Annonce
Elbobladet

DSB tillader igen rygning på banegården i Fredericia: Men det bliver trangt

Fredericia Banegård og Dybbølsbro Station i København indfører nu to gange to meter rygezoner på perroner. Alle DSB's matrikler blev ellers røgfri i 2014. I togene har man ikke måttet smøge den siden 2007. Ikke alle overholder imidlertid forbuddet, mens de venter på deres forbindelse. Se bare ned på skinnerne. Derfor blødes reglementet op. Som et forsøg. Arkivfoto: Angelina Owino
Totalt rygestop på stationer og perroner blødes op. Som forsøg afstribes rygezoner to steder i Danmark, blandt andet i Fredericia. Men DSB vil stadig ikke være politi.
Annonce

Fredericia: DSB's totale rygeforbud på stationer ophæves nu to steder. På Fredericia Banegård og Dybbølsbro i København.

- Ja, som et forsøg året ud markerer vi en udendørs zone på to gange to meter på nogle af perronerne og opstiller askebægre.

Det oplyser underdirektør i DSB, Aske Wieth-Knudsen, til Fredericia Dagblad:

- Zonerne placeres et stykke henne ad perronerne, og så vil vi undersøge, om røgen generer.

Fredericia er valgt, fordi banegården er knudepunkt for både intercity- og regionaltrafik med mange skift, af- og påstigninger. Dybbølsbro på grund af nærmest pendulfart af S-tog.

Røgens vej væk - på vej tilbage?

I 2007 blev det forbudt at ryge indenfor på landets stationer og i alle tog.

I 2014 blev forbuddet udvidet af DSB og Banedanmark til perroner, gangtunneler og andre områder på de i alt 298 banegårde og stationer herhjemme.

DSB evaluerer det nye forsøg i Fredericia og på Dybbølsbro i 2020 for at se, om rygezoner eventuelt skal udbredes til andre større stop, eller om optøningen i reglerne har været omsonst.

Annonce

70 pct. ønsker forbud...

DSB var ellers ret kontant, da rygeforbuddet blev indført i 2014 i ordensreglementet for forhaller, perroner, gangtunneller og andre steder på de danske stationer.

Det var enten eller. Ingen særlige rygeområder.

- Nej, for hvor skulle grænsen fra disse zoner til andre passagerer så gå? 20 meter henne ad en perron? 30 meter? Det er jo forskelligt, hvor fyldt en perron kan være, udtalte chef for salg og produktmarketing i DSB, Christian Linnelyst, blandt andet til Fredericia Dagblad.

En kundeundersøgelse fra 2012 afslørede nemlig, at 70 procent af ikkerygende kunder hos DSB ønskede et farvel- og tobak. Rygere måtte derfor planlægge med pauser undervejs, hvis ikke trangen kunne tilbageholdes.

Annonce

...men også utilfredse

En ny undersøgelse fra 2018 viser, at 44 procent af rygende togrejsende finder forbuddet for stramt.

Men ses på det samlede antal DSB-kunder er kun 17 procent imod rygeforbuddet - fordi der generelt er flere ikkerygere i samfundet, peger direktør Aske Wieth-Knudsen på.

- Så vi vil ikke imødekomme de, der mener, forbuddet skal ophæves helt. Men for at træde et trin ned ad konfliktstigen tester vi nu disse rygezoner.

Så I må have fået henvendelser fra utilfredse rygere?

- Ja.

Zonerne stribes hurtigst muligt op perroner på banegården. Om det er alle perroner, er uvist. Askebægrene er allerede på plads.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Syng Sammen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Elbobladet

Du store kineser

Elbobladet

Der blev sat priser ved Røde Kors

Annonce