Annonce
Elbobladet

Efter 25 år i mors guldsmed: "Jeg bliver ved, til jeg ikke kan mere"

Anne Vibeke Rossing har 25-års jubilæum i sin guldsmed den 1. oktober. Foto: Kristine Lund Nydahl

Det lå egentlig ikke i kortene, at Anne Vibeke Rossing skulle være butiksejer. Nu kan hun fejre 25-års jubilæum i sin mors tidligere guldsmed - og hun fortryder intet.

Annonce

Fredericia: Den første oktober kan Anne Vibeke Rossing fejre, at hun i 25 år har ejet og arbejdet i guldsmedeforretningen, der er opkaldt efter hende selv.

- Jeg er meget glad for mit arbejde - ellers var jeg ikke blevet, smiler jubilaren.

For 61 år siden åbnede Anne Vibeke Rossings mor, Margot Rossing, smykkebutikken med navnet Rossing Guld og Sølv. Anne Vibeke Rossing var to år gammel, da butikken for første gang slog dørene op i teaterbygningen i Danmarksgade.

Gennem sin opvækst tilbragte Anne Vibeke Rossing mange timer i moderens butik.

- Som barn har jeg trukket perler på kæder i stedt for at gå med aviser, fortæller butiksindehaveren.

Som barn har jeg trukket perler på kæder i stedt for at gå med aviser

Anne Vibeke Rossing, butiksindehaver
Da Anne Vibeke Rossing overtog sin mors guldsmed i 1992, ændrede hun butikkens navn fra Rossing Guld og Sølv til Anne Vibeke Rossing. Foto: kristine Lund Nydahl
Annonce

Sprang ud som butiksejer

Da Anne Vibeke Rossing skulle vælge uddannelse, trak butikslivet ikke i hende. I stedet uddannede hun sig kontorassistent på Fredericia Margarinefabrik. Som 27-årig flyttede hun til København, hvor hun fik et arbejde som sekretær i Østre Landsret.

I 11 år boede og arbejdede Anne Vibeke Rossing i København, indtil hendes dengang 77-årige mor begyndte at tale om at stoppe i Guldsmedeforretningen. Det fik Anne Vibeke Rossing til at overveje, om det var på tide at lave et karriereskift.

- Jeg havde en god arbejdsplads, men det var lidt for kedeligt. Da min mor så begyndte at pippe om at holde op, spekulerede jeg på, om jeg skulle tage springet og prøve det.

Anne Vibeke Rossing tog derfor en snak med sin chef, som gav hende lov til at tage et års orlov og derefter vende tilbage til sit arbejde i København, hvis ikke det gik i butikken.

- Så var der ingen tvivl længere. Jeg havde et sikkerhedsnet, hvis det ikke skulle gå - men det gjorde det jo, smiler Anne Vibeke Rossing.

Annonce

Knopskydning

Som 38-årig overtog Anne Vibeke Rossing sin mors butik. Sammen med Hanne Petersen, der arbejdede på deltid for Anne Vibeke Rossings mor, drev hun butikken videre. Det viste sig at være det helt rigtige valg, at beholde Hanne Petersen i butikken.

- Hun lærte mig alt. Man drømmer ikke om, hvor mange gange, jeg spurgte hende om noget. Hun var min lærermester, fortæller Anne Vibeke Rossing.

Hanne Petersen var noget af det eneste, Anne Vibeke Rossing kunne overtage efter sin mor. Margot Rossing havde solgt mange gamle ting i sin butik, og dem tog hun med sig, da hun stoppede i guldsmedeforretningen og i stedet åbnede et lille antikvariat.

- Jeg startede helt fra bunden. Der var ikke ret meget tilbage fra min mor og jeg havde ikke en ordentlig pose penge med. Jeg købte nogle store stenhalskæder. De var ikke ret dyre, og de kunne fylde lidt op i vinduet. Når jeg havde solgt noget, kunne jeg købe noget nyt. Det foregik som knopskydning, husker Anne Vibeke Rossing.

Annonce

chokerende nyt

Efter blot to år som butiksindehaver fik Anne Vibeke Rossing en besked, der vendte hendes verden på hovedet.

- Jeg fik et chok. Pludselig skulle biblioteket bruge min forretning, som jeg havde knoklet i, i to år.

Ovenpå den tunge nyhed gik Anne Vibeke Rossing sig en tur for at få lidt luft. På turen gik hun ind i dametøjsbutikken "Simone", der lå på hjørnet af Prinsessegade og Jyllandsgade, for at kigge.

- Butikkens ejer, Simone, fortalte mig, de skulle flytte. Lynhurtigt fandt jeg ud af, at det var Frøknerne Østergaard, der ejede ejendommen. Jeg kontaktede dem straks og fik lejemålet, fortæller Anne Vibeke Rossing.

Annonce

Vil ikke gå i stå

Anne Vibeke Rossing fandt sig godt til rette i de nye, større lokaler. I 11 år drev hun forretningen, til en mulighed pludselig bød sig, da det kom hende for øre at parfumebutikken, der lå ved siden af hendes guldsmedeforretning, skulle flytte.

- Jeg kunne se mulighederne i det. Man skal ikke gå i stå. Så jeg tog igen fat i de to ældre damer, og fik lov til at udvide, siger Anne Vibeke Rossing.

Således fik butikken den størrelse, den har nu i dag, 12 år senere.

- Det var helt sikkert den rigtige beslutning at udvide. Jeg fik mere plads, flere medarbejdere og et større udvalg, siger butiksejeren.

Annonce

Svært ved at holde fri

Den nu 63-årige Anne Vibeke Rossing har ikke fortrudt det valg, hun tog, for 25 år siden.

- I 22 år har jeg arbejdet næsten seks dage om ugen, hver uge. Nu har jeg fri hver onsdag - næsten. Jeg har svært ved at holde fri, smiler butiksindehaveren.

Det er især kunderne, der gør, at Anne Vibeke Rossing holder så meget af sit job.

- Det, jeg er mest glad for, er at stå ude i butikken og tale med kunderne. Vi har nogle pragtfulde kunder. Når folk kommer, er det næsten altid fordi, de skal noget glædeligt. Måske skal de til fødselsdag eller barnedåb, eller måske har en ung pige arvet noget, som vi skal renovere for hende. Der er en positiv energi i butikken.

At stoppe i guldsmeden er derfor det sidste, Anne Vibeke Rossing tænker på.

- Jeg bliver ved, til jeg ikke kan mere, slår jubilaren fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce