Annonce
Elbobladet

En usædvanlig hobby: Det er afhængighedsskabende at samle

Michael Wintherdahl er lektor på Institut for Klinisk Medicin. Foto: Aarhus Universitet
Det er helt almindeligt at samle på noget. Lysten til at samle videre styres af stoffer i hjernen, fortæller ekspert.

Fredericia: Når Martin Schandorph Jensen fra Fredericia samler på My Little Pony, er det måske nok usædvanligt. Men selve det at samle på noget er helt almindeligt - og trangen til at gå i gang og fortsætte med at samle styres af signalstoffer og hormoner.

Det fortæller Michael Wintherdahl, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Hvis man bliver bidt af noget, kan det sætte gang i en ekstrem indlæring og lyst til at vide mere, siger han.

Den lyst styres af det, han kalder "kroppens egne opioider".

- Det kan for eksempel være oxytocin, der fortæller kroppen, at noget er dejligt og godt. For eksempel at spise noget godt eller nyde et godt selskab, siger Michael Wintherdahl.

Senere sætter et andet stof ind, nemlig dopamin.

- Dopamin gør, at kroppen husker, hvad der udløste velværen - og giver lysten til at udløse den igen. Så først kommer nydelsen og derefter trangen til at gentage. Og det sidste er noget, der ses hos samlere, siger han.

My Little Pony er ikke den mest almindelige hobby blandt voksne. Men hjernen skelner ikke: En hobby er en hobby. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Kan gøre dig social

Selvom trangen til at gentage og fortsætte sin samler-hobby kan være stærk, er den ikke udtryk for noget galt, fortæller Michael Wintherdahl.

- Men hvis trangen bliver så stærk, at personen ender med at skubbe andre og vigtigere ting fra sig - for eksempel sin familie - så er det galt, siger han.

Omvendt kan samlermani og et dopamin-sus også være socialt fremmende - blandt andet fordi det kan komme af at være i behagelige, sociale omgivelser. Derfor er der også eksempler på, at mennesker, der ellers har tendens til at leve isoleret, kan blive sociale for at dyrke deres hobby sammen med andre. Det er noget, Martin Schandorph Jensen kan genkende, fortæller han.

Og den sociale vinkel på en samlermani eller en stor hobby, er vigtig, fortæller Michael Wintherdahl.

- Undersøgelser viser, at mennesker, der ikke er sociale, lettere bliver syg, siger han.

Annonce

Kan isolere dig

Ifølge Michael Winterdahl har dopaminen en skyggeside, som man blandt andet skal være opmærksom på ved bestemte medicinske behandlinger.

- Nogle mennesker - for eksempel nogle parkinsonpatienter - mangler bestemte signalstoffer. Og hvis man behandler dem med ekstra dopamin, er der set eksempler på, at patienten udvikler overraskende hobbyer eller samlermanier. Det kan være alt fra at samle rav til en pludselig afhængighed af internetporno, siger han.

Fænomenet forklares med, at patienterne har fundet fornøjelse eller nydelse i bestemte sammenhænge, som kroppen - under indflydelse af dopamintilskuddet - udvikler trang til at gentage igen og igen. Når så gentage-mekanismen starter, kan den fortsætte også efter at medicineringen slutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce