Annonce
Elbobladet

Den vilde natur står på spring i Fredericias haver

Køllesværmer på en blåhat. Det er en af de oplevelser, du kan sikre dig ved at give plads til vilde planter i haven. Foto: Fredericia Kommune
Det er godt for fornøjelsen, for naturen og for dine frugter og grøntsager, hvis du lader den vilde natur rykke ind i haven.

Fredericia: Biodiversiteten er under pres. Det vil sige, at antallet af vilde planter, dyr og svampe er gået tilbage, fordi de har svært ved at finde føde og levesteder, der hvor vi mennesker bygger, dyrker jorden og bor. Mange arter i fare for at uddø. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen.

Hvis du som haveejer har lyst til at hjælpe den vilde natur, så er der heldigvis mange muligheder for at hjælpe. Hvis vi er mange nok, der giver plads til en vildere natur på vores arealer, så batter det noget.

Annonce

Plant et sommerfuglehjem

Mange dyr er afhængige af en særlig plante som fødekilde.

Et eksempel er citronsommerfuglen. Dens larver kun kan leve af blade fra to arter af buske: Tørst og Vrietorn. Så hvis du gerne vil se flere citronsommerfugle i din have, bør du plante disse buske.


Som sidegevinst forbedrer du dit udbytte af frugt, bær og frø.


En huskeregel er, at hvis planten er naturligt hjemmehørende i Danmark, har den et stort antal tilknyttede insekter, fordi de over mange tusinde år har tilpasset sig til at leve af eller på den.

Hvis du vil sikre mange forskellige arter i din have, skal du gå efter de hjemmehørende arter. Blandt træernes og buskenes topscorere med hensyn til at tiltrække flest arter, hører eg, pil og hvidtjørn.

Annonce

Vilde blomster skaber liv

På samme måde kan du hjælpe vilde bier, sommerfugle og andre insekter med gode pollen- og nektarkilder i din have. Her gælder de samme principper: Plant gerne mange forskellige hjemmehørende blomster - og sørg for, at der er blomster fra tidlig forår til sent på efteråret. Det vil give den større diversitet af insekter.

Sår du løgkarse i haven kan du være heldig at lokke aurora sommerfuglen til. Dens larver lever af løgkarse. Foto: Fredericia Kommune

Og som sidegevinst forbedrer du dit udbytte af frugt, bær og frø. Forskning har nemlig vist, at vilde bier er mest effektive til at bestøve planter.

Hvis du har brug for inspiration til at hente den vilde natur ind i haven, kan hæftet "Vilde Haver" fås på biblioteket eller downloades via fredericia.dk/rignaturifredericia

Annonce

Fredericia vil være vildest

Dansk natur har brug for mere plads. Derfor opfordrer miljøminister Lea Wermelin alle danske kommuner til at deltage i en konkurrence frem mod 2022, hvor det gælder om at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.

Fredericia Kommune deltager i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Vi opfordrer alle til at være med: Haveejere, landbruget, virksomheder, boligselskaber med mere. Vær med til at gøre en forskel for naturen.

Blåhat er værtsplante for blåhatjordbien – biens larver er afhængig af pollen fra blåhat for at kunne udvikle sig. Foto: Fredericia Kommune
Citronsommerfugl en smuk forårsbebuder. Dens larver lever på buske af vrietorn. Foto: Fredericia Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce