Annonce
Elbobladet

Efter stress-nedtur: Jørn fandt ro på en livlig skole

Jørn Landry gik ned med stress efter mange år i it-branchen. Nu har han fundet lykken - og et godt helbred - i et nyt job med fokus på det konstruktive og glæden. Omgivet af glade børn. Foto: Peter Friis Autzen
Det er ikke spor sjovt at gå ned med stress. Men det behøver ikke at være enden på et godt arbejdsliv. Det kan Jørn tale med om.

Erritsø: På bordet i Jørns lille kontor ligger en lille, sort skorsten af plastik, en brugervejledning med tekniske specifikationer på en Grundfos-pumpe samt en række andre manualer. Der er også en rigtig skole-blyantspidser fastspændt til bordkanten samt en batteridrevet, julepyntende snebakke, hvor skiløbere dukker frem i sneen på vej ned af en bakke.

Skiløberne er i virkeligheden monteret på tre små skiver, der drejer rundt, men fordi de er justeret i forhold til hinanden, ser det det ud, som om de samme to skiløbere løber hele vejen ned ad bakken. De er ganske vist væk i korte øjeblikke undervejs, men kommer alligevel fremad uden at stoppe.

Sådan har Jørn også haft det: Han var på toppen, men pludselig gik det nedad. I perioder var han væk, men han kom alligevel frem i ét stykke.


Jeg har altid været meget til mekanik og den slags. Til min konfirmation nåede jeg lige at spise hovedretten, inden jeg løb ud og skruede på min nye knallert.

Jørn Landry, rask efter stress-nedtur


I dag er han pedel - eller serviceleder, som det formelt hedder - på Erritsø Centralskole Afdeling Højmosen. Eller som de fleste stadig kalder den: Lyng Skole.

Men for få år siden sad han i et helt andet job med store krav, højt tempo og et ræs med fokus på penge og afkast. Indtil han gik ned med stress og måtte finde nye veje for sit arbejdsliv.

- Det var ikke sjovt undervejs. Men se, hvor jeg er endt i dag. Det kunne ikke være bedre, siger han og trækker gardinet fra, så morgenens første lys kan slippe ind.

Annonce

Måtte trække stikket

Jørn var i mange år it-mand på højt plan.

- Jeg arbejdede i Aarhus og kørte frem og tilbage i en stor BMW. Jeg arbejdede 50-60 timer om ugen i en branche, hvor alt bliver vejet og målt og registreret. Alt handlede om penge. Jeg kunne godt lide det, men til sidst blev det alligevel for meget. Jeg opdagede det bare for sent, siger han.

En morgen blev han liggende i sengen, mens fruen tog afsted på et ærinde.

- Mit bryst føltes, som var det vokset fem centimeter. Men jeg ville ikke bekymre hende, så jeg sagde ikke noget. Da hun var taget afsted, ville jeg ringe til min søn - men lyset fra telefonens skærm blændede mig fuldstændig, som var det en tusind watts halogenlampe lige op i ansigtet på mig, siger han og skærmer ansigtet for at vise effekten.

Arbejdet som pedel - eller serviceleder, som det formelt hedder - bringer Jørn mange glæder. Her er han dog i gang med en træls ting: Tyve og hærværksmænd er stukket af med skolens store fejemaskine, og Jørn må feje glasskårene sammen. Foto: Foto: Peter Friis Autzen

Hans søn fornemmede, at noget var galt. Og da fruen var hjemme igen, blev der ringet efter en ambulance.

- Jeg blev kørt til behandling med en puls på 20, siger Jørn og ryster på hovedet af sig selv, for allerede efter få timer på hospitalet stod han ude på gangen og ringede til sine it-kunder.

- Jeg var klar til at fortsætte. Men så sagde lægerne, at jeg nok liiige skulle se på, hvordan jeg forholdt mig til arbejde. De havde talt med min kone, siger han.

Derefter begyndte han så småt at forstå, hvad der var ved at ske med ham - og hvad det kunne koste ham at fortsætte i samme høje tempo. Så han trak stikket og forlod det højt betalte job i Aarhus. Og solgte BMW'en.

Annonce

Lykken blandt glade børn

Efter nogle måneder uden job - og tiltagende ro i sjælen - søgte Jørn jobbet som pedel. Og fik det.

- Det har næsten været som at komme hjem, siger han med henvisning til, at han som dreng voksede op i Erritsø, gik på Centralskolen og Bakkeskolen - og siden havde en datter på Lyng Skole.

Flere kvinder end mænd har stress

  • Rockwool Fondens Forskningsenhed har undersøgt omfanget af danskernes selvoplevede stress.
  • Undersøgelsen viser generelt, at flere kvinder end mænd oplever at have stress.
  • 30 procent af kvinderne oplever aldrig at være stresset, 58 procent oplever nogle gange at være stresset, og 12 procent oplever ofte at være stresset.
  • 44 procent af mændene oplever aldrig at være stresset, 47 procent oplever nogle gange at være stresset, og ni procent oplever aldrig at være stresset.

- I stedet for at halse afsted kan jeg her tilrettelægge mit arbejde. Misforstå mig ikke: Her er rigeligt at lave, men det er anderledes fysisk. Og jeg er omgivet af glade børn, siger han, mens en flok rollinger vrimler forbi hans åbne dør - på vej ud i gården.

- Mit barnebarn på syv, Marius, spurgte mig "Hvasså, morfar. Når du skal være pedel, skal du så også være sur og råbe af børnene, når de løber på gangene?". Men det gør jeg ikke. Og jeg er ikke sur. Børnene her gør mig glad. Det gør min ledelse også. Men især børnene. Og så får jeg min daglige basismotion gennem jobbet her. Jeg er glad og har det godt. Det kan godt lade sig gøre, siger Jørn og ligner en skiløber på toppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Elbobladet

Toyota har medvind

Elbobladet

Se video: Sort sol angribes af høg

Annonce