Annonce
Elbobladet

Efter tv-udsendelse om Fredericias skyggeside: Nu skal der handles på unges morfinmisbrug

Niklas Andresen har i Elbobladet fortalt om sit morfinmisbrug, men det blev virkelig visuelt for politikerne i Fredericia, da han fortalte om det i udsendelsen Narkoland på DR1 mandag i sidste uge. Nu skal der handles, lyder det på tværs af fire politiske udvalg. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
DR-udsendelsen Narkoland satte i sidste uge fokus på Fredericias problemer med unge, der misbruger morfin - ikke mindst de meget stærke og farlige morfinplastre. Det har været kendt i flere år, men nu bliver der nedsat task-force og indkaldt til dialogmøder. Udvalgsformand vil ikke se baglæns, men handle forlæns.

Fredericia: Da unge Niklas Andresen mandag i sidste uge i bedste sendetid på DR viste, hvor let det er at skaffe sig morfinplastre via Facebook og sælge det videre i en port i Fredericia, fik det de lokale politikere til at spærre øjnene op.

- Vi har vidst, at der var problemer, men det blev pludseligt meget visuelt, da Nicklas stod der. Det var skræmmende, og som far til små børn tænkte jeg, at det der skal mine børn aldrig opleve. Det skal vi have stoppet, siger formand for social- og beskæftigelsesudvalget Peder Tind (V).

Siden mandag har han været i dialog med politiske kolleger fra de øvrige udvalg, som er i berøring med misbrugsområdet. Det er børne- og skoleudvalget, sundhedsudvalget og uddannelsesudvalget.

- Vi er enige om, at skal vi løse det her, så skal der en tværfaglig indsats til. Ingen kan løfte det alene heller ikke forældre, politiet, apotekerne eller lægerne, siger Peder Tind.

Jeg vil ikke vurdere på den indsats, der er gjort tidligere. Vi er, hvor vi er, og nu skal vi bare have ryddet op i det her.

Formand for social- og beskæftigelsesudvalget Peder Tind (V)

Annonce

Hvorfor ikke før?

- Men misbrugscentret har siden 2016 fortalt, at der var et stigende problem med unge og morfin specielt morfinplastre. Hvorfor har man ikke handlet på det?

- Jeg trådte først til i 2018 og har haft ansvaret for området siden. Allerede i budgettet forinden blev der sat ekstra ressourcer af og taget initiativ til at få udarbejdet en redegørelse om hele misbrugsområdet, og den får vi præsenteret i forbindelse med vores budgetseminar 21. - 22. september. Det forventer jeg vil give os bud på, hvilke initiativer vi skal have i gang på kortere og længere sigt, siger Peder Tind.

- Det er over halvandet år siden. Hvorfor er den analyse ikke kommet tidligere?

- Det ved jeg ikke, men vi har måttet vente på den, så vi er sikre på, at det er de rigtige skridt, vi tager, siger Peder Tind.

De fire udvalg sætter handling bag ordene. Det er allerede aftalt at holde et åbent dialogmøder med relevante personer inden for området.

- Jeg håber, at rigtigt mange vil møde op og dele deres viden. Jeg er helt overbevist om, at der er mange, som har en viden, der er vigtig for, at vi kan handle. Det kan være unge, forældre, lærere og mange andre. Den fortælling. Nicklas kommer med, er en del af det, siger Peder Tind.

Annonce

Partnerskaber

Der er ikke sat dato på, hvornår det første dialogmøde skal afvikles, men Peder Tind er indstillet på, at der skal handles hurtigt, og fokus skal blandt andet være på den forebyggende indsats.

- Det er særdeles vigtigt at sætte ind over for de unges debut, konsekvent og proaktivt. Et partnerskab med byens uddannelsesinstitutioner, politi, natteliv, byens læger, forældre, de unge selv og andre relevante vil være en konstruktiv vej at gå, udtaler Pernelle Jensen (V), formand for uddannelsesudvalget i en pressemeddelelse om den tværfaglige indsats.

Formanden for børne- og skoleudvalget, Ole Steen Hansen (S) er enig:

- Desværre oplever vi fortsat en tilgang af unge i misbrugsbehandlingen trods forebyggende indsatser. Vi skal nå de unge, inden de kommer ud i misbrug, udtaler han.

Susanne Eilersen (DF), formand for sundhedsudvalget, peger på en fortsat optimering af samarbejdet med apoteker og læger for at holde øje med udskrivningen af morfinpræparater.

Annonce

Morfinproblem men ikke morfinby

Hvor mange ressourcer og hvilke der skal sættes ind i kampen mod narkoen, har Peder Tind ikke et bud på.

- Men det er helt sikkert, at ingen sidder på hænderne i denne her sag. Vi skal have stoppet det her, siger han.

- Betyder det også, at I er villige til at bruge de ressourcer, som er nødvendige?

- Vi kender som sagt ikke anbefalingerne til, hvad der skal gøres, så jeg kan ikke her og nu sige, hvilken økonomi der skal til. Men jeg vil garantere, at jeg vil handle mig gennem det her, så det virker, siger Peder Tind.

Han afviser at kendetegne Fredericia som morfinby.

- Det mener jeg ikke, at vi skal kendes som, men vi skal helt sikkert tage alvorligt, når eksperter siger, at Fredericia skiller sig ud. Det lukker vi ikke øjnene for, det handler vi på, siger Peder Tind.

Sidste afsnit af DR1's dokumentarserie, Narkoland, sendes mandag aften klokken 20:45.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Et øjeblik: Se - en dukselilje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce