Annonce
Elbobladet

Dine investeringer kan også få Svanemærket

Hvert kvartal skal forvalteren af et Svanemærket investeringsprodukt lave en samlet rapport over, hvilke aktier og obligationer der er investeret i. Mindst en gang årligt suppleres det med en oversigt over fondens bæredygtighedsaktiviteter. (Arkivfoto)
Hvis du gerne vil sætte noget af opsparingen i grønne aktiefonde, kan du få en hjælpende hånd fra det velkendte Svanemærke.
Annonce

Hvis der er noget, der er oppe i tiden, så er det den grønne dagsorden med fokus på bæredygtighed.

Det er til gengæld svært at definere, hvad bæredygtighed helt præcist dækker over.

Og det gælder også, hvis du gerne vil lægge nogle af dine sparepenge i bæredygtig investering. Men der kan være hjælp at hente ved at gå efter Svanemærket, som du kender fra alt fra solcreme til vaskepulver.

- Investeringsfonde er et af de nyeste produktområder, man kan svanemærke, og det har stor succes i hele norden, fortæller Heidi Bugge, som seniormiljøekspert hos Miljømærkning Danmark.

Der er svanemærkede muligheder inden for både aktiefonde, obligationsfonde og blandede fonde.

Som noget nyt kan også produkter som pensionsinvesteringsprodukter certificeres.

Disse fonde er svanemærkede

Aktiefonde:

- BankInvest Globale Aktier Bæredygtig Udvikling Akk.

- Nykredit Invest Bæredygtige Aktier.

- Triodos Global Equities Impact Fund.

- Triodos Pioneer Impact Fund.

Blandede fonde:

- Triodos Impact Mixed Fund - Defensive.

- Triodos Impact Mixed Fund - Neutral.

- Triodos Impact Mixed Fund - Offensive.

Obligationsfonde:

- Pareto Global Corporate Bond.

- Triodos Euro Bond Impact Fund.

For at få Svanemærket skal fondene leve op til 25 kriterier, når de investerer dine penge.

Det handler særligt om, hvilke virksomheder der vælges til og fra. Mindst halvdelen af fondens portefølje skal være investeringer i virksomheder, der har fået en god bedømmelse i en bæredygtighedsanalyse.

Fondene må til gengæld ikke sætte penge i virksomheder, der ikke følger internationale normer og konventioner. Det gælder eksempelvis i forhold til menneskerettigheder, grov korruption og grove miljøovertrædelser.

- Det er også forbudt at investere i virksomheder, der producerer eller sælger kontroversielle våben. Og virksomheder, der har mere end fem procent af omsætningen fra udvinding, raffinering eller kraftproduktion på basis af kul-, gas-, olie- eller uranproduktion - eller fra produktion af tobak.

- Det udelukker i praksis alle virksomheder i disse brancher, siger Heidi Bugge.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan der være god grund til at kigge efter det hvide og grønne Svanemærke.

- Svanemærket er et nordisk mærke, som de fleste forbrugere kender og stoler på, og som der er rigtig gode krav til. Det er positivt, at man også har fået det over til investeringer, siger Ida Marie Moesby, som er økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man bare vil investere i noget, der er bæredygtigt, er det en jungle at finde rundt i, siger hun og henviser til, at alle i princippet kan kalde sig bæredygtige.

Der findes en lang række bæredygtigheds-vurderinger som eksempelvis Morningstar Sustainability Rating. Men det kan være svært at gennemskue, hvad aktørerne lægger til grund for vurderingen.

- At man kan vælge en certificeret mærkning gør, at man kan stole på, at de lever op til de krav. Og ved Svanemærket er der stor gennemsigtighed, siger Ida Marie Moesby.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce