.

/ritzau fokus/

- Når kalken reagerer kan man blandt andet se det som en grim skumkant i toppen. Det kan også påvirke smagen, fortæller Alexis Kaae.

Vandets temperatur spiller også en rolle.

- Jo højere temperatur, jo flere stoffer får du hurtigt ud af teen. Jo lavere temperatur, jo langsommere udvikler den sig, og jo lettere er det at kontrollere smagen, siger Alexis Kaae og tilføjer:

- Du kan godt hælde 100 grader varmt vand på en sort te på grund af dens behandling. Men en grøn te skal ikke have mere end 80 grader for at undgå bitterstoffer.

Hun foreslår, at du i starten finder et stegetermometer frem fra skuffen for at måle temperaturen. Bliver du mere dedikeret teentusiast, kan du bruge en elkedel med indbygget termostat.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce