Annonce
Elbobladet

Corona i Danmark: Får du løn under karantæne?

Karantæne anvendes, hvis man efter en grundig og konkret vurdering af den enkelte vurderer, at der er tale om høj risiko for, at den pågældende kan være udsat for smitte, oplyser Statens Serum Institut. (Arkivfoto) Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Arbejdsgiver har ret til at trække dig i løn, hvis du ikke kan komme hjem fra en ferie på grund af karantæne.
Annonce

Coronavirus er blevet konstateret hos den første dansker. Og de første bekymrede medarbejdere har også henvendt sig til fagforeningen Djøf omkring deres arbejdssituation.

Du er nemlig ikke garanteret din løn, hvis du efter ferien sidder i karantæne på et hotel, hvor der er en smittet.

- Som udgangspunkt er det ens eget ansvar, at man kan komme hjem og udføre sit arbejde. Og gør man ikke det, så har arbejdsgiver ret til at trække en i løn, fortæller Mette Knudsen, som er rådgivningschef hos Djøf.

I praksis vil mange arbejdsgivere dog forsøge at finde en løsning, så det ikke bliver nødvendigt.

Det kan være, at du kan udføre noget arbejde fra din karantæne, bruge ferie eller afspadsering eller indhente noget arbejde senere.

- I princippet er det det samme, som hvis man vågner en morgen, og der har været snestorm, så man ikke kan komme på arbejde. Arbejdsgiver har ret til at trække en i løn, men det sker sjældent, fordi man finder andre løsninger, forklarer Mette Knudsen.

Rådet lyder, at du orienterer din arbejdsgiver hurtigst muligt om, at du ikke kan møde på arbejde på det aftalte tidspunkt.

Det forholder sig anderledes, hvis du rent faktisk har fået konstateret smitte med coronavirus.

For hvis du har ret til løn under sygdom, så træder den i kraft - og det gælder, uanset om du sidder i hjemmekarantæne i Danmark eller på et hotel på Tenerife.

Er du kommet hjem fra et ferieophold i et område med smitte, så kan arbejdsgiver også vælge at bede dig blive væk for en sikkerheds skyld. Og så har du ret til din helt almindelige løn.

- Hvis myndighederne ikke har sagt, at man skal i karantæne, eller hvis man har overstået sin karantæne, så må arbejdsgiver betale, selv om man ikke skal møde på arbejde, fortæller Mette Knudsen.

Hvis der har været en smittet på dit arbejde - som på TV2 - og du herefter bliver sendt i hjemmekarantæne, skal arbejdsgiver også betale din løn som normalt.

Hvis du har været sendt afsted på forretningsrejse, og arbejdsgiver efterfølgende sætter dig i 14 dages karantæne, som det har været tilfældet hos Mærsk og TDC, skal de også betale din løn under karantænen.

Som udgangspunkt anbefaler sundhedsmyndighederne ikke karantæne til folk, der er hjemvendt fra områder med smitte, hvis ikke de viser tegn på sygdom.

Det skyldes ifølge Statens Serum Institut, at risikoen for smitte er meget lille.

- I stedet opfordres borgere, der er hjemvendt fra en rejse til et område med smitte, til at være opmærksomme på tegn på sygdom i luftvejene.

- Hvis der inden for 14 dage efter hjemkomst opstår tegn på sygdom, skal man tage telefonisk kontakt til en læge, vagtlæge eller Akuttelefon, oplyser Statens Serum Institut.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Elbobladet

Lav hyldesaft uden risiko for sygdom

Elbobladet

Ny genbrugsbutik på vej i Fredericia

Annonce