Annonce
Elbobladet

Drop klor og spraymidler til rengøring

Selvom det kan være fristende at bruge klor og spraymidler til især rengøring af badeværelset, bør du ifølge flere eksperter lade være. Kemikalierne kan både skade miljøet og dit helbred. Foto: Tommy Verting
Mange rengøringsmidler er skadelige for miljøet og din sundhed. Se, hvilke produkter du bør undgå, og hvilke produkter du i stedet kan bruge til rengøring.
Annonce

Sundhed: Et friskt pust med sprayflasken, når du pudser vinduer eller afkalker badeværelset, kan være skidt for din sundhed. Det mener miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Informationscentret for Miljø og Sundhed. Hun anbefaler, at du undgår midler på sprayflasker, når du skal købe rengøringsmidler til dit hjem.

- Rengøringsmidler på sprayflaske kan belaste sundheden. Når du sprayer midlet ud, kommer der en sky af små bitte dråber, de såkaldte aerosoler, som du kan trække ned i lungerne, siger Hanne Svenningsen til Videncentret Bolius.

Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

Annonce

Spraymidler kan give allergi

Rengøringsekspert Joan Krøyer Buch fra Sorø Husholdningsskole er enig med Hanne Svenningsen i, at du så vidt muligt bør undgå at bruge spraymidler til rengøring.

- De små bitte dråber fra sprayen kan også trænge gennem slimhinderne og ind gennem huden, hvor de kan være allergifremkaldende, siger hun.

I stedet råder Joan Krøyer Buch til, at du bruger universalrengøring og eddikesyre til den ugentlige rengøring. En smule universalrengøringsmiddel i vand tilsat lidt eddike erstatte den blå glasspray, når du skal rengøre vinduer og spejle, mens eddikesyre eller citronsyre kan bruges i stedet for de afkalkningsmidler, du finder på hylderne i supermarkedet.

Annonce

Miljømærkede rengøringsmidler indeholder også parfume

Selvom det kan være fristende at købe parfumerede rengøringsmidler, der dufter af alpevioler eller citron, bør du holde dig fra disse midler, vurderer rengøringseksperterne.

Således er Hanne Svenningsen og Joan Krøyer Buch enige om, at du bør undgå rengøringsmidler med parfume, da de kan være allergifremkaldende.

- Parfumen får hjemmet til at lugte rent, men de er ikke mere effektive mod snavset af den grund, siger Joan Krøyer Buch.

Hun pointerer, at selv rengøringsmidler med anerkendte miljømærker som Blomsten eller Svanen kan indeholde parfume. Derfor gælder det om at være vågen, når du køber ind.

Vælger du at købe rengøringsmidler i supermarkedet, bør du ifølge Joan Krøyer Buch gå efter produkter fra Neutral og Keminus, da disse både er uden parfume og konserveringsmidler.

Drop klor, når du gør rent. Der findes alternative rengøringsmidler, der er mere skånsomme mod miljøet og dit helbred. Foto: Torben Klint
Annonce

Undgå klor - det kan gøre dig syg

En undersøgelse fra Coop Analyse viser ifølge Samvirke, at 25 procent af danskerne bruger klor i husholdningen. Halvdelen af dem bruger klor, selvom de er klar over, at det er skader miljøet.

Danskernes forbrug af klor ser dermed ud til at fortsætte til trods for, at Miljøstyrelsen siden årtusindskiftet har gennemført kampagner for at få folk til at droppe det omstridte kemikalieprodukt.

Ifølge Miljøstyrelsen er der en risiko for, at klorprodukter løber ud i vandmiljøet, hvor dyr og planter kan lide skade. Af samme årsag er klor klassificeret som giftigt for vandlevende organismer.

Da klor er på listen over uønskede stoffer, anbefaler Miljøstyrelsen, at du i det hele taget undgår klorholdige rengøringsmidler som for eksempel Closan og Klorin, der består af en opløsning af natriumhypoklorit i vand.

- Man skal slet ikke have klor derhjemme. Klor er påvist at være kræftfremkaldende. Og hvis du for eksempel kommer til at blande klor med eddikesyre, når du gør rent i toilettet, kan der dannes giftige dampe, som du kan blive meget dårlig af, lyder advarslen fra Joan Krøyer Buch.

Hun råder til, at du bruger universalrengøringsmiddel til den almindelige rengøring i stedet for klor, og eddikesyre i stedet for klorholdig wc-rens. Til desinfektion af kattebakker og mod skimmelvækst i hjørner og fuger anbefaler hun skuresvamp, knofedt og eventuelt Rodalon, der er mere skånsomt mod miljøet.

Annonce

Pas også på antibakterielle rengøringsmidler

Når vi er ved rengøringsmidlerne, bør du ifølge eksperterne også gå en lang bue udenom alle de produkter, som hedder noget med "antibakteriel", "bakteriedræbende" eller lignende.

- Der er ingen grund til at bruge antibakterielle produkter i private hjem. Triclosan, som tidligere har været brug i den slags produkter, er mistænkt for at gøre bakterier resistente, så de ikke kan bekæmpes med almindelig antibiotika.

- Desuden er triclosan skadeligt for vandmiljøet, siger Hanne Svenningsen fra Miljø og Sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce