Annonce
Elbobladet

Det batter at gå uden om skadelig kemi

Forskellige stoffer kan påvirke de samme hormonsystemer - og kroppen skelner ikke. Effekten bliver dermed større, når man påvirkes fra flere kilder. Det kaldes cocktaileffekten. (Arkivfoto)
Det kan ses i din urin, om du gør en indsats for at undgå at smide skadelig kemi i din indkøbskurv.
Annonce

Svanemærket, EU-Blomsten og Økologimærket. Der er nok at vælge imellem, når du handler.

Og hvis du navigerer efter de officielle mærker, tygger dig igennem ingredienslister og forsøger at undgå skadelig kemi, så er arbejdet heldigvis ikke spildt.

En amerikansk undersøgelse viser, at de, der prøver at styre uden om produkter med hormonforstyrrende stoffer, også har færre af den slags stoffer i deres urin.

Studiet er foretaget af Silent Spring Institute, som er publiceret i International Journal of Hygiene and Environmental Health.


Vi er udsat for det regelmæssigt. Så selv om det ikke bliver i kroppen, så får vi hele tiden tilført nyt, som er i et flow gennem kroppen.


- Vi har set i andre undersøgelser, at hvis man smører creme på, så kan det måles i urinen med det samme. Så det kan batte noget at undgå produkter, der indeholder stoffer, der kan have uønskede effekter, siger Claus Jørgensen, som er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

I det nye studie analyserede forskere urinprøver fra 726 deltagere, som også skulle udfylde spørgeskemaer om deres indkøb, og hvorvidt de undgår bestemte stoffer.

Og her stod det altså klart, at folk, der bevidst undgik produkter med parabener, triclosan, BPA og parfumestoffer, med dobbelt så stor sandsynlighed hørte til gruppen med den laveste byrde af kemikalier i kroppen.

At undgå bestemte produkter og læse ingredienslister var den mest effektive metode til at reducere sin udsættelse for konserveringsmidlerne parabener og triclosan og for benzophenone-3, som kan findes i solcreme.

Annonce

Alt for ofte

Når stofferne kan måles i din urin, så har du optaget dem - men jo også tisset dem ud igen. Hvis det nu bare skete en enkelt gang, var problemet nok ikke så stort.

Det fortæller Anna-Maria Andersson, som er forsker og leder af Center for Hormonforstyrrende Stoffer under Rigshospitalet.

- Men vi har erfaring med at måle eksempelvis parabener og bisphenol, og dem finder vi hos de fleste. Og det er udtryk for, at vi er udsat for det regelmæssigt. Så selv om det ikke bliver i kroppen, så får vi hele tiden tilført nyt, som er i et flow gennem kroppen.

- Derfor giver det god mening at forsøge at undgå nogle af de produkter, det findes i, så man kan sænke niveauet, siger hun.

Fakta

  • Hormonforstyrrende stoffer påvirker hormonsystemerne. Det er særligt kritisk under udviklingen af fostre, og stofferne kan overføres fra den gravide.
  • Det er vist i dyreforsøg, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke kønsudviklingen.
  • Nedsæt din udsættelse ved at gå efter miljømærkerne Svanen og EU-Blomsten.
  • Overvej at købe økologisk, da pesticider er mistænkt for at virke hormonforstyrrende.
  • Apps som Kemiluppen og Tjek Kemien fra Forbrugerrådet Tænk kan hjælpe dig med at navigere i de kemiske stoffer, når du køber ind.

Parabener og visse uv-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kan være i din shampoo og creme.

Nogle andre stoffer er ikke helt så lette selv at styre uden om. De kan nemlig være i vores bygninger og i støvet omkring os.

I undersøgelsen kommer det til udtryk ved, at dem, der aktivt forsøger at undgå stoffet BPA, faktisk har samme niveauer som andre. Det tyder ifølge forskerne på, at BPA også kommer fra andre kilder, end man som forbruger er klar over.

Mange stoffer kan spores i kroppen og urinen. Foto: Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce