Annonce
Elbobladet

Efter renovering: Restaurant blev løftet af ny facade

Levente Nyitrai foran sin restaurant, der har oplevet en fremgang, siden facaden sidste år blev renoveret. Foto: Peter Friis Autzen
Restaurant Carlos kan mærke en tydelig fremgang efter facaderenovering. Ejer anbefaler andre at gøre det samme.
Annonce

Fredericia: Det giver god mening at gøre noget ud af sin facade. Det kan ejer af Restaurant Carlos, Levente Nyitrai, tale med om, efter at restauranten sidste år var gennem en grundig facaderenovering.

- Det tog omkring tre måneder, og arbejdet gik ud over besøgstallet, mens det stod på. Men bagefter har vi mærket en fremgang. Både fredericianere og turister ser vi flere af nu. Især turisterne, som nu får øje på vores pæne bygning, når de går rundt i byen, siger Levente Nyitrai.

Facaderenoveringen blev gennemført af bygningens ejer med støtte fra Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia. Det betyder, at renoveringen er gennemført med fokus på at føre ejendommen tilbage til et udseende, der svarer til dens historiske baggrund.

- Så alt er gjort med respekt for historien. Det ser godt ud, siger Levente og nævner, at fonden blandt andet stillede krav til valget af dør og skilte.

Han glæder sig over de mange forskønnede facader i byen. Og over at bo bag en af dem.

Vi har virkelig mærket en effekt af, at bygningen er blevet kønnere.

Levente Nyitrai

Annonce

God investering

Renoveringen gik ud over besøgstallet sidste forår, men så snart håndværkerne forsvandt, og sommeren kom, kunne den positive effekt mærkes.

- Der kom flere gæster, og vi fik en god sommer. Nu glæder vi os til for alvor at skyde gang i en ny sæson med det nye og pænere udseende, siger han.

Han har samtidig investeret indvendigt i restauranten, som har fået lyddæmning, er blevet malet, har fået istandsat toiletter og har fået nyt køle- og fryserum. Indvendige investeringer til sammenlagt mellem 100.000 og 200.000 kroner.

På facaden står der Carlos, men mange kalder stadig stedet Café Carlos, selvom det siden 2015 har heddet Restaurant Carlos. Restauraten har ti ansatte.

Carls blev til Carlos

Ejendommen på hjørnet af Sjællandsgade og Prinsessegade husede i 1700-tallet en avlsbrugergård. Indenfor i restauranten ses et relief, hvor den oprindelige, skæve bindingsværkejendom er afbilledet.

Gården blev revet ned, og i 1901 stod en ny bygning klar - bygget til at huse en restauration.

Manden bag restaurationen var Carl Johan Larsen. Så Carls restaurant hedder i dag - 119 år senere - Restaurant Carlos.

- Det er virkelig et sjovt tilfælde, siger Levente Nyitrai.

Bygningen er tegnet af den lokale arkitekt, Jesper Jespersen, og byder på flere af hans kendetegn. Men frisen med små, farvestrålende blomstermotiver er ikke set andre steder. Foto: Peter Friis Autzen
Også øverst på facaden er en frise med dyremotiver - noget Jesper Jespersen ofte brugte. Foto: Peter Friis Autzen
Inde i restauranten kan dette relief studeres. Det viser bygningen, fra dengang der var avlsbrugergård. Foro: Peter Friis Autzen
Selvom restaurantens facade er genskabt og renoveret, er den ikke helt magen til den oprindelige tegning fra 1900, hvor blandt andet kvistene er anderledes. Af tegningen ses også, at den gul/hvide facade faktisk er en fortolkning af den oprindelige, som var i blank mur. Illustration: Fredericia Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Elbobladet

Lav hyldesaft uden risiko for sygdom

Elbobladet

Ny genbrugsbutik på vej i Fredericia

Annonce