Annonce
Elbobladet

Dine feriepenge kan være i fare: Undgå at blive snydt

Fra den 29. september til den 1. december har du mulighed for at få udbetalt en del af dine indefrosne feriepenge. Netop dét kan være en anledning til, at de it-kriminelle vil forsøge at franarre dig dine personlige oplysninger. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et godt råd kan hjælpe dig, hvis du vil undgå at blive offer for økonomisk kriminalitet, når du bestiller dine indefrosne feriepenge.
Annonce

Indtil december har du mulighed for at få udbetalt dine indefrosne feriepenge, og jubler du over det, så er du ikke den eneste.

For både banker, politiet og eksperter advarer mod, at it-kriminelle vil forsøge at snyde dig i forbindelse med udbetalingen af dine feriepenge.

- Jeg tror helt sikkert, at der er nogle grupper, som vil bruge anledningen til at forsøge og hacke sig adgang til vores konti, siger Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i ingeniørforeningen IDA.

- Vi har tidligere set det ske - eksempelvis når folk skal have penge tilbage i skat, fortsætter han.

Annonce

Kontakt via mail og sms

De kriminelle vil typisk kontakte dig på enten mail, sms eller via telefonopkald. Et scenarie kan eksempelvis være, at du modtager en mail eller sms, hvor der står, der er problemer med udbetalingen af dine indefrosne feriepenge.

- Mens størstedelen vil kassere beskeden, så vil en lille procentdel klikke sig ind på linket, hvor der står, de kan få hjælp, forklarer Jørn Guldberg.

Og sker det, så kan du blive viderestillet til en hjemmeside, der downloader virus på din computer, eller du kan blive bedt om at indtaste dine personlige oplysninger.

- Selv om folk normalt er meget fornuftige, så kan de kriminelle stresse os til at handle uoverlagt, siger Jørn Guldberg.


Selv om folk normalt er meget fornuftige, så kan de kriminelle stresse os til at handle uoverlagt.

Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert i ingeniørforeningen IDA


Et andet scenarie kan være, at de kriminelle spiller på, at du har søgt om at få feriepengene udbetalt, og at de blot lige mangler at få verificeret dine oplysninger en ekstra gang.

- Det kan også være, du modtager en mail eller sms, hvor der står, at du undgår at sidde i kø, hvis du blot klikker på et bestemt link, siger politiinspektør Trine Møller, der er centerchef i politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet.

Annonce

Hold NemId tæt til kroppen

Kommer du til at udlevere dit NemID eller kortoplysninger, kan hackerne få adgang til din netbank eller købe ting over nettet for din regning.

Derfor er der blot ét råd i denne situation, du skal huske - og det er, at du aldrig skal udlevere dine personlige oplysninger via telefonopkald, sms eller mail.

De indefrosne feriepenge

Fra den 29. september til den 1. december har du mulighed for at bestille dine indefrosne feriepenge.

Der er i alt 3,4 millioner danskere, som kan søge om at få udbetalt tre ud af de fem ugers indefrosne feriepenge. Det svarer til, at der potentielt kan blive udbetalt 60 milliarder kroner. Det sker, fordi regeringen gerne vil øge vores privatforbrug og dermed sætte skub i økonomien.

De indefrosne feriepenge kan du kun få udbetalt ved at logge på borger.dk.

- Man skal ikke give sine NemID-eller kortoplysninger, hvis man bliver kontaktet af andre. De skal kun oplyses på eget initiativ, forklarer Trine Møller.

Kommer du til at udlevere dine kontooplysninger, så kontakt din bank som det første, så de kan lukke din konto. Spær herefter dit NemID, og anmeld det til politiet.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

BMW elbil med 500 hk

Elbobladet

MX-30 scorer fem stjerner

Elbobladet

Fransk vintage jul

Elbobladet

Vælg te som du vælger din vin

Elbobladet

Kongehuset - fortid eller fremtid?

Annonce