Annonce
Elbobladet

Den snakkende boghandler fylder rundt

Carsten Bank Friis foran sin butik i Gothersgade, Bog & Idé, som nu også rummer Legekæden. Foto: Peter Friis Autzen
Carsten Bank Friis ved godt, at han er et sludrechatol. Men hans erfaring er, at kunderne gerne vil handle med en person, der står ved at være, som man er.
Annonce

Fredericia: Et smil, en snak og en bog. Sådan kender de fleste Carsten Bak Friis, indehaver af Bog & Idé i Fredericia.

Lørdag 30. maj fylder han 60 år. Dagen bliver fejret med en ni-personers familiesammenkomst hos hans mor på Ærø.

ElboBladet mødes med ham i butikkens baglokale en times tid inden åbning. Der er allerede liv i lokalerne, for souschef Karina Buus Andersen er i gang med at forberede dagen. Hendes indsats gør, at Carsten kan bruge langt det meste af dagen på det, han allerbedst kan lide ved sit job: Mødet med kunder i butikken.

- Kundekontakten er det vigtigste for mig. Det er også den, der kan forvandle en almindelig dag til en god dag. Så jeg bruger nok omkring 75 procent af min arbejdsuge på at være i butikken, siger han og tilføjer, at det er noget, mange af hans butikschef-kolleger misunder ham.

Mit nytårsforsæt har i mange år været, at jeg ikke skulle være mindre skør end året før.

Carsten Bank Friis

Annonce

Forældrene udvidede horisonten

Carsten voksede op på Ærø. Moderen havde en bogbutik - eller som han siger: En blandet landhandel med bøger.

Bøgerne var med til at udvide Carstens horisont og til sidst også med til at lokke ham væk fra læreruddannelsen og over på handelsskolen, så han kunne blive boghandler.

Carstens far sejlede i hele verden, og lille Carsten var med på to verdensomsejlinger. Så også der blev horisonten udvidet.

Og horisonten vokser stadig. Carsten er nemlig en ivrig boglæser - dels af interesse og dels for at kunne vejlede sine kunder.

- Jeg kan godt lide at blive ekspederet af folk, der ved noget om det, de vil sælge mig. Så sådan kan jeg også bedst selv lide at ekspedere, siger han.

Ofte griber samtalen med kunden om sig.

- Jeg er jo typen, der snakker. Og hvis kunden har lyst, kan vi også snakke om alt muligt andet end bøger. Politik for eksempel - hvis altså kunden kan leve med, at vi ikke behøver at være enige, siger han.

Annonce

Snakkede modstanderne ihjel

Det er ikke en ny ting for Carsten at være flittig med snakketøjet.

- Da jeg som dreng begyndte at spille skak og kom med på en skak-lejr, skrev lederen efterfølgende i dagbogen, at "Carsten snakker sine modstandere ihjel", siger han med et grin.

Siden har han dog udviklet mere disciplin ved skakbrættet. Han og Fredericia Skakklub er rykket op i ligaen, som er det højeste niveau for skakklubber i Danmark.

- Og når jeg kommer hjem fra arbejde, kan jeg godt følge med i et spil skak over nettet. Nogle turneringer er med kommentator og det hele, fortæller Carsten og tilføjer, at han for nylig blev glædeligt overrasket, da verdensmesteren pludselig dukkede op som medkommentator.

- Det ser man ikke i fodboldens verden: At Messi pludselig springer ind i kommentatorboksen, siger han.

Hvad et størst, når du spiller skak: Glæden ved at vinde eller smerten ved at tabe?

- Uh, det er fanme svært at svare på. Men altså øh... Altså, det er jo fantastisk at vinde - jeg elsker at vinde, siger han efter at have tænkt længe.

Som butiksmand ser han lidt anderledes på det: Her kan man godt vinde, uden at nogen behøver at tabe. Derfor er konkurrenters tilstedeværelse i byen en god ting.

- Jeg tror, at mange vælger at handle i byens butikker, fordi vi har så mange forskellige ting. Så et godt udbud gavner alle butikkerne. På den måde har jeg intet imod, at der ligger en boghandel ovre på den anden side af gaden, siger han.

Hvordan føles det at blive 60 år?

- Det ved jeg jo ikke endnu. Det var forfærdeligt at blive 40, kan jeg huske. Men at blive 60 betyder mindre. Når man bliver ældre, gør et år til eller fra ikke så stor forskel. Men nu må vi se, siger Carsten og springer afsted for at hjælpe en søgende kunde.

Carsten Bank Friis

  • Flyttede til Fredericia for 15 år siden.
  • Har ikke kørekort.
  • Holder af at høre klassisk musik på P2 eller jazz på P8, så længe det ikke er alt for moderne.
  • Har ikke rigtig nogen livret. Singlelivet har gjort, at han ikke har brugt så meget tid på madlavning. I stedet spiser han ude. Han mener at have været på alle lokale spisesteder - ligefra pølsevogn til Michelin-restaurant. Som b-menneske er han stor tilhænger af Mair's, der serverer brunch langt ud på eftermiddagen.
  • Ville vælge at holde ferie i Danmark. Men det er ikke ret tit, at han holder ferie.
  • I tv ser han gerne en god actionfilm, debat, tv-avis eller Matador.
Kundekontakten og en hyggesnak er noget af det, der er allervigtigst for Carstens arbejdsliv. Foto: Peter Friis Autzen
Carsten læser så mange af butikkens bøger som muligt for at kunne vejlede kunderne optimalt. Det gælder også børnebøger, som han genfortæller med begejstring - og uden at afsløre for meget. Foto: Peter Friis Autzen
- I kommer bare, lyder det fra Carsten, da telefonen før åbningstid ringer, og en kollega beder om hjælp til at indføre nye medarbejdere i kædens computersystemer. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce