Annonce
Elbobladet

Den sorte enke, den glade mekaniker-knægt og den store bog-familie: Livet som julemand byder på lidt af hvert

Som Santa kommer Dan Dorschel blandt andet ud til udfordrede familier. Her giver han seksårige Myles julelys i øjnene. Privatfoto
Når Dan Dorschel huserer som ægte julemand i San Diego-området, kan han forvente lidt af hvert. Men han glæder sig hver gang - og griner i skægget, når han tænker tilbage på nogle af sine oplevelser.
Annonce

Bøgeskov: Dan Dorschel elsker at være julemand, og han ser frem til årets ture, hvor han rykker ud i San Diego-området. Her bor han og fru Lise i deres amerikanske hjem, når de ikke bor i Bøgeskov ved Fredericia.

Dan er med i sammenslutningen for julemænd med ægte skæg, og han påtager sig udelukkende velgørenhedsopgaver.

- Det er sjovt, og det giver en daaajli fornemmelse i maven at komme ud som Santa, siger han med klingende, amerikansk accent.

Den tidligere spillestedsleder fra Det Bruunske Pakhus kender endnu ikke sin Santa-kalender for i år. Men han glæder sig, for han ved, at den altid byder på gode og sjove oplevelser. Sådan har det altid været, fortæller han og gør klar til at remse en håndfuld oplevelser op.

Så afslørede hun den udfordrende slids i kjolen...

Dan "Santa Claus" Dorschel

Annonce

Den sorte enke

Et af Dans første eventyr som Santa gik til en rig dames private julefest for de nærmeste hundrede venner og familie.

- Jeg står klar, så alle kan få taget et billede sammen med Santa. Og det er der rigtig mange, der vil. På et tidspunkt kommer en dame i 60'erne hen til mig. Hun er helt klædt i sort: Sorte sko, sort kjole, sort jakke, sort hat og sort slør ned foran ansigtet. Hun vil fotograferes sammen med Santa, men vil ikke stå op ved siden af mig: Hun vil sidde på mit knæ.

Nogle andre i selskabet anskaffer hurtigt en stol til Santa, hvorefter damen i sort bliver fotograferet siddende på hans knæ.

- Bagefter siger hun "det var så første omgang", hvorefter hun tager sin jakke af og afslører at stykke med bart på ryggen og brystet. Nu skal der tages endnu et foto af hende på mit knæ. Og det gør vi så.

Damen godkender fotoet og siger "det var så anden omgang". Det får folkene omkring dem til at fløjte melodien "The Stripper". Dan bliver lidt nervøs, inden damen igen sætter sig på hans knæ og afslører en lang, vovet slids i sin kjole, mens foto nummer tre skydes.

Derefter rejser hun sig op, godkender fotoet, tager jakke og hat på igen, vipper sløret ned foran ansigtet og trisser ud blandt de andre gæster uden at kommentere på noget.

- Det var virkelig en sjov oplevelse. Jeg kalder hende "den sorte enke", siger Dan med et grin.

Annonce

Drengen og gavesækken

Arbejdet som julemand har ført til et samarbejde med organisationen Breast Cancer Angels, der støtter familier, hvor moderen er eller har været syg med brystkræft.

- I det amerikanske samfund er det ikke sjovt at være syg - og slet ikke for en enlig mor, siger Dan, der en julemorgen - som jo er gavetid i den amerikanske juletradition - ringede på hos en enlig mor og hendes seksårige søn.

- Det er drengen, der åbner døren. Han går helt i stå og står bare med åben mund og stirrer på mig og min gavesæk. Uden at sige en lyd. Til sidst spørger hans mor, om ikke han skal invitere Santa med indenfor. Og det gør han så.

Derefter starter gaveuddelingen. Og det er ikke småting, den velgørende organisation har købt til drengen. På forhånd har Dan indhentet en ønskeseddel via drengens mor - og Dan har selv været ude at købe gaverne. Så han ved, hvad der er i hver pakke.

- Det er så dejligt at se drengens glæde. Jeg bliver helt rørt bare af at tale om det, siger Dan.

Nogle timer senere modtager Dan et foto fra drengens mor. Han har allerede samlet en af sine gaver - et lege-værktøjsbord, så han kan gå i gang med at lege mekaniker. Han fik en god jul efter en hård tid - og det gjorde hans mor også.

Så er Santa ankommet. Kanen holder oppe på taget. Privatfoto
Annonce

Julen, der regnede væk

En dag skulle Dan være julemand i en forstad, der var på den anden ende. Der var lokal tradition for stort optog, kane-ture, og skolebørnene havde indøvet korsange.

- Men helt usædvanligt regnede det den dag. Meget. Det øsregnede, faktisk. Så arrangementet blev aflyst. Det var så synd for alle børnene, der havde øvet sig og glædet sig.

Så jeg ringede til deres skole og spurgte, om ikke jeg skulle komme forbi nogle dage senere. Og det sagde skolen ja til.

- Da dagen så kommer, må jeg skifte til Santa-dragten hjemmefra og køre af sted mod skolen. Da jeg kommer ind i gymnastiksalen, har de sat en stol midt i salen til mig. Og så optræder de ellers på tur med deres sange, og de er så glade. Bagefter kommer alle børnene hen til mig med deres juleønsker. Alle sammen. Én efter én. En pige ønsker sig et spil, så hendes familie kan bruge lidt tid sammen. En dreng ønsker sig en walkie-talkie, så han kan snakke med sin far, som han savner i arbejdstiden. Den slags. Det er helt sikkert ikke alle børnene, der tror på julemanden - men alle er med i legen. Det tog tre timer at komme igennem alle de juleønsker, men børnene var så glade, og det blev god en dag, siger Dan.

Annonce

Familien af bogorme

En dag var Dan sendt ud til en familie uden at kende den på forhånd.

Julefesten fandt sted et par uger inden jul, og selskabet bestod af tre familier, der havde det som fast tradition at holde for-jul på den måde. Mange voksne. Mange børn. Også børnebørn.

- Jeg kommer ind og bliver placeret i en fin stol i hjørnet. Og jeg får en gavesæk, som jeg så skal dele ud fra. Jeg tager én gave ad gangen og læser kortene, så godt jeg kan. Alle får en pakke. Og det viser sig, at der er en bog i hver eneste pakke. Alle får en bog - ikke den samme bog, men en, der er nøje udvalgt til netop dén modtager. Der er 22 børn til stede, og de bliver alle så glade for deres bog. De kigger i dem med det samme - og i hinandens. Det var så dejligt, og nu havde de noget at beskæftige sig med de sidste to uger op til jul: En god bog. Da jeg skulle hjem, fik jeg at vide, at sådan gjorde de tre familier hvert år. Det var en daaajli dag, siger Dan med sine amerikanske a'er og et "ha-ha", som han hurtigt retter og siger:

- Ho ho ho!

Annonce
Annonce
Elbobladet

Syng Sammen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Elbobladet

Du store kineser

Elbobladet

Der blev sat priser ved Røde Kors

Annonce